Situaţia fiscală din România, verificată online

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 septembrie 2014

fisc

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat platforma online pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic.

Platforma, denumită „Spaţiul virtual privat”, este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore.

„În 2015 intenţionăm să extindem proiectul în toată ţara, iar după ce-l extindem, se vor adăuga în Spaţiul virtual privat şi alte informaţii, precum decizii de impunere pentru plăţi anticipate şi pentru alte accesorii, somaţii şi titluri executorii. De asemenea, tot în 2015, vrem să extindem programul şi către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username şi parolă”, a declarat ministrul finanţelor publice, Ioana Petrescu, la lansarea platformei, la care a participat şi premierul Victor Ponta.

Ea a arătat că, în prezent, firmele îşi pot verifica situaţia fiscală doar dacă deţin un certificat digital de semnătură, care se obţine contra cost.

 

Servere de la Banca Mondială

Bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi MFP, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere. „Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program”, a precizat Ioana Petrescu, citată de Mediafax.

Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute ataşate. Obligaţiile de plată trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogării, iar deciziile de impunere se pot primi dacă sunt emise după data punerii în funcţiune a sistemului. Pentru angajaţii care au venituri doar din contracte individuale de muncă nu se emit decizii de impunere, astfel că pentru înregistrarea în spaţiul virtual identificarea lor trebuie făcută direct la ghişeul ANAF.

Totodată, ANAF va pune la dispoziţia contribuabilului serviciul „Buletinul informativ fiscal”, inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informaţii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţi legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate şi comunicate de presă.

 

Plăţi cu cardul

Mai mult, Ministerul Finanţelor Publice urmează să publice în această lună un proiect de ordonanţă care prevede plăţile cu cardul la ghişeele ANAF, dar şi plăţi online pentru sumele datorate, precum şi posibilitatea contribuabililor de a efectua plăţile către Fisc, primării şi alte instituţii publice în acelaşi loc.

„Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghişeu, dar şi plata cu cardul online şi posibil alt acceptator de plată. Dacă vom implementa proiectul aşa cum îl gândim în momentul de faţă cu plata cu cardul, vom fi primii din lume care-l vom face. Ne comparăm cu alte agenţii fiscale, din câte ştim sunt destul de avansaţi şi australienii în acest sens. În momentul când vom ieşi cu proiectul de ordonanţă vom vedea în ce formă este, dar este foarte posibil să fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem”, a declarat ministrul finanţelor publice, Ioana Petrescu.

Ea a precizat că proiectul de ordonanţă pune bazele legale ale unui astfel de sistem, însă pentru aplicarea sa este nevoie de o perioadă mai îndelungată, de 6-12 luni, pentru ca o persoană să-şi poată plăti taxele cu cardul la ghişeu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!