România: Șomerii, angajați cu indemnizația de șomaj

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 19 iunie 2015

Deputații au decis ca șomerii sau beneficiarii de venit minim garantat să fie angajați cu contract individual de muncă pe cel mult un an pentru prestarea unor activități de interes ale comunităților locale, banii pe care îi vor primi fiind din bugetul de șomaj.

Proiectul, inițiat de deputatul UDMR Marton Arpad, a fost adoptat cu 288 voturi „pentru” și o abținere și prevede că șomerii sau beneficiarii de venit minim garantat vor fi angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, de cel mult un an, vor primi un venit de bază, iar perioada respectivă va fi considerată vechime în muncă, pentru executarea unor lucrări sau activități de interes ale comunității locale, scrie Mediafax.

Astfel, din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din alte surse se pot subvenționa cheltuielile cu forța de muncă efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale.

Vor putea fi subvenționate serviciile de refacere și întreținere a infrastructurii, de ecologizare și de realizare a unor lucrări edilitare organizate de autoritățile publice, firme private sau ONG, cu avizul autorităților publice locale, serviciile de îngrijire la domiciliu a copiilor, bătrânilor, bolnavilor, persoanelor cu handicap.

Subvențiile se acordă angajatorilor, inclusiv societăților comerciale sau regiilor autonome de interes local sau județean, din bugetul asigurărilor de șomaj.

Cuantumul indemnizației primite este pentru 1 aprilie – 31 octombrie de 70% din valoarea indicatorului social de referință, care acum este 500 lei, iar în perioada 1 noiembrie – 31 martie – valoarea indicatorului social de referință.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!