Soluţii ieftine pentru îngrijirea copilului

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 28 iulie 2014

Costul îngrijirii copilului este uneori atât de mare încât multe mame nu-şi permit să se întoarcă la lucru. Dar puteţi plăti mai puţin pentru servicii de aceeaşi calitate?

Conform raportului „Cost of Raising a Child” întocmit de Liverpool Victoria, creşterea unui copil de la naştere până la a 21-a sa aniversare costă peste 220.000 lire şi costurile pentru îngrijire se ridică la 62.099 lire pentru fiecare!

Da, aţi citit bine, peste 62.000 lire pentru îngrijirea unui singur copil. Şi aici nu sunt incluse taxele pentru şcoli private, dacă vă întrebaţi. Evident, în calculul acestor costuri este analizat felul în care îşi cresc britanicii copiii. Însă, trăind şi noi aici, pe teritoriu britanic, şi în ciuda diverselor modalităţi de economisire a fiecărui bănuţ câştigat din greu (mai puţine vacanţe, ieşiri la restaurant, haine de la Primark, mâncare de la Netto, Lidl şi Tesco etc.), tot va trebui să cheltuim un procent destul de mare din suma de mai sus.

Şi datorită restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi a actualei crize financiare ce a redus cu mult oferta de job-uri disponibile, nu este de mirare că din ce în ce mai multe femei consideră că este foarte greu să se întoarcă la serviciu după ce au născut în condiţiile în care costurile de îngrijire ale copilului sunt foarte mari.

Dar să vedem care ar fi opţiunile pentru cei care vor să economisească.

 

O creşă

Cea mai evidentă metodă de îngrijire a unui copil este creşa – un loc în care veţi găsi bone cu calificare, unde cei mici pot socializa şi se pot juca sub supraveghere de calitate.

În funcţie de clasificarea Ofsted, costurile pot varia serios. De exemplu, la o creşă clasificată ca fiind „outstanding” (remarcabil), taxele sunt de aproximativ 210 lire pentru 5 zile pe săptămână. Puteţi compara acest lucru cu o creşă clasificată „good” (bine), unde taxele sunt de aproximativ 170 lire pentru aceleaşi 5 zile.

Creşele care s-au prezentat mai puţin bine la inspecţie vor taxa întotdeauna mai puţin. Însă nu se recomandă părinţilor să economisească în acest mod, dacă există o opţiune mai bună.

Desigur, o modalitate de a reduce costurile este de a folosi voucher-urile de reducere destinate îngrijirii copilului, pe care le primiţi de la serviciu (prin reducerea salariului). Acestea vă permit să plătiţi pentru îngrijirea copilului din venitul gross dinaintea taxelor şi să faceţi economii serioase. Aflaţi dacă angajatorul face parte din acest program, pentru că economiile pot ajunge până la 1.000 lire/an.

 

Un îngrijitor (childminder)

Copilul dumneavoastră poate fi îngrijit în casa unei alte persoane; poate chiar de către o altă mamă care a abandonat serviciul sau lucrează de acasă. Pentru îngrijitorii înregistraţi (childminders) vă puteţi folosi de voucher-ele menţionate mai sus, aşa că din nou există şansa de a economisi ceva bani.

Ca şi creşele, preţurile variază considerabil iar îndrumătorii consacraţi pot avea liste de aşteptare destul de lungi. În general, aceştia percep sume care variază între 25 şi 40 lire/zi.

În general, îngrijitorii spun că nu sunt inspectaţi atât de des ca şi creşele, acesta fiind un proces aleatoriu (unii nu au fost inspectaţi, de exemplu, de 4 ani). Însă National Childminding Association declară că inspecţiile se realizează la fiecare 3 ani, la fel ca pentru creşe.

Foarte mulţi părinţi preferă această variantă datorită faptului că este vorba de un mediu apropiat celor mici, de casă. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie trebuie să vă asiguraţi că aţi găsit un îngrijitor de încredere. Nimeni nu-şi doreşte copilul parcat toată ziua în faţă la programul tv CBeebies, la 30 lire/zi.

 

O bonă

Probabil standardul de aur al îngrijirii copilului: dedicată, în dialog direct cu cel mic, profesionistă calificată. Ca orice serviciu premium, nu este ieftin. Din nou, preţurile variază în funcţie de ceea ce aveţi nevoie, dacă veţi pune la dispoziţie o maşină, dacă bona va sta cu dumneavoastră şi tot aşa.

