Sistemele de măsură. Formulele uzuale şi cum le dai de cap

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi, Utilităţi pe data 25 noiembrie 2015

uk_unitati-de-masura-britanice

Suntem în Marea Britanie, ţara cu susu-n jos când vine vorba de anumite aspecte, de regulă tehnice. Aici, aşadar, suntem puşi în situaţia de a renunţa la unităţile de măsură cu care suntem obișnuiţi și de a le folosi pe cele ale locului, lucru important dacă îţi propui să-ţi desfăşori activitatea cu succes. Ca să meargă treaba ca pe roate, trebuie să le înţelegi.

Variantele sunt multe, diferenţele numeroase, de aceea ne-am gândit să îţi punem la dispoziţie date despre cele mai uzuale diferenţe dintre sistemele de măsură. Vei afla cum se calculează, cum se ajunge la valorile acestor unităţi stranii.

 

Kilometri sau „maile”?

La convertirea kilometrilor cu milele, numărul de kilometri împărţit la 1,6 îţi va da numărul de mile aferente acestora. De exemplu, 10 kilometri se vor transforma, după un calcul rapid, în 6,25 mile. Convertirea milelor în kilometri nu este nici ea mai grea. Fiecare milă multiplicată cu 1.6 va da numărul respectiv de kilometri, așa că, după un calcul la fel de simplu, 10 mile se vor transforma în 16 kilometri.

 

Pound-ul este moneda locală (lira). Dar livra (tot pound) se referă la greutate

Convertirea din pound în kilograme nu pune nici ea probleme deosebite. Un pound împărţit la 2,2 va da numărul de kilograme, astfel că vei constata cu  ușurinţă cum un pound este echivalentul a 454 de grame. Reciproca este și ea valabilă, fiecare kilogram va însemna 2,2 pounds (livre), așa că cinci kilograme, de exemplu, se vor transforma în 11 pounds.

 

Şi temperatura-i diferită la ei

În ceea ce privește transformarea gradelor Celsius în Fahrenheit, scazi doi din suma gradelor Celsius, înmulţeşti rezultatul cu 2 și aduni apoi cu 30. Astfel, dacă vrem să vedem, de exemplu, echivalentul în Fahrenheit al unei temperaturi de 24 grade Celsius, vom scădea doi din 24 (22), apoi vom înmulţi cu doi (44), la care vom adăuga 30. Deci, 24 grade Celsius sunt echivalente cu 74 grade Fahrenheit. Reciproc, vom scădea 30 din gradele Fahrenheit, apoi vom împărţi la doi rezultatul și vom adăuga doi. Deci, să spunem că avem o temperatură de 74 grade Fahrenheit, din care vom scădea 30 (44), vom împărţi la doi (22), la care vom adăuga 2 (24), astfel rezultatul va fi la îndemâna noastră.

După cum poate s-a observat, viteza de pe semnele de circulaţie este trecută în mile, la fel ca și vitezele inscripţionate pe cadranul vitezometrelor de pe bordul mașinii. Temperaturile însă apar de cele mai multe ori în sistem metric, așa că cel mai des le vei întâlni exprimate în grade Celsius.

 

Convertor automat

Dar cine mai are timp să calculeze? Contabilii stăteau pe vremuri cu creionul după ureche, însă-n era tehnologiei, un convertor pe Google sau o aplicaţie pe smartphone care converteşte orice există pe lumea asta sunt la îndemâna oricui. Şi totuşi, o formulă ştiută şi o minte sprintenă rămâne combinaţia ideală.

Iar convertor pentru măsura la pantofi nici nu-ţi trebuie. Pentru că scrie tot timpul măsura europeană, cu care eşti învăţat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!