Siguranță și educație de calibru: O grădiniță cu tot ceea ce îi trebuie!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 9 mai 2016

Londra_Alina Olariu_gradinita Prichindel

Pe lângă o educație pe măsură, socializare și activități specifice vârstei, orice părinte care își duce copilul la grădiniță își dorește pentru micuț atenție, dar mai ales, siguranță. Ei bine, o grădiniță românească oferă toate acestea, dar și alte servicii în plus tuturor prichindeilor care îi trec pragul.

Este prima grădiniță românească din Londra ce deține OFSTED. Ceea ce înseamnă că se lucrează doar cu personal calificat (training de health&safety, prim ajutor și Safeguarding) și nu în ultimul rând, deține DBS (cazierul britanic). Totodată, se lucrează în parteneriat cu protecția copilului și a serviciilor sociale, ceea ce înseamnă că prichindeii dumneavoastră vor fi ținuți deoparte și protejați de orice fel de abuz. O altă facilitate este faptul că părinții își pot recupera cu până la 80% din banii plătiți de la statul britanic.

Alina Olariu, deținătoarea grădiniței, oferă tuturor părinților, și nu numai, toate detaliile despre „Prichindel”.

 

Diaspora Românească: În primul rând, spuneți-ne câteva lucruri despre dumneavoastră (câți ani aveți, când ați venit în UK, de unde sunteți din România și care au fost motivele pentru care ați ales Anglia).

Alina Olariu: numesc Alina Olariu, am 34 ani și am terminat USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină) din Iași și Pedagogie, promoția 2005. Atât eu, cât și soțul meu am obținut o bursă de studii în Londra, după care am decis să rămânem pentru un schimb de experiență, timp în care am lucrat ca și Floor Supervisor și Office Coordinator pentru JW Marriot.

 

D.R.:  Cum și când a pornit ideea de a înființa o grădiniță în Londra?

A.O.: Ideea de a deschide o grădiniță mi-a venit în momentul în care Dumnezeu m-a binecuvântat cu primul meu copilaș, Sophia Andreea. Pentru a nu-mi pierde locul de muncă, am fost nevoită să îmi las îngerașul cu o bonă, o decizie total greșită, deoarece am depistat că fetița mea avea deja doi anișori și nu vorbea, nu socializa, nu avea contact cu alți copilași și nu era scoasă în aer liber. Atunci am realizat că nimeni nu va avea grijă de copilul meu mai bine decât o pot face eu. Și de aici a pornit ideea de a pune pe picioare o grădiniță.

 

D.R.: Povestiți-ne despre grădinița pe care o aveți. Este prima grădiniță românească (cu acte în regulă, cum s-ar spune) care deține licență OFSTED. Ce înseamnă acest lucru? 

A.O.: Grădinița „Prichindel” este situată în nord-estul Londrei, mai exact în Tottenham Hale, și este o grădiniță OFSTED îmregistrată, ceea ce înseamnă că noi lucrăm doar cu personal calificat (training de health&safety, prim ajutor și Safeguarding) și nu în ultimul rând, deține DBS (cazierul britanic). Se lucrează în parteneriat cu protecția copilului și a serviciilor sociale, ceea ce înseamnă că prichindeii dumneavoastră vor fi ținuți deoparte și protejați de orice fel de abuz. O altă facilitate este faptul că părinții își pot recupera cu până la 80% din bănuți de la statul britanic. În concluzie, copilașii dumneavoastră sunt în siguranță și beneficiază de o educație de calibru înalt și de o foarte bună educație.

 

D.R.: Există dezavantaje atunci când un părinte își trimite copilul la o grădiniță care nu deține OFSTED? Ce trebuie să cunoască  sau să ia în calcul părinții care au în plan să își înscrie copiii la grădiniță în acest an?

A.O.: Într-adevăr, sunt multe așa-numite grădinițe care funcționează fără acreditare (fără autorizație de funcționare). Părinții, din cauza lipsei de informație, își pun în pericol copilașii, deoarece personalul muncitor în acele grădinițe nu are pregătirea și formarea necesară a unei bune educații și nici instruirea necesară pentru cazuri de urgență (cum ar fi de exemplu acordarea primului ajutor – First Aid și Safeguarding Training), în multe cazuri lipsind și cazierul. Noi ne străduim să inițiem și să pregătim copiii pentru cea de-a doua etapă din viața lor, și anume școala, ghidându-ne după regulile OFSTED cu privire la cele șapte arii de învățare.

 

D.R.: Ce fel de activități le oferiți copiilor?

A.O.: Copilașii sunt selectați în funcție de vârstă. Între 2 și 5 anișori (childminder) și între 5 și 8 anișori (after school), locurile fiind limitate în funcție de spațiu și personal. Activitățile sunt stabilite pentru fiecare copilaș în parte, în urma unei evaluări, în funcție de necesitățile fiecăruia, totodată respectând cele șapte arii de învățare (comunicare și limbaj, dezvoltare fizică, socială, personală și emoțională, alfabetizare, înțelegerea mediului înconjurător, matematică), însă se pune foarte mult accent și pe tradițiile și datinile românești.

 

D.R.: Ce planuri de viitor aveți pe plan profesional?

A.O.: Planuri și proiecte  de viitor există cu siguranță – mărețe și bineînțeles, axându-mă tot pe această ramură a copiilor. Însă sunt doar pe hârtie, deoarece, momentan, mă dedic în totalitate grădiniței, lucrul cu copiii necesită multă seriozitate, îndemânare. Atenția, dar și satisfacția este pe măsură când vezi copilașii fericiți, împliniți și cu rezultate excelente.

—————————————

Ce înseamnă OFSTED?

 

OFSTED este Oficiul pentru Standarde în Educație, Servicii oferite copiilor și Competențelor. Reprezentanții OFSTED se ocupă cu reglementarea serviciilor care au grijă de copii și de tineri, precum și servicii de învățământ pentru elevii de toate vârstele.

În fiecare săptămână, specialiștii OFSTED efectuează sute de inspecții și vizite de reglementare în întreaga țară, iar rezultatele sunt publicate on-line. Astfel, serviciile care nu sunt încă la standard bun se pot îmbunătăți, își pot monitoriza progresul și pot împărtăși cele mai bune practici pe care reprezentanții OFSTED le observă.

Scopul celor de la OFSTED este de a realiza excelență în educație pentru elevii de toate vârstele, dar și în îngrijirea copiilor și tinerilor.

După inspecțiile și vizitele efectuate, reprezentanții OFSTED raportează direct Parlamentului, fiind astfel independenți și imparțiali.

Sursa: https://www.gov.uk/government/organisations/ofsted/about

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Siguranță și educație de calibru: O grădiniță cu tot ceea ce îi trebuie!”

  1. Nicolet Spune:

    Romania Bacau

Spune-ti si tu parerea!