Simptomele inhalării aerului cu mucegai, greu de detectat

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 5 februarie 2016

Inhalarea aerului cu mucegai este una dintre cele mai mari amenințări din locuință pentru sănătate. Aceasta reprezintă o problemă gravă, care are ca urmări epuizarea fizică și îmbolnăvirea.

Poluanții atmosferici fac parte din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, unii sunt mai nesănătoși decât alții. Avariile provocate de apă în clădiri pot crea mediul perfect pentru ca mucegaiul să apară și să prospere, în timp ce micotoxinele din aer pot declanșa o multitudine de probleme de sănătate.

Printre tipurile de mucegai care se găsește în locuințe se numără Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, cel mai toxic fiind mucegaiul negru: Stachybotrys chartarum. De obicei, acest tip de mucegai este cauzat de expunerea la apă sau acumulare de apă pe suprafețe mici sau întinse, cum sunt hârtia și lemnul.

Cum îți afectează sănătatea

Când mucegaiul este inhalat în plămâni, își lasă amprenta în mai multe moduri. Micotoxinele sunt produse de mucegai și multe dintre ele pot fi identificate în urină, salivă sau scaun.

Expunerea la mucegai poate cauza probleme de sănătate care încurcă medicii și experții, deoarece acestea par să aibă puține simptome. În stare incipientă, este posibil ca inhalarea aerului cu mucegai să se manifeste prin inflamații și printr-o creștere mică sau graduală în alergii. În stare avansată, este posibil ca expunerea la mucegai să ducă la apariția astmului bronșic, stresului oxidativ și probleme ale sistemului imunitar.

Principalele simptome ale inhalației aerului cu mucegai:

  • dureri articulare și rigiditate;
  • dificultăți de concentrare;
  • oboseală fizică și slăbiciune;
  • amețeală;
  • probleme de respirație;
  • furnicături sau amorțeală la nivelul pielii;
  • sensibilitate la lumină.

Ce poți să faci

Dacă medicul ți-a spun că ai o sensibilitate la mucegai sau că ai fost expus la mucegai toxic, sunt mai multe lucruri care le poți face. În primul rând, trebuie neapărat să ieși din mediul în care trăiește mucegaiul și să apelezi la ajutor profesional care să elimine mucegaiul din casă. Mergi la medic pentru a-ți recomanda ce lianți să folosești în vederea eliminării toxinelor din organism. Poți apela și la probiotice, magneziu, vitamine. Instalează în casă un filtru de aer.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!