Şofer pentru oameni bogaţi

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 8 septembrie 2014

uk_driver_executive car

Prin maşina sa au trecut bancheri, oameni de afaceri, vedete şi directori de companii din aproape întreaga lume. Însă cei mai mulţi clienţi sunt cei care lucrează în Canary Wharf. Îi duce la aeroport, îi transportă în siguranţă la întâlniri şi îi aşteaptă, atunci când i se cere… cu orele. Şi nu, nu vorbim despre un taximetrist. Nici măcar despre un simplu şofer. Numele său este Sebi, un român de 31 de ani din Bucureşti, ce spune mândru şi sigur pe el că de la şofer la şofer pentru oamenii bogaţi este o diferenţă mare. Ne şi explică de ce…

 

Diaspora Românească: Ce înseamnă să fii şofer pentru oamenii bogaţi?

Sebi: În primul rând este o responsabilitate mare. Ştii ca în maşina ta este un om important. De ce astfel de oameni nu apelează la companiile de taximetrie, ci preferă să sune la companiile care oferă astfel de servicii? Pentru că sunt alte condiţii… de la maşina cu care este transportat până la şofer, şi chiar până la mirosul din maşină. Totul este curat. Totul străluceşte. Şoferii care lucrează pentru firmele Executive sunt aleşi special pentru a oferi astfel de servicii.

 

D.R.: Care sunt diferenţele între a fi taximetrist şi a fi şofer?

Sebi: Este total diferit de taximetrie… pentru că eu am lucrat mulţi ani în acest domeniu. Este diferit… de la maşina pe care o conduci până la oamenii pe care îi transporţi. La taximetrie nu ştii niciodată pe cine vei lua în maşină. Poţi transporta persoane recalcitrante sau care se află sub influenţa băuturilor alcoolice, prostituate, dansatoare… orice gen de oameni. Aici este mult mai sigur. Sunt numai oameni de afaceri, bancheri, persoane importante, vedete. Majoritatea clienţilor sunt persoane care lucrează la Canary Wharf, la HSBC. Preţurile pentru o cursă sunt mult mai mari şi astfel nu oricine îşi permite…

 

D.R.: Cum arată o zi de muncă?

Sebi: Depinde. Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. De obicei, cursele sunt programate din timp. Eu, de exemplu, ştiu încă de seara ce client sau ce clienţi am pentru a doua zi, adresele exacte, câte destinaţii am, cât trebuie să aştept. În mare parte, 80% din joburi sunt spre şi dinspre aeroport. Preiau clientul de acasă sau de la birou şi îl transport la aeroport. Am toate detaliile acestuia, terminalul, numărul zborului, ora plecării, poarta de îmbarce. Sau invers… îl aştept la aeroport. Cu un banner în mână pe care scrie numele acestuia… şi aşa ne întâlnim. Îi preiau bagajele şi îl conduc la maşină. De exemplu, în urmă cu câteva zile, am avut un singur client o zi întreagă şi șapte joburi. Era un om de afaceri rus care a avut mai multe întâlniri în centrul Londrei. Iar eu practic l-am dus de colo-colo… O serie de bănci, o serie de şcoli, companii. A trebuie să îl aştept câte o oră sau chiar două la fiecare locaţie. Iar la final, ultima destinaţie a fost la un hotel faimos din centru. Nu el este cel care îmi spune adresele… unde vrea să ajungă… ci le-am primit de la companie încă de seara. Totul este ca la carte. Totul este precis. Ca un ceas.

————————————–

„Pentru că mulţi sunt oameni bogaţi… au şi educaţie şi se comportă normal. Adică nu îţi vorbesc cu superioritate sau din statutul de boss. În general, străinii sunt cei mai prietenoşi, adică americanii, ruşii, germanii, canadienii. Dacă nu au teleconferinţe sau dacă nu lucrează pe laptop, majoritatea încep să vorbească. Ceea ce m-a uimit este faptul că mulţi ştiu de România. Am avut clienţi din Atlanta, Vancouver, Toronto, Rusia, China şi India. Toţi ştiau câte ceva despre România…”

Sebi, 31 de ani, şofer pentru oamenii bogaţi

————————————–

 

D.R.: Poate oricine să facă această meserie? Până la urmă este vorba doar de a conduce o maşină… sau nu?

Sebi: Nu cred că este uşor. Am întâlnit mulţi români care au renunţat la construcţii şi au crezut că va fi mult mai bine dacă vor lucra ca şoferi. Însă nu au rezistat prea mult şi s-au întors pe şantiere. Este total diferit de şoferia din România. Poate mulţi nu înţeleg acest aspect. Londra este foarte mare. Cei pe care îi transporţi se grăbesc. Sunt într-o continuă grabă. Au întâlniri importante, trebuie să prindă zboruri… Dacă este trafic, trebuie să alegi o altă rută. Te mai ajută şi un GPS sau un telefon… dar în general trebuie să cunoşti străzile şi străduţele din Londra ca să poţi evita aglomeraţia. Şi aşa cum ştie oricine… uneori e un trafic infernal în Londra. Poţi sta şi trei ore… bară la bară. Deci ai nevoie de răbdare şi de nervi de oţel…

————————————–

„La astfel de companii se pune foarte mare preţ pe Customer Service – Relaţii cu Publicul. Să fii amabil, sa zâmbeşti. Să fii prezentabil, îmbrăcat mereu la patru ace… maşina să strălucească, să miroasă frumos în interior, să fie curat mereu. Din acest motiv, firma pentru care lucrez eu are un contract cu o spălătorie auto din centrul Londrei, unde nu plătim pentru astfel de servicii. Eu mai cumpăr un ziar, o revistă, o sticlă de apă… nu îţi impune compania să faci astfel de lucruri, depinde de la şofer la şofer. Dar eu aşa mă fac şi mai mult apreciat. De-a lungul timpului am cunoscut oameni importanţi…. doctori, ingineri, tot felul de oameni. Ceea ce este mare lucru…”

Sebi

————————————–

 

D.R.: Ai spus că lucrezi pentru o companie Executive. Aşa se numeşte?

Sebi: Nu. Nu aş vrea să spun numele companiei, pentru că nu cred că am voie. Executive înseamnă clasa maşinilor. Este vorba despre maşini de lux care nu sunt mai vechi de doi ani de zile.

 

D.R.: Se întâmplă să întâlneşti şi clienţi mai… cârcotaşi?

Sebi: Da, sunt şi oameni de acest fel. Nu am avut multe experienţe, dar au fost câteva… În urmă cu câteva luni am avut un client care se vedea că îşi doreşte să te trateze cu superioritate, să se ia de tine… Spunea că nu e bună ruta, că el a mai fost cu Black Cab şi că şoferul acela l-a dus pe altă rută… în 22 de minute… A comentat tot drumul. Dar până la urmă totul s-a terminat cu bine. Eu l-am dus la destinaţie în 17 minute! Și nu a mai zis nimic…

 

D.R.: Ce îţi place cel mai mult la acest job?

Sebi: Cred că cel mai important este faptul că trebuie să îţi placă să conduci… iar mie îmi place. Mă simt ca peştele în apă. Plus că este un job curat şi cunoşti oameni noi în fiecare zi.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!