Sistemul de la Insurance Number, blocat!

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 22 ianuarie 2016

uk_NINO aplicatie

Au început englezii să pună bețe în roate imigranților? Este o întrebare firească în condițiile în care o procedură aparent simplă, cum este cea de  obținere a National Insurance Number (NINO), a devenit, brusc, extrem de greoaie și complicată.

Mai mulți români ne-au sesizat că, timp de mai multe zile, au sunat pentru programare la NINO și de acolo li s-a spus că nu este posibil să se facă programarea deoarece sistemul din calculatoare nu funcționează!

Mihai O., un expert în birocrația engleză, care lucrează la o firmă de profil, ne-a declarat că, în șase ani de când activează în acest domeniu în Anglia, nu a mai auzit niciodată de o asemenea problemă.

Chiar dacă, aparent, englezii ne primesc cu brațele deschise, realitatea birocratică arată cu totul altfel. Mai mulți români ne-au sesizat faptul că au sunat zile în șir pentru o programare la NINO, dar au fost respinși de fiecare dată, motivându-se faptul că nu le funcționează calculatoarele sau sistemul din calculatoare. Un expert IT ne-a declarat că este posibil să se fi făcut un update ori poate să fie schimbat programul din terminale din diverse motive, dar asta nu ar trebui să dureze mai mult de 24 de ore!

—————————————

„Bănuiesc că este vorba de un soft foarte complicat, foarte multe date de procesat și, din această cauză, a durat mai mult. În IT este posibil orice. Totuși, dată fiind importanța sistemului, perioada mi se pare exagerată.”

Daniel C., inginer IT

—————————————

Așa că există două explicații: ori s-a pus la cale un boicot împotriva imigranților, ori sistemul lor birocratic a avut un accident incredibil care le-a blocat activitatea timp de mai multe zile, exact în perioada în care primesc cele mai multe solicitări pentru obținerea NINO.

Marius are 26 de ani, a terminat Facultatea de Jurnalism și a ajuns în Londra acum trei săptămâni. Ca orice european conștiincios, a făcut demersurile pentru a intra în legalitate și a lucra în condiții normale în UK, mai ales că și-a găsit și un job.

 

„Nu funcționează sistemul, sunați mâine!”

„Patronul mi-a spus că mă ține două săptămâni în training, mă și plătește, dar pentru a mă putea angaja legal am nevoie de NINO. Am sunat pentru programare, prima dată, vineri, 15 ianuarie. După ce m-au ținut în telefon până mi s-a făcut somn, mi-a răspuns cineva care mi-a spus că nu-mi poate face programarea deoarece nu le funcționează terminalele și mi-a recomandat să revin cu un alt telefon luni. Am sunat și luni și am primit același răspuns, nu funcționează sistemul, să încerc marți. Am sunat marți, la fel, sistemul… reveniți etc. Abia miercuri, adică la cinci zile după primul telefon, am reușit să obțin o programare!”, ne-a declarat Marius.

Poveste trasă la indigo și în cazul lui Mircea, 37 de ani. A sunat până s-a plictisit și abia după cinci zile a fost programat.

 

Expertul: „E prima dată când aud așa ceva!”

Având în vedere cazurile semnalate, am contactat un specialist pentru a ne lămuri care ar putea fi explicația cu sistemul NINO și dacă se întâmplă des ca acesta să mai cedeze. Mihai este contabil și, de șase ani, lucrează în Londra, ocupându-se de problemele birocratice ale românilor.

—————————————

„Nu am mai auzit niciodată să se întâmple ca sistemul de la Insurance Number să nu funcționeze. Nu știu care ar putea fi explicația. Poate au făcut un update la sistem.”

Mihai O.

—————————————

 

O altă problemă, dovada de adresă!

Presupunând că varianta cu sistemul căzut este adevărată și românii au fost tergiversați pentru că au avut un ghinion teribil, mai apare o piedică. În momentul în care au fost, în sfârșit, programați, li s-a spus că este absolut necesar să vină la interviu cu o dovadă de adresă. Se știe, însă, că toți cei care solicită NINO sunt nou-veniți în UK. Și cum rari sunt aceia care vin aici cu 5.000 de lire în buzunar ca să-și permită să închirieze o casă, e greu de înțeles cum se așteaptă funcționarii de la NINO ca aceștia să obțină acea dovadă de adresă. Evident, mai există posibilitatea să vii cu o factură de la curent electric, telefonie, internet etc. Și asta, totuși, e greu de obținut. Adevărata problemă este că această dovadă de adresă nu e obligatorie. Chiar și pe site-ul oficial al guvernului se specifică faptul că singura condiție pentru a obține NINO este să ai dreptul să muncești sau să studiezi în UK („If you’re moving to the UK you can only apply once you’re here. You must have the right to work or study in the UK to get a National Insurance number”, citat de pe site-ul oficial https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number). E bine de știut că orice cetățean român, ca membru al unui stat integrat în UE, are drept de muncă în orice stat european, inclusiv UK. Și atunci, de unde condiția cu dovada de adresă?

