Sinuzita acuta si cronica

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 21 decembrie 2009

Sinuzita este inflamatia acuta sau cronica a mucoasei, care captuseste sinusurile. In aceasta situatie, orificiile de comunicare cu nasul se blocheaza, mucusul produs stagneaza, nu mai poate fi drenat la exterior, constituind, in acelasi timp, un excelent mediu de cultura pentru microorganisme.

Factorii de risc in cazul sinuzitelor sunt: racelile repetate, prezenta vegetatiilor adenoide si infectiile acestora, deviatia de sept, infectiile dentare, polipii si tumorile nazale, expunerea la poluanti, in special fum de tigara, alergiile frecvente.

Sinuzita acuta se manifesta cu senzatia de durere si presiune la nivelul fruntii, obrajilor, ochilor, nasului sau, uneori, al dintilor, in functie de localizare. Concomitent, apare un grad de obstructie nazala care ingreuneaza respiratia si o secretie nazala ingrosata, de culoare galben-verzuie. Tusea este iritativa si apare, mai ales, noaptea. Sensibilitatea pentru gust si miros scade. Mai pot aparea dureri auriculare, dureri de gat, halitoza (un miros neplacut al gurii) si o stare generala alterata, cu febra, oboseala, iritabilitate. Aceste simptome dureaza pana la patru saptamani.

In general, sinuzitele virale cedeaza la remediile obisnuite. Daca temperatura depaseste 38 de grade sau daca starea bolnavului se inrautateste dupa o saptamana este indicat sa va prezentati la medic. De asemenea, prezentati-va de urgenta la medic, daca apar o durere puternica si o tumefiere in jurul ochilor sau fruntii, cefalee severa, confuzie, senzatia de intepenire a gatului, fotofobie, tulburari de vedere, pentru ca pot anunta complicatii grave: infectii intraorbitare, meningita, accidente vascular-cerebrale, abcese cerebrale.

Daca simptomele nu cedeaza nici dupa 8-10 saptamani si, mai ales, daca au mai existat episoade de sinuzita acuta in antecedente, este vorba de o sinuzita cronica. De cele mai multe ori, aceasta sinuzita cronica este bacteriana, are cam aceleasi simptome ca si cea acuta, cu dureri la fel de puternice, cu o senzatie de oboseala mai accentuata, dar, de obicei, fara febra, in acest caz fiind obligatorie prezentarea la medic.

Diagnosticul primar este pus de medicul de familie, dar este de multe ori necesar un examen de specialitate ORL, radiografii craniene, culturi din secretia nazala sau chiar punctii sinusale pentru identificarea germenilor in laborator si stabilirea antibioticelor necesare si, uneori, pentru o evacuare terapeutica a secretiilor sinusale. De asemenea, medicul ORL va stabili existenta unor factori favorizanti ai imbolnavirii (vegetatii adenoide, polipi, tumori, deviatii de sept, probleme dentare) si va stabili conduita terapeutica, medicala sau chirurgicala prin care vor fi abordate. Uneori, este necesar si un consult alergologic.

 

Tratamente

Intr-o prima faza, in tratamentul sinuzitei se recomanda dezobstructia nazala si facilitarea eliminarii secretiilor cu solutii saline –  picaturi sau spray intranazal, corticosteroizi locali, decongestive sub forma de tablete sau spray-uri nazale, acestea din urma neputand fi folosite mai mult de trei-cinci zile, deoarece altereaza mucoasa. Un efect foarte bun il are inhalarea de aburi, fie stand deasupra unui vas cu apa fierbinte, in care putem pune eventual plante medicinale sau uleiuri aromatice, avand capul acoperit cu un prosop, fie la dus, aspirand aburul fierbinte.

In sinuzitele cronice este foarte folositor un aparat de umidifiere a aerului. De asemenea, se pot aplica niste comprese calde pe frunte, nas, obraji. In paralel, se pot administra antiinflamatoare pentru combaterea durerii si a inflamatiei. Daca simptomele nu cedeaza este vorba, probabil, de o sinuzita bacteriana si medicul va va indica antibiotice, care trebuie luate 10-14 zile. In unele cazuri, se aplica metode chirurgicale pentru drenaj si indepartarea mucoasei tumefiate. Este bine ca bolnavul sa se odihneasca, sa se hidrateze suficient pentru a asigura fluidizarea secretiilor si sa doarma cu capul ridicat, pentru un drenaj mai bun al mucusului.

Pentru profilaxie se urmareste evitarea virozelor respiratorii si a episoadelor alergice, expunerea la poluanti, in special fum de tigara, rezolvarea problemelor locale ORL si stomatologice, precum si tratarea atenta, corecta a episoadelor de sinuzita acuta.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!