Soluţie pentru recuperarea a £26 de miliarde

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 2 august 2015

uk_cash-flow-problem

Guvernul britanic plănuieşte instituirea unei comisii care să ajute micile firme să-şi recupereze miliardele de lire pe care acestea întârzie să le primească de la beneficiarii serviciilor şi produselor lor.

Se estimează că micilor firme li se datorează în jur de 26 de miliarde de lire sterline, în timp ce eforturile de recuperare ale acestor sume le aduc costuri suplimentare.

Ana Soubry, ministrul pe Afaceri, a spus că rolul comisiei va fi acela de a contrabalansa dezechilibrul de putere dintre firmele mici şi firmele mari. Federaţia Micilor Afaceri din Marea Britanie a salutat această propunere şi a sugerat că acţiunea ar trebui să fie bine finanţată şi de anvergură.

Planuri pentru un serviciu de consiliere a firmelor mici pentru a le ajuta să rezolve problema plăţilor întârziate fuseseră anunţate în discursul ţinut de Regină. Serviciul urmăreşte să găsească rezolvare problemelor fără a mai fi nevoie de acţiuni la tribunal.

Conform noului Enterprise Bill, guvernul vrea să creeze un rol în cadrul comisiei pentru a face faţă plăţilor întârziate şi a presiunilor din lanţurile de aprovizionare, unde firmele care aprovizionează sunt forţate să vândă mai ieftin doar pentru a rămâne în graţiile cumpărătorilor, de regulă companii cu mult mai mari.

Comisia va fi primul punct de contact pentru micile firme, oferind sfaturi şi sprijin cu privire la modalităţile de evitare a disputelor şi de rezolvare a lor, va oferi acces la servicii de mediere pentru a găşi rezolvare problemelor rapid şi cu bani puţini, „la o fracţiune de cost faţă de costul tribunalului”. De asemenea, comisia va investiga plângerile cu privire la practici de business nedrepte, raportând totodată dezvăluirile.

Antreprenorii crâcnesc

Paul Manning, un antreprenor care conduce o tipografie de mărime medie în Londra, se plânge că se află de multe ori la mila firmelor mai mari, care plătesc cu întârziere în mod deliberat.

—————————————

„Cultura, de la firmele mici până la firmele mari, este de a întârzia şi a ignora plăţile, pentru că toată lumea face la fel”.

Paul Manning

—————————————

Un alt proprietar de afacere mică din Taunton, Somerset, a declarat pentru BBC că problemele de cash flow cauzate de marile organizaţii l-au adus adesea în pragul falimentului.

„Nu sunt interesaţi să negocieze termeni mutual acceptabili”, a spus acesta. „Tot timpul este vorba de ei, iar acest lucru pur şi simplu nu se întâmpla cu cinci ani în urmă”.

Plata după 60 de zile a ajuns să fie norma din lanţurile de aprovizionare, în anumite situaţii solicitându-se credit chiar şi pentru patru luni de zile, ceea ce reprezintă o presiune mult prea mare pentru cash flow-ul multor firme mici, care nici nu sunt asistate corespunzător de bănci prin punerea la dispoziţie a unor facilităţi de creditare, precum overdraft-urile.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!