SONDAJ: Iohannis, cea mai mare cotă de încredere

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 decembrie 2014

Valul de optimism de după alegeri se transformă într-un spectaculos salt de încredere în câştigătorul prezidenţialelor, scrie ziare.com. Klaus Iohannis îl depăşeşte la acest capitol pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, omul care, până acum, părea invincibil în clasament, potrivit unui sondaj INSCOP, comandat de Adevărul. Preşedintele ales ajunge la o cotă de încredere de 60%. Potrivit sondajului INSCOP, el are aproape 15 procente avans faţă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Premierul Victor Ponta e pe locul trei, cu o cotă de încredere de 26,1%. Unul din cinci români spune că încă mai are încredere în Traian Băsescu. O cotă de încredere mare are şi George Maior – şeful Serviciului Român de Informaţii. Acelaşi sondaj INSCOP mai arată că preşedintele ales a crescut în decurs de un an 26%. Situat pe locul al doilea, dar la mare distanţă, Mugur Isărescu a crescut la capitolul încredere cu aproape un procent. Victor Ponta a scăzut în ultimele 12 luni mai bine de 11 procente. O scădere semnificativă se observă şi la fostul lider liberal Crin Antonescu. El a rămas cu jumătate din încrederea de care se bucura la începutul lui 2014.

Odată cu Klaus Iohannis, o creştere semnificativă se remarcă şi la partidele politice care l-au susţinut. Noul PNL, format din liberali şi foştii democrat liberali, ar fi votat de 41,7% din voturi dacă duminica viitoare ar fi alegeri. Pe locul al doilea se situează alianţa PSD-UNPR-PC, cu 38,8%. Partidul Mişcarea Populară ar aduna 5,6% din voturi. UDMR ar trece pragul electoral la limită, cu 5,1. În sondaj, PLR, PPDD, PRM şi PNȚCD se află sub pragul electoral de 5%.

Sondajul a fost realizat între 27 noiembrie şi 2 decembrie pe bază de chestionar pe un eşantion de 1.076 de persoane. Marja de eroare este de 3%.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!