Sistemul medical – bolnav și criminal

Articol publicat in sectiunea Social pe data 23 iulie 2016

 Infecții intraspitalicești, dezinfectați diluați, un caz de transfuzie greșită de sânge, pacient cu răni infectate cu larve, resurse limitate și medici acuzați că luau mită pentru operații estetice. Sunt problemele care au afectat, în ultimii ani, buna funcționare a Spitalului de Arși din București.

Recent, în atenția opiniei publice a apărut cazul unui pacient cu rana infectată de larve. Însă este doar ultimul caz într-un șir lung de probleme cu care se confruntă, de câțiva ani, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri. Pe site-ul tolo.ro au apărut, la 14 iulie, imagini cu un pacient pe rănile căruia se aflau larve, iar filmulețul a fost făcut chiar de un medic al spitalului care a vrut să arate ce se întâmplă acolo.

Camelia Roiu, medicul care a filmat pacientul pe rănile căruia erau larve, a declarat după ce a fost audiată la Poliția Capitalei că a făcut înregistrarea pentru că se simte „obligată să asist neputincioasă la un malpraxis care este perpetuat și girat de toate autoritățile”.

„Sunt infecții nosocomiale de care eu am atras atenția. Am înregistrat plângeri scrise, am o înregistrare cu domnul manager în care îi spun că toți pacienții mor de infecții și că el va răspunde. Mă simt într-o stare de nesiguranță totală. Sunt obligată să asist neputincioasă la un malpraxis care este perpetuat și girat de toate autoritățile. Eu am făcut în disperare filmul pus pe tolo.ro. Este filmat de mine pentru că am ajuns la o disperare împreună cu colegii mei din acest spital, știu că am colegi care vor să mă linșeze, să mă potolească, să mă bage în comisii, dar am și colegi pe care îi stimez, care își fac munca și care sunt revoltați. Nu mai aveam cu ce să intervin, știam că este într-o stare gravă, nu aș fi ajutat în niciun fel. Am ajutat pacienții care urmau să vină, am șocat tocmai că știau ce se întâmplă”, a spus ea.

Medicul a susținut că a fost amenințat după ce a semnalat de mai multe ori problemele din unitatea medicală.

 

Transfuzie de sânge greșită

Dezvăluirea vine la doar o zi după ce ziarul Puterea a publicat o anchetă privind o pacientă care a murit după o transfuzie greșită de sânge. În ambele cazuri, Ministerul Sănătății și organele de cercetare penală au demarat anchete.

În urma celor două cazuri, Inspecția Sanitară a Ministerului Sănătății a decisă închidă secția Anestezie – Terapie Intensivă  (ATI) din cadrul Spitalului de Arși, după ce anterior a hotărât blocarea oricărei activități la Unitatea de transfuzii sanguine.

Vlad Voiculescu, ministru al sănătății de două luni, a declarat ulterior că a luat la cunoștință de la începutul mandatului de problemele cu care se confruntă Spitalul de Arsuri, când a vizitat unitatea medicală după o explozie de la Valea Cascadelor din București, în urma căreia mai multe persoane au fost rănite.

Scandalul dezinfectanților diluați nu a ocolit nici Spitalul de Arsuri, care a avut contracte încheiate cu firma Hexi Pharma, cercetată într-unul din cele mai mari dosare de după Revoluție privind comercializarea de produse diluate în unități medicale. Un dosar al cărui prejudiciu se ridică la 70 de milioane de lei, după cum a anunțat recent procurorul general Augustin Lazăr. Situația este însă cu atât mai gravă la Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, având în vedere rănile cu care se confruntă pacienții ajunși aici. Iar un test pe care clinica l-a picat a fost tratarea răniților de la Colectiv. Trei pacienți au decedat aici după ce contractaseră infecții nosocomiale.

Pe 11 iulie 2014, douăzeci de cadre medicale, între care directorul Spitalului de Arși din Capitală, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în dosarul operațiilor estetice. Este vorba de managerul Spitalului de Arși de la vremea aceea, Vitalie Stan, șeful Secției de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, și medicul Elena Cristina Isac, dar și alți șase medici. Potrivit anchetatorilor, doctorii făceau operații estetice la Spitalul de Arși pe care le raportau drept alt tip de intervenții la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) pentru a fi decontate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!