Sindromul de colon iritabil

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 3 iunie 2016

durere_burta17Sindromul de intestin iritabil mai este cunoscut și sub denumirea de colon spastic, colon iritabil sau colită spastică. Acesta nu trebuie confundat cu afecțiunile inflamatoare ale intestinelor cum este boala Crohn sau colita ulcerativă, care sunt afecțiuni grave, iar uneori necesită înlăturarea unei părți foarte mici din intestin.

 

Informații generale

Sindromul de intestin iritabil mai este cunoscut și sub denumirea de colon spastic, colon iritabil sau colită spastică. Acesta nu trebuie confundat cu afecțiunile inflamatoare ale intestinelor cum este boala Crohn sau colita ulcerativă, care sunt afecțiuni grave, iar uneori necesită înlăturarea unei părți foarte mici din intestin.

Sindromul de colon iritabil nu este chiar o afecțiune și nimeni nu i-a descoperit cauzele, drept urmare nici tratament nu există. Este denumit sindrom, deoarece presupune mai multe simptome, și este diagnosticat prin eliminarea altor afecțiuni.

Această afecțiune adesea apare la femei și mai puțin în cazul bărbaților, și de obicei apare în jurul vârstei de 20 de ani.

Simptome

Simptomele variază în funcție de fiecare persoană, astfel, pot apărea dureri în partea inferioară a abdomenului, balonare, gaze la stomac, constipație care alternează cu diaree sau senzația că intestinele nu se golesc niciodată.

Există posibilitatea ca simptomele să apară cu un an înainte de un atac acut, care să te determine să mergi la un medic de specialitate pentru consultații detaliate.

Simptomele le imită pe cele ale afecțiunilor gastrointestinale, hormonale, ale aparatului reproducător, și variază de la o persoană la alta, de la o săptămână la alta. Această situație aduce la apariția problemelor de diagnosticare și de realizare a unui tratament ajutător.

Deși sindromul colonul iritabil provoacă un mare disconfort și suferință, aceste nu provoacă în permanență leziuni ale intestinelor și nu conduce la sângerări intestinale sau alte afecțiuni severe, cum este cancerul.

Majoritatea persoanelor își controlează simptomele cu adjuvanți dietetici, dar și luptând împotriva stresului. Din nefericire, unele persoane care au această afecțiune devin inactive, deoarece nu mai pot munci, nu mai merg la evenimente sociale și nu mai călătoresc nici măcar pe distanțe scurte.

Se crede că simptomele sindromului de colon iritabil sunt perturbări care afectează buna funcționare a intestinului subțire.

Nu știm ce anume conduce la perturbarea funcțiilor, dar poate fi vorba despre mai mulți factori, printre care apar: stresul, fluctuațiile hormonale, tulburarea biochimică a organismului și sensibilitatea la unele alimente.

Următoarele simptome au fost asociate cu agravarea sindromului de colon iritabil:

  • mese bogate;
  • medicamente;
  • băuturile cu cafeină;
  • balonarea din cauza gazului din colon;
  • grâul, secara, orzul, ciocolata, produsele lactate și alcoolul;
  • stresul, conflictele și supărările emoționale.

Cercetătorii au demonstrat că o formă moderată a bolii celiace este responsabilă de producerea simptomelor în cazul unui grup restrâns de persoane, despre care se știe că suferă de sindromul de colon iritabil.

Tratament

Pentru majoritatea persoanelor, alimentația corectă joacă un rol important în reducerea simptomelor pentru sindromul de colon iritabil.

Primul pas al tratamentului este descoperirea alimentelor care determină apariția sindromului de colon iritabil. Este indicat să ai un jurnal unde să îți notezi tot ceea ce ai mâncat, dacă au apărut simptome și care sunt acestea. Apoi discută ceea ce ai descoperit cu doctorul, un nutriționist cu experiență te poate ajuta să-ți schimbi stilul de viață.

Deoarece simptomele intoleranței la lactoză le pot imita pe cele ale sindromului de colon iritabil, încearcă să elimini alimentele care conțin lactoză timp de câteva săptămâni pentru a vedea dacă simptomele dispar.

Produsele lactate sunt o importantă sursă de calciu și alți nutrienți, deci trebui să fii atentă și să introduci cantitățile necesare de astfel de nutrienți din alte alimente sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Și de această dată este recomandabil să vorbești cu medicul care te tratează sau cu un nutriționist.

În unele cazuri, fibrele din produsele lactate pot ameliora simptomele sindromului de colon iritabil, în special constipația. În orice caz, s-ar putea să nu ajute în cazul durerilor sau diareii.

Pâinea din făină integrală, cerealele, fructele și legumele sunt cele mai bune surse de fibre. Treptat trebuie să mărești cantitatea de fibre consumate zilnic până la 35-40 g. Creșterea treptată de fibre este mai ușor de suportat de către persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil.

Consumarea a 6-8 pahare cu apă în fiecare zi este foarte importantă mai ales dacă ai diaree sau dacă ești în perioada în care dorești să consumi mai multe fibre.

Trebuie evitată apa minerală deoarece te poate balona, astfel creând un nou disconfort.

Mestecarea gumei sau mâncatul prea repede sunt situații care duc la „înghițirea” aerului, lucru care iarăși îți poate produce gaze la stomac. Mesele bogate pot cauza crampe și diaree, deci încearcă să mănânci mai puțin, dar mai des sau să consumi porții mai mici. Aceste fapt, de asemenea, te poate ajuta să consumi mai puține alimente bogate în carbohidrați, cum sunt: pastele, orezul, pâinea din făină integrală sau cerealele (în cazul în care nu suferi de boala celiacă), fructe și legume.

Pentru a fi atentă la ceea ce mănânci, dar și pentru a reduce stresul, trebuie să ai capacitatea să-ți controlezi simptomele chiar și cu ajutorul medicamentelor (laxative, antidiareice, tranchilizante și antidepresante), dar mai întâi trebuie să discuți și cu medicul despre acest tratament.

În general, medicii ezită să prescrie medicamente puternice sau aditivi (care pot produce alte efecte secundare asupra sistemului digestiv) pentru tratarea sindromului de colon iritabil, deoarece originile cauzelor nu sunt cunoscute și rar poate conduce la complicații serioase.

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune inconfortabilă, dar cu ajutorul unui tratament corespunzător și cu o dietă destul de drastică, poate fi controlat.

Efectele mentei

Menta este folosită pentru reducerea unor afecțiuni precum cele legate de tractul gastrointestinal, sindromul de colon iritabil, diaree; consumată după o masă copioasă, aceasta ajută digestia și reduce gazele de la stomac.

Aceasta are efecte răcoritoare și calmante asupra sistemului digestiv, proprietăți care provin din capacitatea substanțelor conținute de plantă de a excita receptorii din membrana mucoasei intestinale.

Înainte de a începe un tratament medicamentos, care poate provoca serioase efecte secundare, încearcă un tratament cu ajutorul ceaiului de mentă.

Câteva studii au demonstrat că menta are capacitatea de a reduce simptomele sindromului de colon iritabil, mai ales când probleme majore sunt crampele și diareea.

Aceste studii s-au bazat pe capsule de esență de menta (0.2 ml mentol) și au descoperit că o singură capsulă luată după fiecare masă ajută foarte mult.

Consumarea a 2 pahare cu ceai de mentă (2 pliculețe la cană, peste care se toartă apă fiartă, după care se ține cana acoperită timp de 20 minute) după fiecare masă are aceleași efecte.

Menta poate irita arsurile la stomac, alte efecte secundare nu sunt cunoscute.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!