Şomajul scade, speranţele cresc

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 martie 2014

Numărul persoanelor fără un loc de muncă din Marea Britanie a scăzut cu 63.000 în ultimul trimestru din 2013, ajungând la cifra de 2,33 milioane, a comunicat Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în 19 martie. În consecinţă, rata şomajului este în prezent de 7,2%, conform celor mai recente date oficiale.

 

Angajaţi vs. self-employed

Reprezentanţii ONS au anunţat că numărul persoanelor care au un loc de muncă a atins o valoare record de 30,19 milioane, la nivelul întregii Marii Britanii, în ultimele luni ale anului trecut. Ei au precizat că această cifră nu se datorează creşterii numărului celor care lucrează ca angajaţi, fiind rezultatul înmulţirii persoanelor care lucrează pe cont propriu, cu statut de self-employed. Aceştia au fost cu 211.000 mai mulţi, în octombrie-decembrie anul trecut, decât în trimestrul al treilea. Cifra angajaţilor a scăzut cu 60.000, în aceeaşi perioadă.

Veniturile salariale medii au cunoscut, de asemenea, o ascensiune, fiind în mai mari cu 1,4% în octombrie-decembrie 2013, decât în acelaşi interval din 2012.

Situaţia ocupării forţei de muncă în rândul persoanelor tinere a evoluat încurajator, reiese din ultimul raport ONS. Cifra tinerilor cu vârste între 16 şi 24 de ani care nu au un loc de muncă a scăzut, ajungând la 912.000. Aceasta a fost mai mică cu 29.000 faţă de raportările trimestriale precedente şi s-a aflat la cel mai scăzut nivel înregistrat din 2011, apreciază analiştii.

Datele prezentate de ONS mai arată că şomajul este cel mai ridicat în regiunea de nord-est a Angliei, unde atinge 9,5%. Cea mai scăzută rată a şomajului, în valoare de 5,2%, s-a înregistrat în împrejurimile Londrei şi în zona sud-estică a „Ţării Albionului”.

 

Critici încurajatoare…

„Creşterea economică înregistrată recent în Marea Britanie se dovedeşte a fi în favoarea populaţiei. Mulţi oameni au reuşit să își găsească un loc de muncă în acest context”, a comentat, referitor la ultimele date privind şomajul, raportate de ONS, conservatorul Esther McVey, ministru de stat al ocupării forţei de muncă în Guvernul de la Londra.

„O nouă scădere semnificativă a şomajului. Este încă un semn că planul nostru pentru revigorarea economiei pe termen lung funcţionează, furnizând siguranţă şi oportunităţi pentru aceia care muncesc”, a ţinut să observe şi premierul David Cameron, într-o remarcă postată pe unul din website-urile de socializare.

Cifrele raportate de ONS cu privire la şomaj, deşi pozitive, transmit, în acelaşi timp, semnalmentele unor „slăbiciuni”, a apreciat David Tinsley, economist la banca BNP Paribas, cu sediul la Londra. Acesta a atras atenţia asupra creşterii semnificative a numărului de lucrători self-employed şi a avertizat faptul că timpul săptămânal efectiv de muncă al persoanelor angajate din Marea Britanie a scăzut cu 0,2%. „Totuşi, creşterea veniturilor salariale și scăderea şomajului şi a inflaţiei sunt semnale clare că există perspective pentru o reală îmbunătăţire a vieţii oamenilor”, a adăugat Tinsley.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!