Singurul preot catolic român din Anglia

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 26 august 2013

londra_Biserica Catolica St. Sebastian and St. Pancras din Kingsbury

Părintele Robert Măţău este de aproape 7 ani singurul preot român al creştinilor romano-catolici veniţi din România pe tărâmurile Regatului Unit.

S-a stabilit aici în 2007, pe vremea când în Marea Britanie funcţionau doar două parohii româneşti creştin-ortodoxe. De atunci, numărul acestora a crescut la peste 20; şi bisericile românilor de cult neo-protestant s-au înmulţit…

„Father” Măţău a rămas unicul român care predică pentru conaţionalii săi de rit creştin romano-catolic. El poate fi întâlnit în fiecare duminică într-o biserică situată în districtul metropolitan Brent, din nord-vestul Londrei. Iar povestea sa a fost relatată în 9 august de publicaţia creştină britanică Independent Catholic News.

 

Father Măţău

„Father” sau părintele Robert Măţău slujeşte comunitatea românească din Marea Britanie începând din 2007, anul în care România era admisă în Uniunea Europeană. El este singurul preot romano-catolic român din Anglia şi îşi desfăşoară activitatea la Biserica St. Sebastian and St. Pancras din Kingsbury, nordul Londrei.

„Cei mai mulți români din Marea Britanie au ales să se stabilească în nord-vestul Londrei, aşa că şi eu am venit aici. Totuşi, încerc, pe cât posibil, să îi întâlnesc pe conaţionalii mei din întreg Regatul Unit”, susţine acesta.

Părintele Măţău oficiază slujba în limba română în fiecare duminică, începând de la ora 11:00.

„În anul venirii mele la Londra veneau la slujbă cam 30 de români. Acum sunt între 350 şi 400 în fiecare duminică. Oamenii vin de pe întinsul întregii capitale britanice să ia parte la ceremonia religioasă. Eu sunt cel ce îi ajută să se adapteze vieţii de imigrant, dar şi să se integreze în societatea britanică fără a fi asimilaţi de localnici. De aceea îi îndemn să participe la liturghia în limba română cel puţin o dată pe lună. În acelaşi timp, le spun să frecventeze şi slujbele bisericilor locale în apropierea cărora locuiesc şi în care slujba are loc în limba engleză”, adaugă preotul român.

Părintele Robert Măţău oficiază în aceeaşi biserică şi în limba engleză, alături de ceilalți care slujesc în lăcaşul de cult. „I-am cunoscut în acest fel pe cei mai bătrâni dintre enoriașii irlandezi care participă la slujbe. Ei mi-au mărturisit cum românii le amintesc de vremurile tinereții lor, când irlandezii trăiau aceeași experiență a imigrației.”

 

Despre românii din Marea Britanie

Aproximativ 2 milioane de oameni de credinţă creștină catolică trăiesc în România, adică 8% din populaţia totală a ţării.

Părintele Robert Măţău a venit în Marea Britanie din Iaşi, unde a slujit ca preot în comunitatea cea mai numeroasă de catolici existentă în România. Independent Catholic News subliniază că singurul preot catolic român din Anglia este originar din Oneşti, locul de naştere al Nadiei Comăneci, gimnasta care a devenit ulterior multipla campioană olimpică ce lua primul 10 „perfect”, la Montreal, Canada, în 1976.

Românii ajunşi în Regatul Unit sunt extrem de conştiincioşi şi muncitori în opinia unicului preot romano-catolic vorbitor al limbii române din Anglia. Cei mai mulţi dintre ei fac munci necalificate, bărbaţii în construcții, iar femeile lucrând ca menajere, deși cei mai mulți au calificări superioare, mai subliniază father Măţău, adresându-se catolicilor britanici, prin intermediul revistei Independent Catholic News. „Din păcate, în ultimii ani, ei s-au confruntat cu numeroase restricţii ce le-au fost impuse de către statul britanic, trebuind să obţină permise speciale care să le dea dreptul de a lucra legal, fără a li se permite accesul la unele beneficii sociale oferite aici. În aceste condiţii, unii români au închiriat case în comun, locuind în condiţii supraaglomerate, doar pentru a evita costurile mari ale chiriilor”, a mai explicat preotul.

O dată pe an, părintele Robert Măţău sfințeşte casele locuite de români în Marea Britanie, respectând o tradiţie specifică. „În România acest obicei se desfăşoară anual, în preajma sărbătorii creştine a Bobotezei. Un preot sfinţeşte acolo până la 30 de case pe zi. Aici, lucrurile sunt mult mai complicate… Uneori sunt nevoit să mă deplasez din Enfield (nordul Londrei) până în sudul capitalei britanice, la Croydon, petrecând câteva ore pe drum, între doar două adrese. Pentru mine este o şansă pentru că, în acest fel, îi întâlnesc pe enoriaşi chiar în casele lor”, le mai spune Robert Măţău britanicilor.

 

Amintiri din comunism

Înainte de a deveni preot, tânărul R. Măţău a terminat liceul în România epocii lui Nicolae Ceauşescu, a făcut stagiul militar obligatoriu şi s-a angajat apoi muncitor la o fabrică. De-abia apoi acesta a simţit chemarea bisericească. „Am decis să răspund acestei chemări. Nu eram prea sigur şi nici nu mă consideram suficient de demn pentru această misie. M-am gândit, însă, că nimeni nu poate fi sigur de o asemenea chemare.”

