Sindicatele CFR amenință cu greva generală

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 septembrie 2015

Sindicatele protestează față de inexistența contractelor colective de muncă la CFR, CFR Marfă și CFR Călători și solicită creșterea salariilor cu 10%, precum și acordarea de tichete de masă și de vacanță. Sindicaliștii amenință cu declanșarea grevei generale din 1 octombrie.

Organizațiile sindicale reprezentative din domeniul feroviar anunță că s-au întâlnit, la sediul Ministerului Transporturilor, cu reprezentanții conducerilor Companiei Naționale CFR SA, CFR Marfă SA și CFR Călători SA, sub patronajul oficialilor din minister.

Sindicatele au protestat față de inexistența, în prezent, a contractelor colective de muncă la cele trei societăți și au solicitat ca viitoarele contracte, care urmează a fi încheiate, să prevadă o creștere salarială de minimum 10%, acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare din lună și acoperirea nevoilor de personal, astfel încât salariații să nu mai fie nevoiți să facă ore suplimentare.

De asemenea, organizațiile sindicale au insistat ca în viitoarele contracte colective de muncă să fie prevăzute și vouchere de vacanță pentru salariați, începând de la data de 1 ianuarie 2016.

Conducerile organizațiilor sindicale au cerut celor trei societăți de cale ferată ca încheierea contractelor colective de muncă să fie finalizată cel mai târziu până la sfârșitul lunii septembrie 2015.

Administrațiile societăților CN CFR, CFR Marfă și CFR Călători s-au arătat deschise față de doleanțele și propunerile organizațiilor sindicale și au primit ca sarcină din partea conducerii Ministerului Transporturilor ca până la data de 10 septembrie 2015 să facă propuneri concrete în sensul soluționării cererilor formulate.

Sindicatele au avertizat că dacă administrațiile celor trei societăți nu vor da curs solicitărilor lor, până la sfârșitul lunii septembrie, vor declanșa greva generală începând cu 1 octombrie 2015.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!