Slovacii obţin acord de repatriere a copiilor slovaci luaţi de statul britanic

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, UK la zi pe data 29 martie 2016

copil_ganditor

Slovacii nu stau cu mâinile în sân când vine vorba de copiii lor. Au sesizat că autorităţile britanice nu glumesc deloc când vine vorba de bunăstarea copiilor şi că nu ezită să îi „ridice” pe aceştia din sânul familiei pentru cele mai mici abateri ale părinţilor. În ochii slovacilor, plasarea copiilor slovaci spre adopţie familiilor de alte culturi din UK nu este o variantă bună. Astfel că au făcut presiuni şi, iată, au obţinut rezultate.

Este minunat când autorităţile statului de care aparţii ia măsuri atunci când ţi se fac nedreptăţi în ţara în care te-ai stabilit.

Da, românii au procedat corect atunci când au protestat în faţa ambasadelor norvegiene din mai toată lumea pentru a se corecta cazul Bodnariu, tratat, în viziunea românilor, prea aspru. În acest caz, autorităţile de la Bucureşti s-au simţit obligate să intervină şi ele pe cale diplomatică pentru a găsi o soluţionare la această problemă. La fel, românul condamnat la moarte în Malaezia pentru traficul de droguri mai are o speranţă la viaţă, după ce preşedintele Iohannis şi primul-ministru Cioloş au trimis scrisori autorităţilor malaeziene făcând apel la clemenţă, iar Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutideni, chiar a făcut o vizită în acest sens în statul asiatic.

În ceea ce priveşte copiii preluaţi de stat în Marea Britanie, printre ei se află, inevitabil, şi cetăţeni români. Doar că autorităţile române nu s-au auzit să facă ceva în acest sens.

În schimb, demnitarii altor state est-europene nu au stat degeaba. Ambasada letonă s-a implicat în această problemă, astfel că, mai nou, când vreun copil, cetăţean leton, ajunge în faţa tribunalului pentru a i se decide viitorul, ambasada este anunţată şi invitată să-şi trimită reprezentanţi pentru a urmări buna desfăşurare a proceselor. Aceeaşi ambasadă lucrează acum şi la o soluţie foarte interesantă: vrea să creeze o reţea de familii letone care locuiesc deja în Marea Britanie şi care ar putea lua copii în adopţie, în sistem fostering, tocmai în ideea ca aceşti copii să nu-şi piardă identitatea letonă.

Presiuni au făcut şi autorităţile slovace. Un bun exemplu este „deportarea” unui copilaş în Slovacia anul trecut, după ce mama slovacă a acestuia îşi abandonase în UK fiul de numai şase luni. Deportarea a fost posibilă datorită intervenţiilor autorităţilor slovace, iar după ce copilaşul a fost preluat de serviciile de protecţia copilului din Slovacia, mama copilului s-a decis să se întoarcă în ţara natală şi a început demersurile, cu ajutorul părinţilor ei, pentru obţinerea custodiei copilului.

 

Acord de repatriere a copiilor slovaci

În comitatul Derby, din Anglia, se află, potrivit unei surse din cadrul primăriei locale, o comunitate slovacă în creştere, din sânul căreia serviciile de protecţia copilului au luat în grijă mai mulţi copii, pe motiv că ar fi fost abuzaţi sau neglijaţi.

Conform spuselor unui reprezentat al primăriei, citat de derbytelegraph.co.uk:

—————————————

„Republica Slovacă insistă mult ca copiii de cetăţenie slovacă, atunci când nu pot fi daţi înapoi în grija părinţilor, să fie trimişi de urgenţă în Slovacia.”

—————————————

De altfel, o delegaţie din Slovacia urma să se prezinte la Derby miercurea aceasta pentru a semna un acord cu primăria locală din Derby, care va stabili ce se va întâmpla cu copiii de cetăţenie slovacă aflaţi în grija statului britanic pe raza comitatului Derby; în cazul deportării lor în Slovacia, autorităţile britanice vor putea urmări soarta acestor copii în ţara est-europeană.

Acelaşi reprezentat al Derby City Council a continuat:

—————————————

„Acordul tratează condiţiile în care copiii ar putea fi returnaţi în ţara lor natală şi cum buna comunicare dintre cele două părţi ar putea duce la evaluări mai bune ale cazurilor şi, implicit, la rezultate mai bune pentru aceşti copii”.

—————————————

Pentru a se ajunge la un astfel de acord, un manager al serviciilor de protecţia copilului din cadrul primăriei a fost anul trecut în vizită în Slovacia. Sara Bolton, un consilier al primăriei Derby, a declarat şi ea:

—————————————

„Este un acord inedit cu Republica Slovacă, ce va permite copiilor de cetăţenie slovacă să se întoarcă mai repede în sânul familiilor extinse ale acestora, din ţara natală. Este mult mai bine pentru aceşti copii să fie crescuţi la ei în ţară. (…) Sper ca acest acord să fie primul semnat dintr-un lung şir de astfel de acorduri cu ţările est-europene.”

—————————————

Aşadar, Slovacia obţine un acord nu cu întreaga Marea Britanie, ci cu un singur comitat. Poate că nu pare mult, însă este o uşă care se deschide. Iar noi, românii din UK, am putea cere oficialilor români să copieze, măcar, iniţiativele altor oficiali est-europeni pe problema copiilor „confiscaţi” de statul britanic.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!