Sky News: „De ce vin românii în Marea Britanie?”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 28 octombrie 2013

Românii care vin în Marea Britanie o fac pentru salarii mai bune, nu pentru beneficii sociale, este concluzia la care au ajuns jurnaliştii de la Sky News, într-un documentar prezentat publicului britanic în 16 octombrie.

Românii nu sunt de fapt romi, ci doar au ajuns să fie confundaţi cu persoanele de această etnie, din cauza unor stereotipuri facile, observă jurnalistul Robert Nisbet, realizatorul documentarului „Imigraţia: De ce românii sunt tentaţi de Regatul Unit”, difuzat la mijlocul acestei luni de televiziunea Sky News. În consecinţă, britanicii se tem că românii vor abuza de serviciile sociale din Regatul Unit sau că ar urma „să fure” locurile de muncă ale localnicilor. La rândul lor, cetăţenii originari din România se simt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua ai Europei, deşi România a acces la structurile UE de aproape 7 ani…

„Dar oare de ce îşi doresc unii români să vină în Marea Britanie, în toiul unei dezbateri politice atât de aprinse referitoare la eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii?”, se întreabă în continuare R. Nisbet. „Când am plecat spre Bucureşti, credeam că principala lor problemă este absenţa locurilor de muncă din ţara lor; că sunt tentaţi doar de oportunităţile de a munci  pe care le oferă Marea Britanie sau de accesul la sistemul de beneficii sociale din regat”, mai recunoaşte autorul documentarului…

 

Salarii britanice

Nivelul scăzut de salarizare este cel care îi alungă pe români din ţara lor natală, au descoperit cu surprindere jurnaliştii de la Sky News în vizita lor în capitala României.

„Un român care munceşte timp de o lună în ţara sa câştigă mai puţin de un sfert din salariul obţinut de un britanic în aceeaşi perioadă. Spre exemplu, un poliţist din România va lua în mână un venit net lunar de doar 250 de lire sterline”, află britanicii din emisiunea „Imigraţia: De ce românii sunt tentaţi de Regatul Unit”.

Problemele cu care se confruntă guvernanţii de la Londra sunt total diferite de cele la care sunt expuşi reprezentanţii puterii de la Bucureşti, se mai remarcă în acelaşi documentar. Guvernul Cameron se teme de efectele venirii în Marea Britanie a mii de muncitori necalificaţi. În România, plecarea din ţară a oamenilor talentaţi şi bine pregătiţi profesional este privită cu îngrijorare… 

„Din nefericire, tinerii cu studii şi calificări sunt cei care aleg să părăsească România pentru a se stabili în alte state ale Uniunii Europene. Ei îşi doresc locuri de muncă bine plătite, nu se gândesc să trăiască din beneficii sociale”, a declarat, pentru Sky News, Mariana Câmpeanu, actualul ministru al muncii din România. „Sunt foarte mulţi români care studiază în universităţi europene şi rămân în străinătate, unde găsesc locuri de muncă mai bine plătite. Sperăm ca în viitor, economia românească să se dezvolte pentru a putea oferi salarii mai mari acelora care îşi vor dori să se întoarcă în ţara natală”, a adăugat ministrul Maria Câmpeanu.

 

Europeni de mâna a doua

Doi români care plănuiesc să se mute în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014 au fost intervievaţi de jurnaliştii de la Sky News în cadrul documentarului „Imigraţia: De ce românii sunt tentaţi de Regatul Unit”. Amândoi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la imaginea negativă asociată nejustificat românilor în statele occidentale ale Europei.

„Mă aflam odată într-un club în Italia, în urmă cu câţiva ani… Îmi amintesc că am încercat să intru în vorbă cu o fată şi ea m-a întrebat de unde sunt. În momentul în care i-am spus că vin din România, mi-a întors efectiv spatele şi a plecat”, le-a povestit celor de la Sky News, Andrei Iosep, una dintre vedetele echipei naţionale de polo a României. Recent, el a fost confirmat ca noul antrenor al echipei naţionale de polo a Regatului Unit. „Faptul că noi românii suntem trataţi diferit faţă de alţii mă îngrijorează”, a subliniat sportivul.

„Din păcate, există români care merg în Marea Britanie doar pentru cerşit, furturi sau nu au niciun gând de a-şi căuta un loc de muncă. Este adevărat. Numărul acestora este foarte mic, dar ei sunt cei mai vizibili şi influenţează în mod negativ opinia publică generală despre români. Iar britanicii au ajuns să-i asocieze cu aceştia şi pe cetăţenii originari din România care muncesc legal şi încearcă să-şi construiască un viitor muncind cinstit”, a afirmat şi Daniel Rusu, un român care şi-a propus să se îndrepte spre Marea Britanie pentru a lucra în construcţii.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!