Şomajul, în scădere în Scoţia, în creştere în restul Marii Britanii

Articol publicat in sectiunea Muncă, UK la zi pe data 19 iulie 2015

Şomajul în Scoţia a scăzut cu 15.000 până la 152.000 de șomeri în perioada martie – mai 2015, rata de şomaj situându-se la 5,5%, în contrast cu situaţia pe UK, unde numărul celor fără un loc de muncă a crescut în aceeaşi perioadă cu 15.000, ducând totalul lor la 1,85 de milioane de șomeri, anunţă Biroul Naţional de Statistică.

Numărul scoţienilor cu un loc de muncă a crescut cu 40.000 faţă de anul trecut, totalul lor ajungând la 2.616.000, ceea ce înseamnă o rată de angajare a scoţienilor de 74,3%, faţă de media pe Marea Britanie de 73,3%.

Annabelle Ewing, ministrul Scoţiei pentru angajarea tinerilor şi a femeilor, s-a bucurat să afle că numărul tinerilor fără un loc de muncă a scăzut cu 20.000 faţă de anul trecut, nivelul acesta fiind cel mai redus din ultimii şase ani.

Colin Borland de la Federaţia Micilor Afaceri din Scoţia a spus că economia scoţiană are o performanţă superioară mediei pe UK, însă a sugerat că afacerile au nevoie de sprijin suplimentar pentru crearea de noi locuri de muncă.

În UK, numărul muncitorilor cu normă de lucru part-time a scăzut cu 97.000, în timp ce numărul muncitorilor cu normă de lucru full-time a crescut cu 30.000 faţă de anul trecut. Cu toate acestea, Frances O’Grady, secretarul general al Congresului Sindicatelor a spus: „Chiar dacă câştigurile sunt în sfârşit în creştere, majorările de salarii merg mult mai încet decât înainte de apariţia recesiunii, iar familiile mai au mult de parcurs până să ajungă să-şi recupereze standardul de viaţă pierdut.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!