Şi bulgarii au venit la Londra cu un film în stilul celor româneşti

Articol publicat in sectiunea Cultură, Imigranţi în UK pe data 17 decembrie 2015

uk-lectia-film-bulgaresc

Lungmetrajul bulgăresc „Lecţia”, potrivit unei cronici publicate de The Guardian, urmează îndeaproape linia filmelor contemporane de cinema româneşti, care satirizează societatea într-un cadru sumbru, de neclintit.

În ochii britanicilor, românii şi bulgarii vin la pachet. Şi… de ce n-am fi la fel şi în ceea ce priveşte producţia cinematografică? Cel puţin, la acest aspect, românii sunt priviţi foarte favorabil.

Scenariştii şi totodată regizorii Peter Valchanov şi Kristina Grozeva au debutat cu pelicula „Lecţia”, o dramă intensă în care o profesoară încearcă să inculce moralitatea în inimile elevilor săi, în timp ce în viaţa sa personală profesoara se confruntă cu situaţii limită.

În film, profesoara are de-a face cu un hoţ misterios în clasă: cineva a furat geanta unui elev. Ea solicită elevilor ca vinovatul să-şi recunoască vina. Îi ameninţă cu poliţia şi îi obligă pe fiecare în parte să contribuie la recompensarea victimei, pentru a-i face să găsească ei vinovatul.

În acelaşi timp, profesoara descoperă că soţul ei a cheltuit aiurea banii destinaţi ratelor la casă, astfel că este nevoită să apeleze la un cămătar.

Conform cronicii The Guardian, situaţia tragi-comică pusă în peliculă de cei doi regizori se aseamănă cu un accident auto derulat cu încetinitorul, ajungând la un moment de criză de-a dreptul bizar când cămătarul îi cere profesoarei să coreleze condiţiile de returnare a datoriei cu notele date nepotului său la temele de acasă de la limba engleză.

Profesoara ajunge să fie îngenuncheată de o birocraţie a instituţiilor total incompetentă şi potrivnică şi, dintr-o poziţie socială respectabilă alunecă în situaţia de a pierde totul, având de înfruntat toate umilinţele care însoţesc sărăcia lucie.

Peter Bradshaw, autorul cronicii din The Guardian, alocă patru stele din cinci peliculei bulgăreşti, deşi, la finalul articolului, recunoaşte că nu înţelege foarte clar care este până la urma morala, sau „lecţia” acestui film: „în nici un caz nu este vorba de faptul că infracţiunile nu pot aduce ceva pozitiv”, scrie acesta.

 

THE LESSON Trailer, cu subtitrare în limba engleză:

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!