South Stream, îngropat definitiv

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 decembrie 2014

Uniunea Europeană (UE) ia în considerare mai multe alternative la gazoductul South Stream, proiect îngropat de Rusia. Miniștrii de resort din Bulgaria, Slovenia, Austria, Croația, Italia, Grecia și România au avut, marți, o întrevedere la Bruxelles cu Maros Sefcovic, comisarul european care se ocupă de proiectul Uniunii energetice, pentru a discuta despre viitorul acestor state în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ei au discutat despre necesitatea unei piețe interconectate și de faptul că e nevoie de crearea infrastructurii necesare în acest sens. Țelul poate fi atins prin implementarea unor proiecte regionale precum construcția unor terminale de gaz natural lichefiat, care să fie legate de Coridorul Sudic, sau prin dezvoltarea depozitelor offshore din Marea Neagră și din estul Mării Mediterane și transportarea resurselor în restul Europei. De asemenea, Comisia Europeană a insistat asupra realizării unor conducte care să lege țările sudice de cele nordice, o idee vehiculată pe Bătrânul Continent încă din 2009.

Coridorul Sudic ar urma să transporte gaz din Marea Caspică prin Georgia și Turcia, prin gazoductul Tanap (care va transporta până la 16 miliarde de metri cubi de gaz de la platforma Shah Deniz din Azerbaijan, până la granițele Turciei cu Grecia și Bulgaria), iar apoi prin Grecia, Albania și Italia, prin conducta TAP.

South Stream, ale cărui lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege pe un traseu de 3.600 kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa de Vest, prin Serbia, Ungaria și Slovenia, ocolind Ucraina. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 miliarde de metri cubi pe an. Pe de altă parte, Rusia și Turcia au semnat un acord pentru construcția unui gazoduct care să lege cele două țări prin Marea Neagră.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!