Șoferii de camioane, terorizați de refugiați

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 5 martie 2016

Uk_refugiatii-alearga-dupa-TIR-isti-la-Calais

Este panică mare printre șoferii care tranzitează Europa! De vină sunt miile imigranți veniți ilegal din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Cel mai mult au de suferit cei care lucrează pe TIR-uri, printre aceștia numărându-se și sute de români. Dispuși să facă orice pentru a trece prin Eurotunel, „talibanii”, așa cum au fost porecliți imigranții, au devenit o reală amenințare pentru șoferi. Au fost cazuri în care refugiații i-au agresat pe participanții la trafic în momentul în care aceștia din urmă au refuzat să îi transporte cu mașina. Două dintre cele mai fierbinți puncte de frontieră unde refugiații se înghesuie să ajungă în Occident sunt Igoumenitsa, în Grecia, și Calais, în Franța. Supărați și temându-se pentru viața lor, șoferii români se întreabă retoric: pe refugiați îi apără și Anglia și Franța, pe noi cine?!

 

Acuzați pe nedrept de trafic de persoane

Refugiații care doresc să ajungă în Occident au creat adevărate probleme șoferilor de TIR care au drumuri prin Europa. Oamenii povestesc că sunt amenințați și înjurați de imigranți de fiecare dată când trec pe lângă ei. Și asta nu e tot! Au fost situații în care românii s-au văzut nevoiți să dea socoteală autorităților din Anglia sau Franța despre imigranții pe care îi transportau în remorci, dar despre care habar nu aveau. Liviu D., din județul Gorj, a dezvăluit pentru Diaspora Românească un astfel de incident.

Liviu D., Gorj: „Ani la rând când am făcut Europa cu TIR-ul nu am avut nicio problemă. În ultimele luni au apărut acești «talibani», cum i-am numit noi, și numai bătăi de cap ne dau. La Calais, în Franța, este nebunie cu ei. Îți sar în fața mașinii, în încercarea de a te determina să oprești sau măcar să reduci viteza până într-acolo încât ei să poată să se agațe de prelate. Dacă văd că nu te lași intimidat de aceste gesturi, apelează la violență. Au pregătiți bolovani pe care alții, aflați mai în față, îi aruncă spre parbriz. Din fericire, mie nu mi-au spart niciodată geamurile, dar am văzut multe cazuri de genul acesta. Pur și simplu nu ai ce să le faci. Cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla este să îți intre în mașină fără ca tu să știi. Mi s-a întâmplat chiar mie. Trebuia să ajung cu marfă în Anglia, iar la Calais, când mi-au verificat mașina, au găsit cinci persoane în remorcă. Vă dați seama cât de greu este să fii crezut de autorități că nu este vina ta, că habar nu ai cum au ajuns oamenii aia în mașină. Abia am scăpat, dar consider că a fost vorba și de noroc. Am auzit de multe cazuri, chiar șoferi români, care au fost acuzați de trafic de persoane. Acuzați fără vină!”

 

„Acum pot răsufla ușurat!”

În momentul de față, Liviu D. transportă marfă cu TIR-ul numai pe teritoriul României și recunoaște că asta îi aduce liniște. Ajunsese să se teamă pentru viața lui de fiecare dată când se urca la volanul mașinii, iar destinația era Anglia, a mai precizat el în interviul acordat pentru Diaspora Românească.

—————————————

„Cu toată experiența mea ca șofer prin Europa și nu numai, ajunsesem să plec la drum cu o strângere de inimă. Nu poți să știi niciodată când dă ghinionul peste tine și ajungi pe mâna acelor oameni. I-ați văzut și pe la televizor, sunt sigur că mulți dintre ei sunt capabili să te omoare. Norocul meu că acum firma pentru care lucrez îmi dă curse numai pe teritoriul țării noastre. Chiar dacă îmi plăcea să merg cu mașina prin diverse țări, că doar de asta m-am făcut șofer de TIR, te mai gândești și la viața ta, iar în această perioadă, credeți-mă, e mai sănătos să nu le ieși în cale acelor refugiați.”

Liviu D., Gorj

—————————————

Povestea lui Liviu D. nu este nici pe departe una singulară. Fiecare șofer, fie el român sau de altă naționalitate, care tranzitează Europa prin zonele în care au ajuns și refugiații din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, are de povestit incidente desprinse parcă din filme.

 

Înjură, lovesc mașinile și fură tot ce pot

 Ionuț B., și el șofer pe TIR, a mărturisit că tupeul imigranților a atins cote maxime, în timp ce lor nu le sare nimeni în apărare.

