Şoferii români care lucrează pentru Uber, în pericol

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora pe data 11 octombrie 2015

Londra_taxi_uber

Uber, aplicaţia americană pentru smartphone-uri care face instantaneu legătura între taximetrişti şi şoferi, este sub asediu în Europa şi riscă să piardă una din pieţele sale mari, cea din Londra.

Există un proiect de lege la nivelul UE care, dacă va fi aprobat, şoferilor de la Uber le va fi imposibil să mai aibă clienţi.

Ar fi încă o măsură menită să îi protejeze pe taximetriştii convenţionali din Europa. În Franţa şi Olanda, cei de la Uber deja sunt cercetaţi de autorităţi pentru încălcarea legii transporturilor.

Americanii de la Uber, care au intrat inclusiv pe piaţa din Bucureşti, se tem cel mai tare că ar putea fi scoşi de pe uriaşa piaţă londoneză. Printre măsurile propuse sunt ca firma de transport să aibă o centrală telefonică fixă şi să primească rezervări cu șapte zile în avans din partea pasagerilor.

Uber are însă şi apărători, în sprijinul aplicaţiei făcându-se o petiție cu 90.000 de semnături. În acelaşi timp, unii dintre reprezentanții mediului de afaceri spun că împiedicarea aplicației reprezintă o opreliște în calea inovației.

În Marea Britanie americanii de la Uber nu au încă probleme la fel de mari ca în alte țări europene, precum Franța și Olanda. Acolo, aplicația a fost interzisă prin lege, însă a continuat să funcționeze sub diverse forme, ceea ce a atras o reacție promptă a autorităților.

În Amsterdam, procurorii au descins la birourile Uber și au ridicat documente, iar în lunile trecute au fost descinderi și la birourile din Paris, şefii Uber Franţa ajungând săptămâna trecută să se prezinte la o înfățișare a unui proces în care sunt acuzaţi că au încălcat legea taximetriei.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!