SOFERI IN UK

Articol publicat in sectiunea Auto, Reportajul săptămânii pe data 15 mai 2011

Diaspora romaneasca_Soferi in UK

Un studiu publicat in 2007 de Eurostat, biroul european de statistica, situa Romania printre tarile cu cele mai mari rate de accidente rutiere mortale din Uniunea Europeana. Astfel, in perioada 1994-2004, pe soselele din Romania se inregistrau in medie 749 de accidente soldate cu pierderi de vieti omenesti la un milion de autovehicule. Tara in care ne-am nascut era intrecuta doar de Letonia, unde a fost inregistrata in aceeasi perioada o proportie de 752 de accidente mortale/milion masini. La polul opus al clasamentului se aflau Malta, Suedia si Marea Britanie cu 61, 117 si respectiv 121 de decese la fiecare un milion de autoturisme inmatriculate.

Existenta automobilelor a modificat parcurgerea distantelor, dar si modul in care oamenii se percep pe ei insisi. Aceste vehicule, concepute ca instrumente de deplasare, sunt printre primele tentatii care ne provoaca imaginatia inca de la varsta copilariei si ajung sa ne fie indispensabile pe parcursul vietii. Uneori insa, ele ne stapanesc, ne domina si ne ravasesc existenta…

Pentru ca viteza, neatentia si teribilismul la volan pot ucide!

 

 

Legi pentru soferii de pe partea dreapta

 

Pentru evitarea accidentelor rutiere, important este comportamentul participantilor la trafic si nu opiniile sau convingerile acestora, este principiul de baza enuntat in Road Safety Act, Legea pentru siguranta circulatiei pe drumurile publice din Marea Britanie. Astfel, sunt frecvente cazurile in care unii conducatori auto comit infractiuni si ajung sa fie acuzati de conducere imprudenta a autovehiculului in ciuda faptului ca au impresia ca au respectat toate regulile de circulatie, se argumenteaza in textul aceluiasi document.

 

Periculosi pe sosele

In Regatul Unit, principalele infractiuni comise de catre conducatorii auto si ale caror consecinte pot duce la decesul unor persoane sunt „conducerea imprudenta” si „conducerea periculoasa” a vehiculelor pe drumurile publice, se precizeaza pe cps.gov.uk, website-ul procuraturii britanice.

O persoana poate fi acuzata pentru conducerea periculoasa a unui autovehicul pe drumurile publice, atunci cand:

 • modul in care sofeaza incalca regulile esentiale de circulatie si nu tine cont nici macar de standardele minime pe care ar trebui sa le respecte un sofer instruit si
 • este evident pentru orice participant la trafic responsabil si competent ca un astfel de comportament la volanul unui autovehicul este periculos pentru cei din jur.

Website-ul prezinta si cateva exemple de conducere periculoasa intalnite frecvent in cazuistica proceselor juridice desfasurate in tribunalele britanice:

 • depasirea vitezei legale, conducerea autovehiculului in mod agresiv sau organizarea de intreceri ilegale cu autoturisme;
 • nerespectarea indicatoarelor de circulatie, a semnalelor luminoase a semafoarelor ori a unor avertismente transmise de alti participanti la trafic;
 • depasirea periculoasa a altor vehicule;
 • conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice sau dupa consumarea unor substante nepermise;
 • conducerea autovehiculului de catre soferi care se afla intr-o stare nepotrivita pentru a participa la trafic (incluzand anumite rani care pot influenta conducerea autovehiculului in trafic, probleme de vedere sau stare de somnolenta);
 • conducerea unui autovehicul care prezinta o stare tehnica ce nu confera siguranta la deplasarea pe drumurile publice;
 • soferi distrasi inevitabil si periculos in timpul actului de conducere a autovehiculului de unul dintre urmatorii factori: utilizarea unui telefon mobil sau a altor dispozitive electronice; urmarirea unei harti; aprinderea unei brichete sau chiar acordarea atentiei unui alt pasager aflat in acelasi vehicul.

 

Imprudente… infractionale

O persoana poate fi acuzata pentru conducerea imprudenta a unui autovehicul in Marea Britanie, atunci cand felul in care aceasta sofeaza nu respecta regulile impuse unui conducator auto responsabil si competent.

