Sir John Major: „UK va rămâne cu UE!”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 29 ianuarie 2015

Fostul premir britanic, Sir John Major, declară că Marea Britanie devine un stat tot mai european şi că UKip nu va avea câştig de cauză. Şi că britanicii se vor lăsa convinşi să rămână în UE, pentru că altfel Marea Britanie îşi va pierde „influenţa şi puterea”.

Sir John Major remarcă faptul că a existat, în mod tradiţional, o parte entuziastă a britanicilor care se vedeau doar britanici, nu şi europeni. Acest sentiment, în opinia fostului premier, păleşte cu fiecare generaţie; „dacă generaţia mea îşi lua rucsacul şi mergea la Brighton în weekend-uri, generaţia modernă îşi ia rucsacul şi circulă în toată lumea”; ei se simt europeni.

Fostul premier vorbeşte şi despre UKip: „Ei nu reprezintă majoritatea populaţiei britanice. Dacă populaţia actuală va fi informată corect pe temele mari ale problemei, va fi în marte parte de acord cu ideea că a rămâne în UE este în interesul nostru. Dar trebuie să avem cât de cât o indicaţie că Marea Britanie şi UE se pot înţelege pe problemele mai dificile. Aceasta este cheia renegocierilor ce urmează să aibă loc.”

 

Argumentele lui Sir John Major

În opinia lui John Major, Uniunea Europeană va trebui să reformeze libertatea de mişcare pentru că UK are parte de mai multă imigraţie decât poate duce. Iar, atâta timp cât şi alte elemente cheie ale tratatului UE, precum piaţa unică, libertatea de mişcare a produselor, piaţa unică a energiei sau cea digitală, nu sunt îndeplinite în totalitate, ar trebui să se poată discuta şi pe tema liberei circulaţii pe piaţa muncii.

„Foarte puţini din est-europenii care vin aici cer ajutor social. Vin în UK pentru a munci. Însă vin în număr atât de mare încât nu le putem face faţă”, mai spune Major.

„Dacă vom ţine acest referendum şi britanicii confirmă participarea Marii Britanii în cadrul UE, atunci toată situaţia este transformată radical”, constată John Major.

Tot el compară Uniunea Europeană cu o „familie” care reuşeşte să-şi păstreze unitatea, în ciuda „certurilor”, făcând aluzie la remarcile comisarului-şef european, Jean-Claude Juncker.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!