Sistem contestat în handbal

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 19 mai 2014

534 handbal romaniaLigile Naţionale de handbal au ajuns la final în sezonul 2013-2014, pentru prima dată titlurile urmând a fi cucerite în urma desfăşurării unui sistem play-off. Astfel, toate deciziile se vor lua în luna mai, exact la finalul sezonului, situația ținând conectate la handbal toate grupările din ligi. Până anul trecut campioanele, echipele participante în cupele europene sau retrogradatele au fost decise, în mai mulți ani, cu mai multe etape înainte de final. Însă, pe cât de interesant pare, și este, sistemul de campionat cu play-off, pe atât de controversat şi criticat a fost în România, locul în care schimbarea este întotdeauna văzută cu ochi răi. Nu neapărat ideea în sine de play-off, ci mai degrabă modul în care a fost gândit sistemul.

Echipele au scos în evidenţă mai multe disfuncționalități. În primul rând a fost criticată ordinea de desfăşurare a celor două faze finale, mai ales faptul că partea eliminatorie este urmată de un turneu final cu trei echipe! „Suntem trataţi pe picior de egalitate în acest turneu final, deşi am avut 9 puncte în plus peste Turda şi 13 puncte în faţa celor din Bacău. Nu avem niciun avantaj că am câştigat sezonul regulat, ne putem trezi că am muncit de pomană un an întreg”, a declarat Ali Nurhan, directorul executiv al HCM Constanţa.

O a doua problemă ridicată de unele cluburi a fost sistemul din prima fază a play-off-ului, adică acel „cel mai bun din trei meciuri”, împrumutat, am putea spune, de la baschet sau hochei. De fapt, o echipă s-a putut califica mai departe, cum a fost cazul Politehnicii Timişoara în disputa cu CS Caraş Severin sau cazul Dunării Brăila cu HCM Roman, cu o victorie şi un egal. Practic, nu a fost nevoie neapărat de două victorii, ci de puncte mai multe în primele două jocuri.

Din sezonul următor handbalul va reveni la un campionat cu 14 echipe, care nu va fi schimbat în următorii 4 ani, sau cel puţin aşa a anunţat preşedintele FRH, Alexandru Dedu. Sistemul de desfăşurare încă nu a fost decis, dar se vehiculează fel şi fel de variante. Unii oficiali s-au inspirat poate şi de afară, alţii au propuneri originale.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!