Iata si cateva exemple de astfel de cazuri:

 • depasire neregulamentara;
 • apropierea excesiva de alte autoturisme in timpul traficului;
 • trecerea din neatentie printr-o intersectie semaforizata fara a tine cont de semnalele luminoase ale semaforului;
 • obstructionarea deplasarii unui alt vehicul care mergea regulamentar;
 • lipsa atentiei soferului in trafic.
 • Se mai considera infractiuni de conducere imprudenta si situatiile in care unii soferi nu respecta drepturile altor participanti la trafic. Astfel de situatii pot fi:
 • folosirea farurilor pentru a transmite anumite semnale altor soferi si incomodarea acestora in acest fel;
 • conducerea abuziva pe o banda de circulatie in scopul depasirii neregulamentare a altor autovehicule;
 • nerespectarea semnificatiei liniei continue sau a altor marcaje de pe sosele.

In fine, va fi apreciata ca infractiune si conducerea unui autovehicul fara permis sau fara asigurare auto.

 

Pedepse pentru soferi

Pedepsele aplicate pentru astfel de fapte infractionale depind de gravitatea consecintelor acestora.

Accidentarea mortala a unor participanti la trafic prin conducere imprudenta si sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor nepermise este sanctionata cel mai sever de legislatia britanica. Conducatorul auto care se face vinovat de o asemenea fapta va putea fi condamnat la inchisoare intre 1 si 14 ani si va trebui sa plateasca o amenda pentru care legea nu prevede plafoane valorice limitative. In plus, autorului infractiunii ii va fi retras dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru cel putin doi ani. O pedeapsa similara se aplica si pentru omor in urma conducerii periculoase a unui autovehicul. In acest caz, pedeapsa cu inchisoarea nu va fi insotita si de aplicarea unei amenzi contraventionale.

In schimb, un conducator auto care va accidenta mortal un alt participant la trafic ca urmare a imprudentei la volan va putea fi detinut in penitenciar pentru maxim 5 ani si i se va retrage permisul de conducere minimum un an.

Si soferii care au condus autovehicule fara a avea permis de conducere sau asigurare auto obligatorie si au provocat accidente rutiere soldate cu decesul unor persoane vor petrece maxim doi ani in penitenciar, putand fi si amendati si vor pierde dreptul de a mai sofa pentru cel putin un an.

Omorul intentionat prin folosirea autovehiculului ca arma de ucidere este prevazut ca fapta infractionala extrema in legislatia britanica de profil. Pentru astfel de cazuri, justitia va pronunta pedeapsa cu inchisoare pe viata.

Toate aceste infractiuni si pedepse sunt legiferate in Road Safety Act, Legea sigurantei circulatiei pe drumurile publice din Marea Britanie.

 

 

Statistica accidentelor rutiere

 

Ultimele date statistice centralizate de Ministerul Transporturilor din Marea Britanie in ceea ce priveste siguranta circulatiei au fost publicate in septembrie 2010 si fac referire la evenimentele rutiere care au avut loc in cursul anului 2009. In cursul acestui interval de timp, au fost raportate pe intinsul Regatului Unit un total de 222.146 accidente de circulatie diverse, cu 4% mai putin decat in 2008. In aceeasi perioada, 2.222 de oameni si-au pierdut viata in trafic si alti 24.690 au suferit rani grave.

Peste 5% din numarul accidentelor rutiere (11.990 de cazuri) au fost provocate din cauza consumului de alcool peste limitele permise de legislatie. 380 de persoane si-au pierdut viata, iar alte peste 1.500 au fost ranite grav din aceeasi cauza a conducerii vehiculelor pe drumurile publice, sub influenta bauturilor alcoolice

Neatentia a fost principala cauza a accidentelor de circulatie, se arata in ultimul raport anual al Ministerului Transporturilor britanice. Astfel, 38% din numarul total de evenimente rutiere raportate in 2009 s-au datorat acesteia. Lipsa suficienta de reactie si pierderea controlului autovehiculului s-au aflat printre cauzele importante ale accidentelor, provocand cele mai multe dintre evenimentele rutiere finalizate cu decesul unor victime umane. Mai mult de o treime din totalul persoanelor care si-au pierdut viata au fost victimele unor asemenea situatii, se arata in statistica britanica.

Depasirea vitezei legale admise a dus la raportarea a 5% din cele peste 200.000 de accidente care au avut loc pe teritoriul Regatului Unit in 2009 si 17% din decesele inregistrate au fost provocate in acest fel.

Pietonii si neatentia de care au dat dovada acestia au cauzat la randul lor 58% dintre accidentele inregistrate care au avut ca rezultat decesul unor persoane care circulau pe jos.

