Situaţia studenţilor români se rezolvă… CU GREU

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Educaţie şi învăţământ pe data 9 iunie 2014

studenti

Stres, lacrimi, nopţi nedormite, griji şi teamă. Ei bine, acestea sunt rănile încă deschise cu care au rămas numeroși studenţi români din Marea Britanie cărora guvernul de la Londra le-a sistat în toamna anului trecut acordarea de împrumuturi pentru finanţarea studiilor.

După luni de zile în care au trimis încontinuu dovezi, documente, scrisori… după săptămâni în şir de telefoane către Student Loans Company, situaţia studenţilor români se rezolvă… dar cu MARE GREUTATE, spun aceştia. Cei cărora li s-au deblocat conturile povestesc că urmele acestor luni de stres sunt tratate în prezent cu calmante şi antidepresive. Alex Ostafe, preşedintele Europe Students Union UK, o organizaţie care s-a ocupat de cazurile studenţilor, confirmă faptul că „situaţia a fost dramatică, pentru că oamenii au pus suflet şi pentru ei a fost un şoc”.

 

Finanţări tratate cu calmante

Răsuflă uşuraţi că, în sfârşit, după luni de tensiune, situaţia lor s-a rezolvat şi perioada de coşmar în care li s-au suspendat împrumuturile s-a încheiat, însă toate aceste săptămâni de chin şi-au lăsat amprenta pe sănătatea studenţilor români. „Atât de tare m-am stresat că acum iau antidepresive”, povesteşte cu lacrimi în ochi Maria, o tânără de peste 30 de ani care a pierdut numărul nopţilor nedormite, dar şi numărul dovezilor şi documentelor pe care le-a tot trimis în decursul ultimelor luni la Student Loans Company. Studenta spune că s-a îngrijorat atât de tare şi atât de mult încât a început să ia calmante.

„Am rămas cu sechele, am pierderi de memorie, cu asta m-am ales după această perioadă de suspendare a împrumuturilor pentru studenţii români şi bulgari. Pe mine m-a afectat foarte mult încă de la început… Din noiembrie anul trecut de când am primit scrisoarea precum că trebuie să dovedesc că locuiesc în Marea Britanie de trei ani de zile…

Am trimis în decembrie tot dosarul, pentru că eu aveam mai mult de trei ani de rezidenţiat, extrasul de cont de la bancă plus alte documente şi facturi. Din nou, în luna ianuarie, am trimis facturile de la Council Tax, P60 (este echivalentul fişei fiscale romaneşti ce este emis după data de 6 aprilie), plus alte documente… şi tot nu s-a rezolvat. Nu mai ştiam ce să trimit şi cum să dovedesc că sunt eligibilă”, ne povesteşte tânăra studentă.

Pentru că nu reuşea în niciun chip să ajungă la un numitor comun cu cei de la Student Loans Company, Maria a cerut ajutorul celor de la Europe Students Union UK. O organizaţie condusă şi înfiinţată de un român, cu scopul de a stopa discriminarea studenţilor români şi bulgari… şi nu numai.

„Am luat legătura cu organizaţia condusă de Alex Ostafe, auzisem de la colegi de existenţa acesteia şi mi-am pus toate speranţele că voi reuşi. Ei s-au ocupat de dosarul meu cu dovezi pe care l-au trimis din nou la Student Loans Company, la care au ataşat şi o plângere. În scrisoarea aceasta am explicat faptul că pot dovedi cu acte că locuiesc pe teritoriul Marii Britanii de mai mult de trei ani de zile, dar și că am trimis toate hârtiile pe care mi le-au cerut. După două săptămâni după ce am trimis dosarul, mi s-a deblocat contul… asta s-a întâmplat în urmă cu o lună de zile”, spune Maria.

——————————————

„Atât de multe hârtii am trimis, atât de mult m-am stresat că, practic, am rămas cu sechele… iau antidepresive şi am pierderi de memorie. M-a afectat enorm. Au fost şase luni de zile de chin, am început să iau calmante… am crezut că o să pierd totul, nu am putut să dorm…”

Maria, 34 de ani, studentă

——————————————

Tânăra spune că deşi situaţia studenţilor români în ceea ce priveşte deblocarea împrumuturilor pentru finanţarea studiilor s-a limpezit în mare parte, tot mai există studenţi şi la ora actuală care încă aşteaptă o rezolvare.

