Simptome ale tiroidei

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 ianuarie 2016

Tiroida este o glandă mică, situată la baza gâtului, în formă de fluture, care, deși nu are parte de prea multă atenție în presa de specialitate, joacă un rol deosebit de important în organism. Este responsabilă de bună funcționare a sistemului nervos, a metabolismului, prin hormonii secretați, dar și de reglarea temperaturii corpului.

În continuare, vă prezentăm câteva semne care dezvăluie că există o problemă cu tiroida și care ar trebui nu doar să vă pună pe gânduri, ci și să vă trimită la un control de specialitate.

Creșterea în greutate

Dacă ai observat că ai început să iei în greutate fără motiv, adică fără să-ți schimbi obiceiurile alimentare și continuând cu același program de activitate fizică ca de obicei, înseamnă că tiroida nu-și face treaba cum trebuie. Acesta este cel mai comun simptom al hipotiroidismului: afectarea metabolismului și încetinirea arderii caloriilor.

Pielea uscată

Hipotiroidismul își lasă amprenta și asupra pielii noastre, uscând-o excesiv până la descuamare. În plus, aceasta își pierde autofuncția de curățare și celulele moarte rămân la suprafața sa. Dacă te hidratezi corespunzător, atât din interior, cât și din exterior, adică bei minimum 2 litri de lichide pe zi, consumi fructe și legume și folosești creme de corp intens hidratante, iar problema tot persistă, nu dermatologul este soluția. Acest fapt indică o problemă gravă a tiroidei.

Senzația constantă de frig

Ai observat de mai multe ori că „termometrul tău intern” este defazat de al celorlalți și că, atunci când alții poartă haine subțiri, tu simți nevoia să te înfofolești? Ei bine, și acesta este un semn al proastei funcționări a tiroidei, cu atât mai mult dacă și vara resimți această senzație constantă de frig.

Confuzia mentală și nervozitatea excesivă

Confuzia mentală, lipsa concentrării și stările accentuate de nervi și agitație reprezintă tot manifestări subtile ale unei tiroide bolnave. De exemplu, trebuie să-ți ridici semne de întrebare dacă, din ce în ce mai des, uiți unde ți-ai lăsat cheile sau, mai grav, primești o informație de două ori și de fiecare dată ți se pare o noutate. De asemenea, dacă dormi suficient și nu treci printr-o perioadă stresantă, însă, cu toate acestea, simți că nu te poți concentra la fel ca înainte, tot tiroida poate fi răspunsul.

Dereglările intestinale

Chiar dacă poate părea mai greu de crezut, constipația are legătură cu funcționarea defectuoasă a tiroidei. Explicația vine din faptul că scade performanța colonului și acesta se mișcă mult mai lent. Aici vorbim despre hipertiroidism care, pe de altă parte, se poate manifesta și printr-un tranzit intestinal accelerat.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!