 

 

Indisciplinati in trafic

 

Un sondaj realizat in randul soferilor din Marea Britanie in urma cu un an surprinde dezacordul acestora fata de toti acei conducatori auto care incalca regulile de circulatie si nu respecta pe ceilalti participanti la trafic. Astfel, cei mai multi britanici care au raspuns intrebarilor chestionarului au recunoscut ca (42% din totalul raspunsurilor) sunt enervati de tinerii care confunda soseaua cu o pista de curse. Urmeaza pe lista nemultumirilor, acei soferi care nu multumesc atunci cand li se acorda intaietate, la iesirile din parcare sau la intrarea in trafic de pe un drum fara prioritate, sustin 41% dintre respondenti.

Soferii care au obiceiul sa se dea in spectacol in trafic sunt neagreati de 33% dintre cei care au participat la sondaj. Pe locul patru se situeaza conducatorii auto care tin sa arate tuturor preferintele lor muzicale, ascultand cu geamul deschis si la volum exagerat melodiile pe care le considera agreabile. Aproape un sfert dintre soferii intervievati au dezaprobat o astfel de atitudine (23%).

In clasamentul nemultumirii conducatorilor auto britanici, au mai fost trecuti cei care sofeaza pe autovehicule folosite pentru distributia de marfuri (21%), soferii „de duminica” care incurca uneori traficul prin manevre riscante si neregulamentare (20%), dar si „mamicile care isi duc copiii la scoala” (16%). Soferii de taxi si cei de pe mijloacele de transport in comun se afla doar pe locul opt in acest clasament, starnind revolta a doar 14% dintre participantii la sondaj. Iar pe ultimele locuri se situeaza strainii dezorientati si care nu au deprinderile condusului cu volanul pe dreapta, dar si cei care conduc rulote prin locuri circulate intens.

„Acestea sunt rezultatele studiului efectuat in Marea Britanie, unde s-a decis inasprirea conditiilor de obtinere a permisului de conducere, tocmai pentru a creste responsabilitatea actiunilor in trafic. Deloc surprinzator, britanicii au mai descoperit ca putini dintre soferii cu vechime ar mai trece testul de obtinere a «carnetului de sofer» in prezent”, remarca Dan Damian, jurnalist la sectiunea auto a website-lui romanesc de stiri 9am.ro.

 

————————————–

Pedepse si sanctiuni

 

Infractiunea Pedeapsa cu inchisoarea Amenda Suspendare permis conducere Puncte penalizare
 

Omor prin conducere periculoasa

 

14 ani

 

Nelimitat

 

Obligatoriu – minim 2 ani

 

3-11 (numai in cazuri exceptionale)

 

Conducere periculoasa

 

2 ani

 

Nelimitat

 

Obligatoriu

 

3-11 (numai in cazuri exceptionale)

 

Omor prin conducere imprudenta ca urmare a consumului de alcool sau droguri

 

14 ani

 

Nelimitat

 

Obligatoriu – minim 2 ani

 

3-11 (numai in cazuri exceptionale)

 

Conducere imprudenta

 

 

£5.000

 

Optional

 

3-9

 

Conducere sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante interzise

 

6 luni

 

£5.000

 

Obligatoriu

 

3-11 (numai in cazuri exceptionale)

 

Parasirea locului accidentului sau neraportarea acestuia

 

6 luni

 

£5.000

 

Optional

 

5-10

 

Conducere fara permis

 

6 luni

 

£5.000

 

Optional

 

6

 

Conducere fara permis dupa neacordarea acestuia din motive medicale

 

6 luni

 

£5.000

 

Optional

 

3-6

 

Conducere fara asigurare auto

 

 

£5.000

 

Optional

 

6-8

 

Folosirea unui autoturism care constituie un pericol pentru siguranta circulatiei

 

 

£2.500 -£5.000

 

Obligatoriu – minimum 6 luni

 

3

 

Folosirea telefonului mobil sau alte cauze care distrag atentia soferului

 

 

£1.000

 

Optional

 

3

 

Folosirea unui permis de conducere ilegal

 

 

£1.000

 

Optional

 

3-6

 

Depasirea vitezei regulamentare

 

 

£1.000 (£2.500 pe autostrada)

 

Optional

 

3-6

 

Folosirea necorespunzatoare a farurilor

 

 

£1.000

 

Optional

 

3

 

Conducerea unui autoturism fara MOT (verificarea tehnica periodica)

 

 

£1.000

 

 

 

Nefolosirea centurii de siguranta

 

 

£500

 

– 

 

 

Conducere periculoasa pe bicicleta

 

 

£2.500

 

 

 

Conducere imprudenta pe bicicleta

 

 

£1.000

 

– 

 

 

Conducerea unei biciclete pe spatii pietonale

 

 

£500

 

– 

 

 

Conducator auto fara acte de identitate

 

 

£1.000

 

Optional

 

6

 

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!