Sistemul financiar, sub supraveghere

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2015

Guvernul a aprobat înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială. Acest organism va avea rol de supraveghere a sistemului financiar național, iar președintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR, a anunțat Executivul.

Potrivit proiectului de lege aprobat, se va constitui Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială din reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai Guvernului. Acesta va funcționa ca structură de cooperare inter-instituțională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudențiale la nivel național.

Președintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, iar organismul decizional al Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială va fi Consiliul general, format din nouă membri, respectiv: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori și economistul-șef ai Băncii Naționale a României, președintele și prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară și doi reprezentanți ai Guvernului, desemnați de premier.

De asemenea, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, instituție cu responsabilități în procesul de soluționare a situației instituțiilor de credit aflate în dificultate, va participa la ședințele Comitetului, fără a avea drept de vot. Deciziile Consiliului General sunt adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, iar în caz de egalitate de voturi, președintele are vot decisiv. Membrii Consiliului General nu vor fi remunerați pentru activitatea desfășurată.

Obiectivul Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială este de a contribui la apărarea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista la șocuri și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând o contribuție sustenabilă a sistemului financiar la creșterea economică.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!