Singurul român care mai cerşea în centrul Londrei…

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 3 septembrie 2014

homeless

Un singur român va părăsi Regatul Unit pentru a se întoarce în ţara natală, ca urmare a unei acţiuni poliţieneşti de amploare care a vizat identificarea persoanelor ce locuiesc pe străzi şi cerşesc pe întinsul a şase districte metropolitane din centrul Londrei. Unica persoană căreia poliţiştii i-au menţionat naţionalitatea, dintre cei numai 37 de indivizi reţinuţi pe parcursul raziei a acceptat în mod voluntar să părăsească Marea Britanie, se precizează într-un comunicat transmis redacţiei Diaspora Românească de Metropolitan Police, în 29 august.

Informaţiile au fost preluate imediat de tabloidul Daily Mail care a publicat, pe această temă, un articol însoţit de aproape 30 de imagini cu oameni ai străzii dormind în adăposturi improvizate.

 

37 de oameni ai străzii, dintre care un român

„Un număr de 37 de persoane au fost identificate în timpul unei acţiuni la care au colaborat reprezentanţi ai Metropolitan Police şi UK Border Agency (Agenţia pentru Frontiere din Marea Britanie – n.r.), în cadrul operaţiunii cu nume de cod «Encompass»”, se arată în comunicatul transmis de Metropolitan Police la 29 august. Textul mai precizează că autorităţile au emis avertismente scrise pe numele a 35 dintre aceştia. În plus, o persoană va fi deportată de pe teritoriul Regatului Unit la solicitarea UK Border Agency (UKBA), în timp ce o alta, de naţionalitate română, a cerut de bună voie să fie trimisă în România, conform aceluiaşi comunicat.

Acţiunea poliţiştilor şi a funcţionarilor vamali a avut loc în aceeaşi zi, 29 august, în districtele metropolitane londoneze: City of Westminster, Camden, Croydon, Islington, Lambeth şi Southwark. Au mai participat autorităţi locale, reprezentanţi ai Home Office Immigration Enforcement (HOIE) şi ai altor agenţii.

 

Operaţiunea «Encompass»

„Operaţiunea Encompass a demonstrat că o astfel de colaborare între mai multe agenţii este benefică şi are ca rezultat reducerea semnificativă a numărului celor care dorm pe străzi şi trăiesc din cerşetorie. Acest mod de viaţă, dacă nu ar fi combătut, ar putea duce la creşterea infracţionalităţii şi a comportamentelor anti-sociale”, a susţinut Commander Alison Newcomb de la Metropolitan Police, cea care a condus operaţiunea.

„Acţiunile de acest fel subliniază faptul că cetăţenii UE care abuzează de dreptul la liberă circulaţie în interiorul statelor Uniunii Europene nu vor fi toleraţi şi se vor lua, împotriva lor, măsuri imediate de deportare din Marea Britanie”, a adăugat şi James Brokenshire, ministru al securităţii şi imigraţiei.

Orice cetăţean UE împotriva căruia s-a emis o decizie de deportare din Marea Britanie nu va mai putea reveni pe teritoriul ţării pentru 12 luni, conform noilor reglementări legislative intrate în vigoare pe teritoriul Regatului Unit începând din 1 ianuarie 2014.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!