Simptome ciudate și cauzele acestora

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 4 septembrie 2014

woman_morning sickness1

Ai amețeli atunci când te ridici repede

Dacă simți așa ceva, ai putea fi ușor deshidratat sau ai putea să ai hipotensiune ortostatică, care apare când sângele se duce spre picioare. Persoanele care au o tensiune arterială scăzută sunt mai expuse acestui fenomen.

Bea lichide suficiente și ridică-te încet! Dacă problema persistă, ar fi cazul să consulți un doctor.

Urina are un miros ciudat

Schimbarea mirosului sau a culorii urinei ar putea fi din cauza unor  alimente pe care le-ai mâncat, cum ar fi sparanghelul, sau de la un medicament ori supliment alimentar. 

Ar putea fi, de asemenea, un semn de infecție a tractului urinar, chiar și dacă nu ai dureri sau nu simți nevoia să urinezi des. Bea mai multe lichide pentru a vedea dacă organismul reglează această problemă! Dacă persistă, o analiză a urinei ar putea scoate la iveală anumite afecțiuni. 

Îți transpiră palmele în anumite situații

Această reacție a organismului apare la oricine din când în când, fiind un răspuns normal la stres sau trac. În astfel de situații, încearcă să te retragi câteva minute, să respiri adânc, să meditezi sau măcar să îți imaginezi un loc liniștit.

Dacă palmele tale sunt transpirate în mod constant, ai putea avea hiperhidroză – o afecțiune ce constă în transpirație excesivă la nivelul palmelor, picioarelor și subraț. Un medic îți poate da un anumit tratament sau, în cazuri severe, îți poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Ai crampe la picioare noaptea

Un dezechilibru ușor în ceea ce privește potasiul, magneziul sau calciul din organism ar putea declanșa aceste crampe, ca și o deshidratare moderată. Atunci când ai astfel de neplăceri, ridică-te și mergi puțin, apoi masează mușchiul pentru a-l relaxa.

Dacă le ai în fiecare noapte sau în timpul zilei, când mergi, du-te la un medic (ar putea fi și un cheag de sânge sau un nerv deteriorat).

Tresări după ce adormi

Acea tresărire de la nivelul membrelor sau capului, care apare după ce adormi, poate fi cauzată de un stimul care întrerupe semnalul creierului către organism de a se relaxa. Nu poți face nimic pentru a scăpa de aceste tresăriri, dar, dacă se întâmplă frecvent sau îți tulbură somnul, ar putea fi semn de apnee de somn sau alte afecțiuni.

Îți țiuie urechile

Țiuitul continuu în urechi poate fi cauzat de pierderea parțială a auzului, caz în care nu vei putea scăpa de el. Există, însă, strategii indicate de medic pentru a reduce percepția zgomotului.

Dacă zgomotul este perceput doar într-o ureche și este însoțit de amețeală, probleme de echilibru sau slăbiciune facială, trebuie să mergi la doctor, deoarece ar putea fi vorba de o tumoare care apasă pe nervul acustic.

Îți trosnește maxilarul

Pentru această problemă este de vină articulația maxilarului, situată în fața urechii; aceasta trosnește când nu se mișcă așa cum ar trebui. În cazul în care senzația este însoțită de durere, dureri de cap sau dacă simți că maxilarul se blochează, trebuie să mergi la un medic. 

Inima îți bate repede atunci când te trezești brusc

Când ești surprins de ceva, cantitatea de adrenalină începe să crească, iar când ieși rapid din starea de somn se întâmplă același lucru, astfel că ritmul bătăilor inimii crește. În ambele cazuri, acesta ar trebui să revină la normal în câteva minute. Dacă ai, însă, dureri în piept sau amețeli, cere sfatul unui doctor. 

Îți tremură tot corpul

În acest caz, este vorba probabil de o problemă momentană în capacitatea corpului de a-și regla temperatura, mai ales dacă durează câteva secunde. Acest lucru se întâmplă de obicei la femei, în perioada în care se realizează trecerea către menopauză. Dacă tremurul persistă, însă, ore întregi și chiar zile, poate fi vorba de o infecție și, prin urmare, este nevoie de un medic.

Spasme la nivelul unei pleoape

Stresul, oboseala sau prea multă cafeina ingerată pot determina mușchiul de la pleoapa superioară sau inferioară să se contracte ritmic. De obicei, dispare în câteva minute, dar dacă ești foarte stresat, poate dura mai mult.

Dacă închizi ochii și respiri adânc de câteva ori, s-ar putea să scapi mai repede. În cazul în care spasmele apar regulat sau sunt însoțite de durere, mergi la un medic. 

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!