Trebuie să vă aşteptaţi să plătiţi între 280 şi 400 lire/săptămână pentru o bonă care nu stă în casă, în funcţie de experienţă şi de orele pentru care este chemată. Nu numai atât, va trebui să vă ocupaţi şi de contribuţiile NI şi de taxe. Există companii care pot face asta pentru dumneavoastră, dar automat acest lucru va duce la alte costuri.

De cele mai multe ori, varianta asta s-ar putea să nu merite: decât să se ducă toţi banii pe îngrijire, mai bine petreceţi chiar dumneavoastră acest timp cu copilul.

 

Un prieten

Noile mame întâlnesc multe alte mame, la cafea, la clasele pentru cei mici (baby classes sau toddler groups) sau la grupurile de discuţii. Dacă plănuiţi să lucraţi part-time, o opţiune ar fi să faceţi schimb de servicii de îngrijire a copiilor cu o altă mamă care lucrează cu program redus.

Această înţelegere poate fi informală, verbală, nefinanciară, şi nu califică pentru statutul de îndrumător/îngrijitor. Ofsted defineşte clar această practică: „Această lege nu se aplică aranjamentelor făcute între prieteni de a se ocupa reciproc de copiii lor, acolo unde nu sunt implicate sume de bani, neplătindu-se nici pentru cheltuielile legate de hrană sau electricitate”.

Opţiunea nu este una rea. Deşi se poate să nu fie permanentă, pentru că este mai greu să găsiţi o mamă care întotdeauna să aibă un program opus celui pe care-l aveţi dumneavoastră.

 

Un membru al familiei

Bunicii sunt, normal, una din cele mai ieftine soluţii de babysitting, am putea spune gratuită. Evident, aveţi încredere în ei: până la urmă ei v-au crescut şi pe voi.

Conform Age UK, unul din patru bunici are grijă de nepoţi, aşa că mamele nu pot decât să fie fericite. Dar acest lucru poate fi obositor pentru persoanele în vârstă, aşa că încercaţi să nu-i exploataţi foarte tare. Încercaţi să urmaţi sfaturile de aici: http://www.grandparents-association.org.uk/index.php.

 

Un student

Există foarte mulţi studenţi entuziaşti (puteţi încerca să luaţi legătura cu asociaţiile de studenţi români), care preferă să aibă grijă de un copil în timpul liber, decât să şteargă de praf rafturile sau să servească la masă.

Numai că lucrurile nu pot fi întotdeauna bune. De exemplu, o ofertă din partea unui puşti de 16 ani, fără experienţă, dar care vrea să aibă grijă de un copil pentru că „a fost şi el unul, cândva”. Chiar şi pentru 2,50 lire/oră, nu este o variantă bună.

Salariul minim este de 4,98 lire/oră pentru cei între 18-20 ani şi 6,08 lire/oră pentru cei peste 21 ani. Desigur, varianta nu este de folos când aveţi nevoie de cineva full-time sau de o persoană calificată. Trebuie să mai ştiţi că dacă suma totală câştigată pe an de student este sub 7.475 lire, atunci nu trebuie să vă faceţi probleme referitoare la taxe.

 

Concluzii

Cea mai ieftină soluţie când vine vorba de îngrijirea copilului depinde, aşadar, de circumstanţele personale ale fiecăruia.

În cazul în care lucraţi de acasă, atunci soluţia unui student se va dovedi cea mai bună. Cum veţi fi în camera de alături, veţi putea interveni oricând în caz că există vreo urgenţă. În acest caz, nevoia unei persoane calificate nu este atât de mare.

În cazul în care trebuie să mergeţi la birou, opţiunea aceasta nu mai este una care să fie luată în seamă. Preţurile vor creşte şi s-ar putea să vă orientaţi către angajatori care oferă vouchere pentru îngrijirea copilului.

Dacă vă decideţi să sacrificaţi o parte din salariu pentru a primi astfel de vouchere, atunci aveţi grijă ca acesta să nu scadă sub salariul minim pentru grupa de vârstă din care faceţi parte, sau să vă afecteze Tax Credit-ul. Există un calculator care vă poate ajuta să vă daţi seama cât de mult puteţi economisi: http://ccincalculator.hmrc.gov.uk/CCIN0.aspx.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!