Robert Măţău a povestit, prin intermediul Independent Catholic News, că a fost crescut în credinţa creştină în România, pe vremea dictaturii comuniste. El a dezvăluit cum, după al Doilea Război Mondial, feţele bisericeşti erau încarcerate pentru credinţa lor… Seminariile teologice au fost închise, în timp ce populaţia era obligată să muncească uneori şi duminica. Actualul preot catolic român din Londra a mai relatat că, pe vremea când era elev, profesorii interziceau tinerilor să meargă la biserică, în special pe timpul celor mai mari sărbători creştine, de Crăciun şi de Paşte.

Robert Măţău a primit dreptul de a îmbrăca haina preoţească în 1991, când a început să asiste alţi „părinţi”, în patru parohii diferite. Apoi el a făcut studii suplimentare în Austria.

„Misiunea mea este aceea de a ajuta oamenii să îşi construiască familii, să se integreze în comunitatea britanică, fără, însă, a-şi pierde rădăcinile”, a mai mărturisit preotul în paginile Independent Catholic News. El a accentuat, pentru cititorii britanici ai publicaţiei, că este fratele cel mai mare dintr-o familie cu trei băieţi; şi cum toți trei şi-au ales profesii menite să îi ajute pe oameni… „Eu am devenit preot, fratele mijlociu este pompier, iar cel mic, doctor”, spune cu mândrie singurul preot romano-catolic român din Anglia.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Singurul preot catolic român din Anglia”

 1. uyg89g Spune:

  UN APEL UMANITAR.
  Dragi crestini, si oameni de buna credinta, doresc din suflet ca bunul Dumnezeu sa fie cu voi cu toti, mai vreau sa va spun despre nenorocirea care sa abatut asupra mea, ptr ca asa am fost eu sortit de Dumnezeu. Mam inbolnavit de la varsta de 37 ani A V C. de atunci sunt pensionat pe caz de boala,chiar daca am 57 ani, am fost in moarte cerebrala de 2 ori, am Diabet f f complicat cu insulina, poliartrita reumatoida, am ajuns sa mai pot merge cam 20 metri apoi sa fac o pauza… nu pot efectua nici un fel de activitate, numai Dumnezeu stie de chinul meu zi de zi. dragii mei va roog din suflet sa lasati pe DUMNEZEU sa ma judece, ptr ca acest drept il are numai el sa ne judece pe fiecare ptr faptele noastre bune sau rele, iertati-ma daca gresesc, dar eu va spun cu frica de dumnezeu ca adevarul acesta este, eu sunt cu adevarat f f bolnav, si doresc sa fac un apel crestinesc catre dvs ptr a ma ajuta asa cum veti gasi dvs de cuviinta, chiar si un colet cu alimente-medicamente, va fi bine venit, ma voi ruga in permanenta lui Dumnezeu ptr sanatatea si binele dvs . iar ptr siguranta corespondentei mele ca-sa fiu sigur ca primesc, eu am adresa: mihai feraru casuta postala 95 oficiul postal nr 1 vaslui-romania..tel 0040761887298.. ptr ca speranta inca mai traeste eu astept,,Doamne Ajuta.
  western-union

 2. preot sorin grecu Spune:

  Doamne ajuta parinte Matau,multa sanatate si viata lunga in Slujba Lui Hristos. Cat despre cel cu nevoi materiale Mihai Feraru ,il indemn sa fie cinstit si sa -si dea adresa exacta unde locuieste,nu „casuta postala „De fapt l-am rugat si eu de multe ori,dar nu raspunde la aceasta rugaminte.De ce ? Pentru ca nu prea este cinstit,dupa parerea mea.

 3. Beta Valentin Spune:

  ISUS va iubeste si dumnevoastra siti !!!Sunt Valentin catolic si sunt consacrat Lui Dumnezeu .Sunt mic in fata tuturor oamenilor si a Sfintiei dumneavoastra dar va rog cu smerenie sa ascultati glasul Lui Dumnezeu prin un suflet convertit care este hotarat sa nu mai greseasca niciodata .Preasfanta trime vrea sa cititi ,,cartea aadevarului care a fost data prin profetul Maria Milostivirii Divine care a fost profetita in apocalipsa sfantului Ioan.Am primit la sfanta liturgie de Duminica mesaj ca Trebuie sa va anunt ! Va rog sa ma iertati pentru ca sunt neputincios in fata preasfintiei dumneavoastra dar insist sa cititi mesajele Preasfintei Fecioare Maria si Marlee advertisement find a profetita Trebuie sa se implineasca.,,Lumina Inimii Preavrednice a Inimii Preasfintei a Lui ISUS sa va lumineaza sufletul si trupul sa vedeti adevarurile ceresti . Pace a Lui ISUS sa fie in sufletul preasfintiei dumneavoastra si binecuvantarea Dumnezeului Tata si a cerului sa fie asupra dumneavoastra neincetat Amin .Intelepciunea Lui Dumnezeu sa fie in sufletul si trupul nostru si Duhul Sfant sa indeparteze tot ce ne poate intuneca si impotrivi in a face voia preasfanta a Lui Dumnezeu.

Spune-ti si tu parerea!