De asemenea, pe același site se precizează că la interviu trebuie să vii cu o dovadă a identității, iar aceasta poate fi: carte de identitate sau pașaport, permis de rezidență, certificat de naștere sau adopție, certificat de căsătorie, permis de conducere. Nicăieri nu scrie de dovadă a adresei!

 

Totul ține de funcționarul care te primește la interviu

—————————————

„Într-adevăr, este posibil să ți se ceară la interviul pentru NINO o dovadă de adresă, dar nu e obligatoriu. Depinde de funcționarul la care ești programat. Mulți au obținut NINO fără această dovadă. Oricum este foarte greu să fii respins la Insurance Number. Dacă faci dovada identității, ești cetățean al unei țări membre UE, trebuie să primești NINO.”

Mihai O., tax adviser

—————————————

Iată cum o simplă formalitate pentru un român ajuns în Londra devine o problemă extrem de complicată: se strică sistemul, funcționarii introduc condiții după bunul plac. Toate acestea înseamnă timp și stres pentru un român care încearcă să se integreze legal în sistemul social englez. Se știe că obținerea NINO este absolut necesară dacă vrei să locuiești și să lucrezi legal în UK și cu cât întârzie această „formalitate” cu atât cresc șansele să te întorci acasă cu coada între picioare, ca un cetățean mândru cu drepturi depline în UE!

Autor articol: Gelu Irimia


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

6 pareri la “Sistemul de la Insurance Number, blocat!”

 1. Diana Daria Spune:

  Am citit articolul și va pot spune ca vineri 15 ianuarie am făcut eu programare la Nino în jurul orei 15. Atunci am avut pauza de masa . Era pt o prietena care ajunsese chiar pe 15 dimineața cu avionul . Înainte sa se scrie articolul ar trebui verificat. Cum ? Sunând direct la ei . Mi s-a oferit o programare pt marți 19 la 12.20 . Am dat adresa mea din N Londrei și programarea a fost făcută undeva în Hatfield.
  Când am realizat asta a fost prea târziu. A trebuit sa aștept pana luni sa sun din nou pt alta programare. Motivul era adresa pt programare. Era la cucuieti și greu de ajuns pt o persoana proaspăt venita în tara. Luni am sunat la ei și mi s-a răspuns repede 2 min de așteptare. Nu mi s-a acordat alta programare în alta parte gen Camden Town. Asa cică sunt regulile. Am sunat încă o data. ( aici trebuie sa suni sa vb cu diferite persoane sa fii siguri ca informația este corecta) și mi s-a spus la fel. Am cerut sa vb cu menegerul. A așteptat 3 min și am discutat problema mea cu doamna x-escu. Aceeași treaba deci …
  NU ESTE ADEVĂRAT. SE POT FACE PROGRAMĂRI.

 2. Diana Daria Spune:

  Domnule Gelu Irimia mai interesează-te. …..

 3. Adrian Spune:

  Avand in vedere ce-am patit noi romanii in ultimii ani cu Insurance Number-ul asta de doua parale (ca-mi vine sa-i trag una!!), ii putem crede pe britanici in stare de orice ca sa ne blocheze cumva accesul la beneficii si la munca legala.

  Am auzit si eu c-au fost ceva probleme si cred c-au fost de natura tehnica. Pe de alta parte, cand suni nu spui din prima ca esti roman, asa ca de acelasi tratament au avut parte probabil toti cei care au sunat in zilele cu pricina.

  Ufff, that was a close one! NU MAI VREM BELELE! VREM TRATAMENT EGAL! VREM RESPECT! SI… JOS TIGANII, SA PLECE IN TARA LOR, CARE-O FI AIA!!!

 4. gelu irimia Spune:

  Draga Diana Daria, eu n-am spus ca sistemul este blocat, functionarii au spus asta in cazul romanilor citati. Ceea ce spui tu nu face decat sa confirme ca nu a fost decat o piedica birocratica pusa in calea lor. De altfel, eram sigur ca de fapt asta s-a intamplat dar eu ca ziarist nu-mi permit sa trag concluzii. Eu prezint doar faptele urmand ca fiecare cititor sa inteleaga ce doreste.

 5. ioana Spune:

  Se pun piedici SI Inca la greu am sunat deja de cite a ori SI dupa CE am zis ca sintem din rominia ni Sa inchis telefonul in nas ei bine SI CE este de facut sintem priviti ff Rau in UK ca romini SI din pacate nu ne ajuta nimeni

 6. Grigore Monica Spune:

  Zi mersi ca esti Roman si nu Musulman. Pentru ei este mai greu in Europa sa calatoresti. In UK este mult rasism, trebuia sa va informati inainte de a pleca acolo.

Spune-ti si tu parerea!