SIE: „Deconspirarea agenților acoperiți, un prejudiciu adus României”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 octombrie 2014

Serviciul de Informații Externe (SIE) susține că, în ultimii 10 ani, 70 de agenți ai săi au fost deconspirați, arătând și că „personalul este resursa cea mai importantă” a acestei structuri.

Într-un comunicat pentru Digi 24, SIE susține că hotărârea de guvern invocată de președintele Băsescu în interviul de luni de la Realitatea TV, în care a afirmat că în 2013 Teodor Meleșcanu a inițiat o modificare a legislației astfel încât calitatea de fost ofițer acoperit a lui Victor Ponta să rămână secretă, a dus la „o restrângere și nu o extindere a categoriilor de personal supuse secretizării”.

„În privința statutului personalului SIE, modificarea adusă de HG nr. 223/2013 nu reprezintă o extindere, ci o restrângere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat”, arată comunicatul SIE.

„Astfel, față de prevederea inițială potrivit căreia «Informațiile, datele și documentele secrete sunt cele care se referă la personalul SIE», actuala formulă, respectiv «Informațiile, datele și documentele secrete sunt cele care se referă la personalul din domeniul activității informative, chiar și după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau serviciu» elimină din categoria personalului protejat la nivel secret de stat personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat în activitatea de informații”, susține SIE.

 

Prejudiciu serviciului și intereselor României

Deconspirările, foarte multe în ultimii 10 ani, au adus prejudicii serviciului și au potențialul de a dăuna intereselor României, se mai arată în comunicatul SIE. „Nevoia acestei precizări explicite, care particularizează prevederile legale în materie, a fost generată de situațiile concrete cu care serviciul s-a confruntat în ultimii 10 ani, când peste 70 de ofițeri operativi au fost deconspirați, situație de natură să producă prejudicii majore SIE, în condițiile în care personalul este resursa cea mai importantă a serviciului, iar deconspirarea unui ofițer atrage după sine deconspirarea acțiunilor SIE și implicit, afectarea intereselor României sau ale partenerilor săi strategici”, se arată în comunicatul SIE.

Președintele Traian Băsescu a susținut, luni seară, că prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofițerul acoperit la care s-a referit în repetate rânduri înainte de începerea campaniei electorale pentru Președinția României. Șeful statului a prezentat două documente ca dovezi ale deconspirării lui Victor Ponta.

Este vorba despre două hotărâri de guvern. Prima a fost adoptată de guvernul Adrian Năstase, în 2002, și aprobă lista de categorii de informații secrete de stat din domeniul de activitate SIE, a cărei anexă era secretă. Un paragraf al acestei anexe prevedea că personalul Serviciului de Informații Externe este secret de stat. A doua hotărâre prezentată de Traian Băsescu este cea reaprobată în 30 aprilie 2013 de guvernul Ponta și a fost publicată în Monitorul Oficial 223/2013 cu anexă nesecretă, care extindea secretul de stat și asupra foștilor ofițeri acoperiți. Această anexă nesecretă cuprindea informații despre domeniul de activitate SIE, care, spune președintele, ar fi trebuit să rămână secret de stat. Această ordonanță a fost emisă de Victor Ponta la propunerea șefului SIE din acel moment, Teodor Meleșcanu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!