Softul unui român, folosit de NHS

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 19 iunie 2016

uk-cosmin-mihaiu-mira-rehab

Împreună cu alţi trei colegi de facultate, un român a început în urmă cu câţiva ani o aventură care avea să-l ducă departe. Proiectul celor patru, un software care ajută persoanele cu dizabilităţi temporare să se recupereze, a fost salutat de către gigantul Microsoft şi este în testări cu NHS-ul britanic, pentru o eventuală adoptare, scrie The Guardian.

 

O idee nemaipomenită

În 2011, Cosmin Mihaiu (acum 26 de ani), împreună cu alţi trei colegi de la Facultatea de Matematică din Cluj, Alina Călin, Andrei Cantea şi Liviu-Andrei Dascălu, s-au gândit să participe la un concurs organizat de Microsoft, Imagine Cup, cu tema „Imaginează-ţi o lume în care tehnologia ajută la rezolvarea celor mai grele probleme”. Cu proiectul celor patru români, prototipul MIRA, s-a ajuns în finala mondială de la New York, unde s-au calificat în primele şase echipe din 70 de ţări participante.

Concret, pacientul trebuie să realizeze în faţa monitorului anumite mişcări recomandate pentru recuperarea medicală, ce pot fi urmărite şi de către medic, pe computer sau pe telefon. Iar pacientului îi este atrasă atenţia, dacă greşeşte, în primul rând de către program. „Excelent, sper să nu am nevoie de el, dar dacă o să am nevoie, voi apela la voi. Mulţumesc, este excelent, felicitări“, aprecia în 2011 directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer.

 

Debut în afaceri

Mai departe, tinerii s-au lansat în lumea antreprenoriatului. Aveau o idee deja validată, care trebuia acum să genereze şi venituri. Astfel că au participat la un accelerator pentru start-up-uri medicale, Healthbox Europe, ce s-a ţinut în octombrie 2012 la Londra. „Prin intermediul lor am primit acces la îndrumare din partea multor persoane cu experienţă în, probabil, cea mai complicată industrie la nivel mondial – medicina”, spunea Mihaiu pentru forbes.ro în 2013.

La Londra, românii au pus bazele companiei MIRA Rehab şi au început cu dreptul o finanţare de £50.000 din partea Healthbox.

 

Totul este o „joacă” pe calculator

La 7 ani, Cosmin Mihaiu şi-a fracturat braţul şi a fost nevoit să treacă printr-o perioadă de recuperare complicată, dureroasă şi plictisitoare şi pornind tocmai de la această experienţă personală s-a ajuns la ideea creării unui joc pe calculator care să-i asiste pe cei cu dizabilităţi temporare să se recupereze. The Guardian îl citează pe Mihaiu vorbind la un festival de tehnologie din Bucureşti:

—————————————

„Atunci (n.r. când au demarat proiectul) terapeuţii începeau să se folosească de Nintendo Wii pentru a veni în sprijinul pacienţilor, însă jocurile Wii sunt concepute să distreze oamenii sănătoşi. Astfel că, nefiind o soluţie ieftină concepută special pentru fizioterapie, am intervenit noi. Iar potenţialul este uriaş. Toată lumea cunoaşte pe cineva care la un moment dat a avut nevoie de fizioterapie.”

—————————————

Fondatorii Mira Rehab, scrie The Guardian, au lucrat îndeaproape cu fizioterapeuţi şi cu clinicieni pentru a crea jocuri pe calculator care să promoveze anumite mişcări ale trupului, în special pentru umeri, coate, genunchi şi şolduri. Terapeuţii au posibilitatea de a stabili instrucţiuni şi de a crea programe individuale pentru fiecare pacient, alegând tipul de mişcări şi nivelul de dificultate care se impun.

Mira Rehab are în acest moment 14 jocuri, în timp ce alte şase urmează a fi lansate până la sfârşitul acestei veri.

—————————————

„Jocurile sunt simple, pentru că este important ca oricine să le înţeleagă şi avem în plan să mai adăugăm la portofoliul nostru şi alte jocuri şi exerciţii. Lucrăm totodată şi la jocuri cognitive care să stimuleze sănătatea mentală.”

Cosmin Mihaiu

—————————————

 

Tehnologia românilor se vinde singură

Succesul pare a fi garantat pentru Mira Rehab, având în vedere că tehnologia dezvoltată de români a fost testată în 50 de spitale din lume şi a fost deja adoptată la alte 25 de spitale. O licenţă standard pentru softul Mira Rehab costă £2.500, iar fondatorii nu stau locului: la începutul acestui an compania a lansat un sistem care ar permite pacienţilor să facă „exer-jocuri” acasă, în timp ce terapeuţii pot monitoriza din cabinetul lor evoluţia pacienţilor, informaţia fiindu-le transmisă electronic.

„Dacă pacienţii pot folosi această tehnologie ca să exerseze şi în afara clinicii, este foarte important”, a spus pentru The Guardian Mark McGlinchey, un specialist fizioterapeut de la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust in London, după ce a testat cu succes softul Mira Rehab. McGlinchey a subliniat că softul este binevenit în special pentru pacienţii care au nevoie de fizioterapie pe termen mai lung: „Pacienţii se plictisesc, iar acest soft îi ajută să fie motivaţi”.

Emma Stanmore, lector în asistenţă medicală la University of Manchester, este în plin proces de testare a softului Mira Rehab cu bătrâni care trăiesc independent, la ei acasă. „Potenţialul este absolut uriaş”, a spus aceasta pentru The Guardian.

 

Drumul spre maturitate

Reuşita lui Cosmin Mihaiu, director Mira Rehab, este extraordinară, însă, în continuare, mai sunt multe de făcut. „Este un produs medical; adoptarea unei tehnologii noi durează foarte mult”, spune românul jurnaliştilor britanici.

—————————————

„La început, acum patru ani, aveam cu toţii doar 22 de ani şi băteam la uşile clinicienilor de 50 de ani şi le ziceam «Permiteţi-ne să vă prezentăm o soluţie care v-ar ajuta să practicaţi fizioterapia cu rezultate mai bune». Iniţial, erau sceptici, însă, cu timpul, lucrurile s-au schimbat.”

Cosmin Mihaiu

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!