„Chiar dacă la majorității colegilor li s-au deblocat conturile, încă mai sunt persoane care trimit în continuare documente şi tot nu le deblochează conturile. Doi colegi de-ai mei sunt în această situaţie. Restul, dacă vorbim la general, pot să spun că li s-au rezolvat situaţiile, dar cu greu… cu mare greu. Plus că sunt mulţi studenţi români care renunţă sau care au renunţat deja”, povesteşte Maria.

 

Europe Students Union UK  şi plângerea care a făcut minuni

Alex Ostafe este un tânăr român care a înfiinţat în luna decembrie a anului trecut o organizaţie menită să le apere drepturile studenţilor români şi bulgari… şi nu numai. Europe Students Union UK a luat naştere după ce autorităţile britanice au oprit acordarea de împrumuturi pentru finanţarea studiilor cetăţenilor europeni ce urmau cursurile colegiilor sau universităţilor din Marea Britanie. Mulţi dintre studenţii români, printre care şi Maria, interlocutoarea materialului nostru au apelat la organizaţia condusă de Alex Ostafe.

„Organizaţia a luat fiinţă în decembrie anul trecut cu rolul de a împiedica discriminarea studenţilor români şi bulgari, dar şi a celorlalte naţionalităţi care au probleme în ceea ce priveşte finanţarea studiilor. Organizaţia  s-a ocupat în mod special de a le oferi studenţilor români şi bulgari un suport. De a-i ajuta să îşi recapete finanţările şi de a demonstra ministrului britanic al educaţiei, David Willetts, că românii nu merg la studii în Marea Britanie cu scopul de a frauda statul englez” a declarat pentru Diaspora Românească preşedintele organizaţiei Europe Students Union UK, Alex Ostafe.

——————————————

„Din informaţiile pe care noi le avem în prezent, 2.000 de studenţi au renunţat de bună voie, pentru că nu au mai putut să își plătească studiile, peste 1.000 de studenţi au reprimit finanţările, organizaţia noastră a rezolvat peste 300 de cazuri, iar restul s-au rezolvat de la sine.”

Alex Ostafe, preşedintele organizaţiei Europe Students Union UK

——————————————

Modalitatea la care au recurs cei de la Europe Students Union UK a fost o PLÂNGERE pe care au trimis-o la Student Loan Company. Şi care a dat şi rezultate.

„În toate cazurile pe care le-am rezolvat, am pus accent pe COMPLAIN, o plângere în care am punctat faptul că studenţii au dovezi că se află pe teritoriul Marii Britanii de trei ani, că au trimis toate actele menţionate de Student Loans Company şi le-am cerut un răspuns în scris că, deşi deţin toate aceste dovezi, nu sunt eligibili. Practic, i-am forţat să ne răspundă într-un fel sau altul. Am trimis din nou dosarele cu această plângere ataşată către Student Loans Company, compania care îi ajută de fapt pe studenţi ca Student Finance să dea undă verde finanţărilor. Sunt două companii diferite care lucrează împreună. Iar în decurs de 20 de zile li s-au deblocat conturile studenţilor. Bineînţeles, şi Comisia Europeană a intervenit şi europarlamentarii români au avut un cuvânt de spus, dar statul român s-a implicat şi astfel s-a ajuns la o rezolvare”, spune Alex Ostafe.

Alex Ostafe a trimis în repetate rânduri scrisori şi petiţii, prin care atrăgea atenţia asupra studenţilor români din Marea Britanie, autorităţilor din România şi reprezentanţilor Comisiei Europene.

În noiembrie 2013, organizaţia guvernamentală Student Loans Company (SLC) a blocat accesul românilor şi bulgarilor la împrumuturile acordate de statul britanic pentru cetăţenii UE care studiază în universităţi şi colegii acreditate de pe teritoriul regatului. David Willets, responsabil cu activitatea universităţilor în Guvernul de la Londra, a declarat că a suspendat împrumuturile pentru cetăţenii proveniţi din Romania şi Bulgaria, după ce a sesizat creşterea neobişnuită a numărului beneficiarilor unor astfel de finanţări SLC.

——————————————

„În momentul de faţă lucrurile s-au mai rezolvat. Este mai bine… dar situaţia a fost dramatică, oamenii au pus suflet şi pentru ei a fost un şoc momentul în care s-au trezit că nu mai primesc finanţări.”

Alex Ostafe

——————————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!