Situatia lui Iohannis ramane in aer

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 februarie 2014

Klaus Iohannis_1Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, marti seara, dupa sedinta USL sustinuta impreuna cu primii doi oameni din PNL – presedintele Crin Antonescu si prim-vicepresedintele Klaus Iohannis – , ca a propus ca toate cele patru partide de guvernamant sa fie reprezentate la nivel de vicepremier.

„A existat o propunere din partea mea, ca prim-ministru, ca Guvernul sa mearga luni, in Parlament, cu o noua formula guvernamentala, care sa il includa pe domnul Iohannis ca ministru de interne si vicepremier”, a spus Ponta, in conferinta de presa pe care a sustinut-o, singur, dupa sedinta USL.

El a vorbit despre patru posturi de vicepremier „care sa includa toate cele patru partide care formeaza USL”. „Am propus ca toate cele patru partide sa fie reprezentate la nivel de vicepremier”, a subliniat premierul. Al patrulea partid de guvernamant care urma sa aiba un vicepremier, dupa PSD, in persoana lui Liviu Dragnea, UNPR – Gabriel Oprea si PNL, propunerea fiind Klaus Iohannis, este Partidul Conservator.

De asemenea, presedintele social-democrat a mentionat ca nu s-a ajuns la nicio intelegere in cadrul USL si ca nu s-a luat nicio decizie privind restructurarea formulei guvernamentale, ce urma sa fie apoi propusa Parlamentului.

„Am avut o discutie in cadrul USL, legata de restructurarea Guvernului”, a spus Ponta, care a aratat care au fost „lucrurile care nu au functionat bine”. „Acea situatie extrem de neplacuta pentru Guvern – partidul care face parte din coalitia de guvernare nu este de acord cu deciziile Guvernului”, a explicat prim-ministrul.

„Nu ne-am inteles pe toata formula pe care eu sa merg in fata Parlamentului. Nu poti, daca esti la guvernare, sa critici tot timpul deciziile guvernamentale, nu functioneaza acest lucru. (…) Nu am vrut sa luam niciun portofoliu de la PNL, nu am vrut sa dam un alt portofoliu cuiva. Nu se schimba raportul intre membrii Guvernului reprezentand partide diverse. Nu a existat o asemenea discutie, a existat o discutie bazata pe lucruri care nu au existat in Guvern”, a explicat Victor Ponta.

Aparat de Antonescu

Crin Antonescu considera ca prin promovarea lui Iohannis la interne, guvernul se intareste. Klaus Iohannis spune ca a fi primar al Sibiului e „un punct forte”, iar PSD critica nominalizarea in functia de vicepremier, pe motiv de „creare de instabilitate politica”, scriu jurnalistii de la Ziare.com. „Decizia de azi cu Iohannis inseamna un guvern mai puternic”, a declarat, luni, presedintele PNL, Crin Antonescu, afirmand ca propunerea lui Iohannis pentru functia de ministru de interne „ar trebui sa bucure PSD”.

„Astept raspunsul prim-ministrului, celelalte chestiuni le voi discuta cu prim-ministrul. Sunt chestiuni pe care e prematur sa le discutam acum si sunt chestiuni pe care le vom rezolva cu prim-ministrul”, a spus Antonescu, refuzand sa vorbeasca despre primele critici venite dinspre PSD. „Mi se pare caraghios sa vorbim de instabilitate, avem o majoritate de 70 si ceva la suta, avem un Guvern foarte puternic, avem toata legislatia de a rezolva in interiorul acestui guvern si in interiorul parlamentului aceste chestiuni”, a mai spus Crin Antonescu.

Si Iohannis a preferat sa se eschiveze de la un raspuns transant si a evitat sa intre in dispute cu vocile care acuza incompatibilitatea dintre functia sa de primar, pe care nu vrea sa o paraseasca, si cea de ministru de interne. „Faptul ca sunt primar la Sibiu e un punct forte, nu un punct slab”, a pus el punct discutiei.

Dan Sova, ministrul marilor proiecte, a declarat ca Iohannis nu poate fi vicepremier in guvernul Ponta. „Klaus Iohannis nu poate fi viceprim-ministru al Romaniei, in contextul actual. Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru si ministru al afacerilor interne, nu are cum, in mod concret, sa fie viceprim-ministru pe probleme economice si fiscale, aceasta pozitie apartinand titularului de la finante”, a spus Sova.

In viziunea lui Sova, desemnarea ca vicepremier a lui Iohannis ar insemna incalcarea atributiilor lui Gabriel Oprea. „Portofoliul dansului i-ar permite sa fie vicepremier in chestiuni de siguranta nationala si ordine publica. Dar aceasta pozitie este deja ocupata de catre domnul Gabriel Oprea si, in mod evident, nu poate fi pusa in discutie pozitia domniei sale in Guvernul Romaniei. Nu in ultimul rand, cred ca este de discutat si problema oportunitatii si chiar a legalitatii ocuparii concomitente a functiei de ministru si de primar”, conchide Sova.

Daniel Constantin, vicepremierul lui Ponta

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a fost propus pentru o a patra functie de vicepremier, PC fiind, de altfel, singurul partid de guvernamant care nu este reprezentat la acest nivel in Guvern. Propunerea pentru cea de-a patra functie de vicepremier apartine chiar prim-ministrului Victor Ponta, potrivit unor surse citate de Digi 24. Potrivit unor alte surse, citate de B1 TV, presedintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat propunerea in cadrul sedintei, iar liberalii au parasit sala. Liberalii au revenit in sala, propunand ca Daniel Constantin sa preia functia de presedinte al Senatului. Aceasta propunere s-a lovit la randul ei de refuzul premierului Ponta.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!