Șoferiță de autobuz și studentă în Spania

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 8 mai 2015

Maria Elena Bleotu

Maria Elena Bleotu a plecat din România în urmă cu 15 ani. În țară, a terminat Facultatea de Horticultură, s-a specializat în enologie, chimia și microbiologia vinului. Dezamăgită că în România nu au loc schimbările în bine așteptate după Revoluție, a plecat în Spania, relatează ziare.com.

În prezent, la 46 de ani, în prima parte a zilei este șoferiță de autobuz la Madrid, iar seara, urmează cursurile Facultății de Drept, pentru că vrea să devină avocat.

Într-un interviu pentru ziare.com, femeia mărturisește că a plecat din România din cauza „situației politico-sociale, precum și a celei economice”.

„Am așteptat așa-zisa schimbare și, dintr-o dată, am ales să emigrez. Am plecat deziluzionată și, în același timp, foarte optimistă. Acum iată-mă aici, după 15 ani, cu remușcarea că n-am emigrat mai devreme”, povestește românca pentru sursa citată.

Are numai cuvinte de laudă despre Spania, deși mărturisește că la început nu i-a fost ușor și că i se părea că spaniolii o privesc circumspect. Totuși, după puțin timp, i s-a părut că aceiași spanioli sunt amabili și prietenoși. I-a plăcut temperamentul lor dinamic.

„Trebuie să faci eforturi să te integrezi, chiar dacă vii doar să muncești. Trebuie să respecți cultura și obiceiurile poporului de adopție, fără să-ți uiți originile”, spune femeia.

Maria vorbește cu mândrie despre meseria ei. Nu e deloc ușor să fii șofer de autobuz, însă Maria face față acestei profesii unde majoritatea celor angajați sunt bărbați, mai scrie ziare.com. În afară de șofatul propriu-zis, de traficul din Madrid, românca interacționează zilnic cu călătorii. Mărturisește că mulțumirea ei este că mulți o cunosc și o apreciază.

„Pasiunea mea pentru Drept a apărut cu foarte mulți ani în urmă, dar din cauza circumstanțelor politice, nu era posibil să studiez asta în regimul comunist, așa că am ales o carieră de inginer – am studiat Facultatea de Horticultură, la Universitatea din Craiova – de care sunt mândră”, mai spune Maria pentru sursa citată.

După ce și-a echivalat diploma de inginer, a urmat în Spania un master în Transporturi și mobilitate urbană la Universitatea Rey Juan Carlos și Universitatea Politehnică din Madrid.

 

Nu ar reveni în România

A păstrat obiceiurile românești și ține toate sărbătorile religioase. De la spanioli a adoptat stilul de viață nu atât de stresant ca al românilor, răbdarea, respectul față de alte culturi și nații și naturalețea lor.

În România nu ar reveni niciodată, din mai multe motive. Era o tânără ieșită de pe băncile facultății, iar țara sa nu i-a oferit niciun fel de perspective: „Am fost nevoită să emigrez, lăsând în spate o țară coruptă și pseudo-demoratică.” Nici în Spania nu e perfect, dar a reușit să realizeze ceva cu forțe proprii, fără să ceară ajutor, fără relații și fără nepotism, mai spune ea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!