Sistemul de sănătate, pericol pentru pacienţi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 martie 2015

Foarte multe echipamente lipsesc din spitale, printre care şi cele pentru RMN, pentru acestea fiind în derulare procedura de achiziţie, a declarat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit Mediafax.

„Pentru echipamentele RMN, suntem în proceduri de achiziţie, încercăm să dotăm cât mai multe spitale. Dar sunt şi spitale în subordinea autorităţilor locale. Cred că trebuie să contribuie şi ele. Să nu aştepte neapărat de la bugetul de stat, care este limitat, şi să ia aparatura necesară”, a afirmat el, cu ocazia unei vizitei făcute la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”, unde au fost finalizate lucrările la reabilitarea ambulatoriului de specialitate.

Întrebat ce părere are despre un caz din Argeş, unde un tânăr a murit după ce a aşteptat trei luni să facă un examen RMN, la o clinică privată, în condiţiile în care spitalele publice din judeţ nu au echipamente pentru investigaţie, Bănicioiu a spus că aşteptă rezultatele anchetei, dar nu înţelege de ce bărbatul nu a fost dus la un spital de stat, în altă parte.

„Am auzit despre cazul băiatului din Argeş care a murit în aşteptarea unui RMN. Da, la Argeş era RMN doar în sistem privat. Întrebarea mea este de ce nu a fost trimis în urgenţă spre un spital de stat care avea RMN? Este o chestiune pe care sper să mi-o poată lămuri cineva”, a spus ministrul sănătăţii, citat de Mediafax.

 

Morţi din neglijenţă

Bănicioiu a fost întrebat şi despre o anchetă de la Călăraşi, unde o gravidă de 24 de ani a murit la Spitalul Judeţean în timpul intervenţiei de cezariană, medicul susţinând că, probabil, decesul a fost cauzat de anestezie, pe care i-a făcut-o un rezident, după mai multe încercări.

„Am vizitat spitalul de la Călăraşi, nu îmi explic de ce rezidentul era singur în camera de gardă şi nu era supravegheat. Ordinul de ministru şi protocolul terapeutic prevăd foarte clar modalitatea în care rezidentul poate ţine garda”, a spus Bănicioiu, precizând că aşteaptă raportul acestei anchete.

De asemenea, Bănicioiu a spus că aşteaptă raportul şi în cazul anchetei de la Spitalul „Tractorul” din Braşov, de unde o bătrână de 82 de ani a fost lăsată să plece în pijama şi în papuci, ea murind apoi îngheţată pe un câmp.

După două zile, în faţa spitalului, jurnaliştii au filmat cum dintr-o ambulanţă Dacia Break, veche şi ruginită, au coborât trei persoane, care fuseseră transportate pe aceeaşi targă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!