Societatea civilă cere un plan privind educația sexuală

Articol publicat in sectiunea Social pe data 2 octombrie 2015

Zeci de organizații neguvernamentale cer Ministerului Educației să elaboreze un plan strategic pentru educație sexuală. Ele arată că deși această materie ar trebui să fie obligatorie înainte ca tinerii să devină activi sexual, cei din învățământul preuniversitar continuă să fie privați de informații.

Mai multe organizații neguvernamentale semnalează situația critică din România în care tinerii din învățământul preuniversitar continuă să fie privați de informații legate de educația sexuală și solicită Ministerului Educației, Institutului pentru Științele Educației, Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului elaborarea unui plan strategic pentru educație sexuală, care să fie inclusă în curriculumul național obligatoriu și care să fie accesibilă tuturor elevilor.

„Trăim într-o societate în care se transmit masiv informații distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce țin de responsabilitate, înțelegerea funcționării propriului corp și respectul în relațiile intime. Statul român, prin educația pe care o oferă generațiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul și egalitatea între femei și bărbați, acceptarea diversității și cunoașterea despre afecțiune și sexualitate, care să-i facă pe copii și tineri să se înțeleagă pe sine și pe cei din jur”, se arată în apelul public inițiat de Coaliția pentru Egalitate de Gen, susținut în total de 67 de organizații, potrivit Mediafax.

Semnatarii solicită ca prevederile pentru educația sexuală să impună un standard de calitate și să preia definiția educației sexuale formulată de centrala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care precizează, printre altele, că educația sexuală înseamnă a învăța despre aspectele cognitive, emoționale, sociale, interactive și fizice ale sexualității.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!