Ionuț B.: „Toată lumea știe despre problemele pe care le fac aceste persoane și culmea, nu de puține ori, vinovați au fost găsiți tot șoferii. Am avut colegi care au luat amenzi de la statul englez din cauza acestor refugiați. Este destul de greu să te faci crezut de grăniceri că nu ai nicio idee despre cum au ajuns acele persoane în remorca TIR-ului pe care îl conduci și, prin urmare, ești bun de plată. Această situație trenează însă de foarte mult timp și ne-am obișnuit să fim înjurați sau să ajungem la destinație cu geamurile sparte. Fiecare e bucuros când trece de ei și scapă nevătămat, pentru că s-au întâmplat și cazuri în care șoferii au fost agresați de acești «talibani». Sunt o reală problemă pentru noi și, din păcate, nimeni nu face nimic. Cunosc persoane cărora le-au furat mâncarea, butelia și multe alte bunuri. O clipă de neatenție este suficientă pentru a cădea victimă refugiaților.”

 

Șofer: „Au ajuns să sară în TIR-uri din mers”

Aceste incidente din tunelul de pe sub Canalului Mânecii sunt doar un episod al crizei generate de valul de imigranți ilegali veniți în Europa. Mii de persoane refugiate se află și în prezent în zona portului Calais, în nordul Franței. Întrebat despre acest subiect, ministrul britanic de interne, Theresa May, a avertizat că imigranții ar putea încerca să ajungă în Regatul Unit al Marii Britanii pornind din acest port și din altele aflate în zonă. De încercările despre care vorbesc autoritățile britanice știu mai multe șoferii de TIR care au curse spre UK. Aceștia povestesc că refugiații au ajuns să se agațe de mașinile aflate în mers.

Ionuț B.: „Este adevărat tot ce se spune despre incidentele din zonele în care au ajuns refugiații. Trebuie să fii mereu cu ochii în patru. O clipă de neatenție este suficientă ca să te trezești acuzat pe nedrept de trafic de persoane. Pur și simplu, din dorința de a trece prin Eurotunel se urcă în mașini când șoferii opresc pentru a dormi sau pentru a-și cumpăra mâncare. Mai mult decât atât, în nebunia lor au ajuns să se urce în mașini în timp ce aceste sunt în mers. Își forțează norocul la maximum bazându-se și pe teama pe care o bagă în șoferi. Au fost cazuri când au format lanțuri umane pe autostradă sau pur și simplu s-au pus pe jos, pe asfalt, tocmai pentru a-i obliga pe colegii mei să oprească și să îi lase să se urce în camion. Dacă ai apucat să oprești și refuzi să îi transporți, te iau la bătaie. Au fost multe cazuri de acest gen. Culmea e că pe ei îi protejează și statul francez, și cel britanic, dar șoferii de camioane au fost lăsați să se descurce cum pot, cum le-o fi și lor norocul. Nu interesează pe nimeni că pleci de acasă sănătos și te poți întoarce cu capul spart!”

—————————————

„Datele Departamentului britanic pentru imigrație arată că 3.000 de șoferi au fost amendați în 2014 numai la frontiera franco-britanică pentru că aveau migranți în camioane, de 3 ori mai mult față de anul precedent.”

Sursa: TVR

—————————————

 

Refugiații provoacă mari pagube financiare

Uk_refugiatii abordeaza TIR-istii la Calais

Pe lângă disconfortul de care au parte atunci când iau contact cu refugiații, șoferii de camioane, dar și patronii lor, au de suportat și importante pagube de natură financiară.

Mădălin N.: „Toată lumea este nemulțumită de situația aceasta care pare fără final. Nu este vorba numai de faptul că ne șicanează pe noi în trafic, ci și despre pagubele pe care ni le produc. Odată ce reușesc să urce în camioane, ne distrug și marfa, ceea ce vă dați seama ce înseamnă pentru compania la care lucrăm. În plus, știți cum sunt și patronii, arată cu degetul tot spre noi. Efectiv, poți să îți pierzi serviciul după un astfel de incident, chiar dacă nu ai nicio vină.”

 

trimiteri-sus-4

O familie de români, atacată de imigranți la Calais

La Calais, totul e pe dos

Calais face ştiri pe bandă rulantă

Tirist român ia la bătaie un imigrant ilegal la Calais

trimiteri-jos-4

 

Au fost situații în care șoferii s-au văzut nevoiți să meargă cu mașinile în service-urile din Franța pentru a putea continua cursa. De vină au fost tot refugiații care au produs stricăciuni, susține Mădălin N.

În plus, potrivit unei declarații date de un patron pentru Televiziunea Română, oamenii de afaceri au de suportat și penalizări de pe urma acestor incidente.

Viorel Bosoi, transportator (Sursa: TVR): „Firmele suportă cheltuieli usturătoare. Nu de puține ori am întârziat cu transportul din cauza situațiilor apărute în zonele cu refugiați și am fost nevoiți să suportăm penalizări. De asemenea, în cazul în care organele competente de la granițe descoperă, în urma controlului de rutină, persoane ascunse în camion, noi trebuie să plătim inclusiv pentru eliberarea șoferului și a mașinii. Este o cauțiune care garantează autorităților că inculpații se vor întoarce la proces.”                    

