Sound-ul est-european cucereşte Vestul!

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora, UK, despre români pe data 6 februarie 2015

CosminTRG

Conform cotidianului The Guardian, în UK există la ora actuală un val de muzică electronică ce provine din fostul bloc comunist, care câştigă tot mai mult teren.

Primii sosiţi au fost instalatorii, muncitorii şi barmanii; acum e rândul muzicienilor, notează The Guardian. Un nou val de artişti proveniţi din Europa de Est ia cu asalt scena muzicii dance din UK, combinând influenţele post-comuniste cu cele dobândite în oraşe vestice, ca de exemplu Berlinul.

Multe dintre următoarele nume vor fi necunoscute ascultătorilor din mainstream, dar fanii genului vor respecta cu siguranţă artişti precum românul Cosmin TRG, bulgarul DJ KiNK, ucrainienii Stanislav Tolkachev şi Vakula, duo-ul polonez Catz’N’Dogz şi producătoarea din Rusia, Nina Kraviz. Cap de afiş pot fi consideraţi lituanienii din Ten Walls, al căror single Walking With Elephants a urcat până pe locul 6 în topurile din UK pentru anul 2014.

Conform lui Gosia Herman, publicistul polonez de la Boiler Room, scena muzicii electronice, unul dintre cele mai importante genuri muzicale din UK, ia amploare în Europa de Est. Cel mai recent documentar al celor de la Boiler Room, Stay True Poland, a fost lansat pe 2 februarie şi urmăreşte povestea revoluţiei muzicale în contextul cataclismelor politice din ultimul secol.

„Sunt foarte mulţi artişti care se bucură de recunoaştere internaţională pentru muzica lor. Polonia a ajuns să fie un loc foarte divers şi acum este timpul pentru a spune povestea publicului la nivel global.”

Wojchiech Taranczuk, unul din cei 2 DJ din Catz’N Dogz, crede că a fost doar o chestiune de timp până ca scena muzicală să ia amploare. „Când Polonia s-a alăturat Uniunii Europene, foarte mulţi tineri au început să viziteze sau chiar să locuiască în oraşe ca Londra sau Berlin. După câţiva ani, foarte mulţi s-au întors cu idei despre cluburi şi festivaluri.”

Prestigiul global dobândit de artiştii est-europeni este un exemplu clar de contopire culturală. Dr. Michal Murawski, specialist în studii slave şi est-europene în cadrul University College London, crede că există o fascinaţie generală vis-a-vis de artiştii care provin din ţări membre ale fostul bloc sovietic.

„Este o îmbinare a contrastelor, deoarce pe deoparte se insuflă ideea generală a blocurilor gri de locuinţe şi a cerului mohorât, iar pe de cealaltă parte ideea de ridicare a clasei mijlocii şi de dezvoltare a pieţei.”

Conform lui Murawski, dacă deţii destul entuziasm şi capital, găseşti mai multă flexibilitate şi oportunităţi în fostele state comuniste decât în restul Europei. „Instituţiile sunt în plină dezvoltare şi mulţi profită de acest lucru.”

În asentimentul lui Murawski se află şi Ian McQuaid, redactorul revistei online de muzică The Ransom Note: „La festivalurile din Europa de Est există un aer de neregularitate, de mult pierdut în UK”. Festivaluri ca Unsound, care a debutat în 2002 în Cracovia sau Tauron Nowa Muzyka, desfăşurat într-o mină veche de cărbune din Katowice, au priză la britanici. „Mai mult de jumătate din publicul de la Unsound este alcătuit din străini, majoritatea din UK. Oamenii vin în căutare de artişti noi”, declară fondatorul festivalului, Mark Schulz. Murawski pretinde că succesul acestor festivaluri este un rezultat direct al urbanismului: „În oraşele socialiste există foarte multe zone industriale părăsite, optime pentru desfăşurarea unor astfel de evenimente culturale.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!