Drept dovadă că șoferii de camioane au ajuns să conducă cu nervii întinși la maximum stă și un filmuleț care a devenit viral pe internet. Un șofer de TIR a înregistrat momentul în care trece pe lângă un grup de musulmani refugiați. Pe filmare se poate auzi cum îi amenință și îi înjură, dar, de asemenea, sunt surprinși și imigranții care aruncă cu diverse obiecte în camionul aflat în mers. Șoferii sunt îngroziți de faptul că aceste persoane încearcă să se urce în remorci și să se ascundă în încercarea de a ajunge ilegal în Regatul Unit al Marii Britanii. În cazul în care sunt prinși de grăniceri, șoferii pot suporta rigorile legii pentru trafic de persoane.

 

Panică în trenuri din cauza refugiaților

Tot din cauza refugiaților și a dorinței lor de a ajunge cu orice preț în Marea Britanie, cinci trenuri au fost blocate la un moment dat în tunelul de sub Canalul Mânecii, în partea franceză, după ce zeci de persoane au blocat șinele și s-au urcat pe trenuri. Din cauza întârzierilor de câteva ore, două trenuri s-au întors din drum, unul la Paris și unul la Londra. De asemenea, din cauza unor defecțiuni tehnice, un alt tren a rămas fără electricitate și a fost împins spre Paris. În tot acest timp, călătorii, majoritatea englezi sau francezi, au trecut prin clipe de coșmar. Ei au mărturisit pentru BBC că au trăit momente pe care nu le vor uita niciodată.

Kate (Sursa: BBC): „Primul tren Eurostar a fost oprit la circa doi kilometri de la intrarea în tunel, după ce imigranți ilegali s-au cățărat pe vagoane. A fost o situație pe care nu am mai trăit-o niciodată. Erau oameni deasupra trenului, alții băteau în geamuri și ne făceau semne să îi lăsăm să intre înăuntru.”

Kevin (Sursa: BBC): „Ni s-a spus că sunt imigranți în jurul trenului și că trebuie să așteptăm până când se îndepărtează. Curentul s-a oprit, nicio lumină nu era aprinsă, aerul condiționat nu mai funcționa și era foarte cald. Am stat în aceste condiții aproximativ cinci ore.”

 

Oamenii își spun oful pe internet

Acest incident din Eurotunel a fost intens comentat și în lumea virtuală, după ce mai mulți pasageri care s-au aflat în trenurile respective au postat pe internet mesaje în care au descris clipele de groază prin care au trecut.

Lucy Francis, o călătoare din Londra (Sursa: BBC): „Intrușii sunt pe trenul din fața noastră!!!”

Conor Maples (Sursa: BBC): „Trenul nostru Eurostar a fost oprit lângă Calais. Șeful de tren ne-a spus că sunt imigranți pe acoperiș. Poliția este aici. Foarte, foarte trist.”

„V-ați făcut de rușine. Ați lăsat 1.000 de oameni îngroziți, timp de 5 ore pe întuneric” a acuzat pe Twitter Daniel Norman, un alt pasager aflat în tren în momentul în care în Eurotunel au apărut imigranții.

—————————————

Șoferii britanici, agasați de refugiați

 

Într-un interviu acordat pentru Herald & Post, un șofer britanic a mărturisit că întotdeauna au fost probleme cu imigranții în zona Calais, însă, în ultimul timp, acestea par a fi scăpat de sub control.

„Întotdeauna ne-am confruntat cu imigranții, dar în ultimii doi-trei ani situația s-a înrăutățit. Întotdeauna au fost imiganți care voiau să ajungă în Regatul Unit al Marii Britanii, dar niciodată atât de aproape. Când ajungeam în zonă, eram disperat. Cea mai mare problemă era să parchezi lângă Calais, pentru că mereu încercau să se strecoare în TIR în timp ce dormeai. În ultimii ani sunt foarte mulți imigranți violenți, din Africa în special, care încearcă în fiecare zi să pătrundă în UK. Sunt grupuri de până la 30 de persoane, probabil prieteni sau rude, care încearcă împreună să facă asta. Este o situație foarte dificilă, ar trebui să fie ceva banal, adică doar să aștepți feribotul. Ajungi la Calais, ești aproape de casă, dar nu te poți bucura din cauza acestei probleme. Cu cât va continua mai mult această situație, cu atât va scăpa de sub control. E ca o zonă de război acolo, oamenii încearcă să intre în TIR, aruncă cu sticle, cu pietre, cu bucăți de lemne, taie prelata camionului. Este foarte periculos. Cu siguranță nu ar trebui să treci prin asta când îți faci treaba de zi cu zi.”

John. L (Sursa: Herald & Post)

—————————————

 

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

O parere la “Șoferii de camioane, terorizați de refugiați”

  1. Refugiaţii creează probleme şoferilor de TIR | Obiectiv Online Spune:

    […] AFLAŢI CONTINUAREA  ACCESÂND  ACEST ARTICOL. […]

Spune-ti si tu parerea!