SPAGA PE TAMISA

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 21 aprilie 2013

Diaspora romaneasca_Spaga pe Tamisa

Sa fim sinceri. Cine nu s-a prezentat vreodata la medicul de familie, la profesoara copilului, la asistenta sau doctor cu o… „mica atentie”? Indiferent ce forma, greutate sau continut avea acest cadou. Romanii par ca au din nastere acest „dar” de a „da” pentru a-si arata multumirea, respectul sau pentru a fi mai bine tratati. Insa, cadourile de acasa, care lasa in urma zambete, sunt considerate in Anglia umilinte. Si avem dovezi concrete.

Romanii care au luat cu ei obiceiul de a oferi flori, bomboane sau cafea cadrelor medicale sau didactice din Regatul Unit au trait adevarate experiente de povestit si altora. Unii au fost nevoiti sa plece acasa cu tot ce au vrut sa daruiasca si, pe deasupra, cu o amintire neplacuta. Cat despre cadouri mai valoroase, care intra la categoria „spaga”, nici nu s-a auzit vreodata, spun in cor romanii care traiesc de ani buni pe pamant britanic. Nu s-a auzit pana ce au sosit „ai nostri”, confirma pe internet cei care au fost martori la astfel de situatii.

 

 

Mita la britanici

 

Cuvantul romanesc „spaga” este definit de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane prin sinonimele „mita” si „bacsis”. Cei mai multi dintre specialisti cred ca provenienta acestuia poate fi pusa in legatura cu rusescul „spag”, care inseamna buzunar. Altii cred ca originile sale trebuie cautate in instrumentul „spanga”, folosit de vamesi la vechile hotare romanesti, pentru strapungerea marfurilor in timpul operatiunilor de control vamal.

In consecinta, „spaga” nu este caracteristica prezentului. Etimologii au descoperit folosirea in limba romana a cuvantului „spaga” in intelesul actual inca de la inceputul secolului trecut. Iar fenomenul „mituirii”, despre care tindem sa credem ca este ceva specific romanesc, pare a fi, in realitate, o practica universala…

Termenul romanesc „spaga” are echivalent si in limba engleza. Britanicii ii spun „bribery” si se lupta cu consecintele acesteia de cateva veacuri…

 

O noua lege a mitei, dupa 100 de ani

Legea privind practicile de coruptie a functionarilor publici in Regatul Unit, elaborata in 1889, si Legea de prevenire a coruptiei, datand din 1906, sunt inca functionale. Totusi, in 1 iulie 2011, a intrat in vigoare in Marea Britanie o noua Lege a mitei (Bribery Act 2010). Actul normativ a fost descris ca „cea mai severa lege anti-coruptie pusa in aplicare la nivel mondial”. Aceasta a fost emisa in 2010 prin decizia Parlamentului Marii Britanii si prevede modalitatile de combatere a infractiunilor de dare sau primire de mita dupa data specificata.

Legea britanica numita „Bribery Act 2010” a fost amintita pentru prima data in mod public in 2009, cu ocazia „Discursului reginei”. „Queen’s Speech” reprezinta un moment traditional in Regatul Unit, prin care monarhul se adreseaza tarii, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare. Acum patru ani, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a referit in cuvantarea sa la aceasta lege.

Ulterior, la 8 aprilie 2010, Bribery Act a primit avizul de conformitate din partea Casei Regale, dupa ce pe parcursul anilor, propunerea legislativa a suferit modificari si a facut obiectul mai multor proiecte normative. Initiativa legislativa a beneficiat in acelasi timp de sustinerea tuturor partidelor politice parlamentare. Odata ce toate formalitatile au fost indeplinite, Legea mitei ar fi trebuit sa devina aplicabila la inceputul anului financiar 2010-2011. In final, s-a decis intrarea in vigoare a acesteia doar in anul financiar 2011-2012, pentru a permite Ministerului Justitiei din Regatul Unit sa faca precizari cu privire la normele de aplicare ale legii.

Prin intrarea in vigoare a Bribery Act 2010 au fost abrogate toate dispozitiile anterioare statutare si de drept comun care se refereau la „spaga” in Marea Britanie. Legea a inlocuit astfel vechile prevederi, introducand norme noi si specifice cu privire la infractiunea de dare si primire de mita.

Actul normativ contine pedepse pentru cazurile de mituire a functionarilor publici straini, ca si pentru reprezentantii companiilor comerciale care apeleaza la mita pentru satisfacerea propriilor interese. Chiar si persoanele care nu denunta astfel de practici vor avea de suferit, in conformitate cu prevederile legii. Noul act normativ stabileste pedepse maxime cu inchisoarea cu o durata de pana la 10 ani, dar si amenzi nelimitate, plus confiscarea bunurilor rezultate ca si consecinta a mituirii.

Bribery Act 2010 prevede repercusiuni asupra tuturor indiviziilor sau companiilor a caror activitate se leaga de teritoriul Regatului Unit, chiar daca infractiunea s-a petrecut in afara granitelor Marii Britanii.

——————————————

„Cetatenii britanici si companiile britanice sunt supuse la noi reguli, legislatia fiind extinsa si pentru activitatile din afara tarii. Ce inseamna acest lucru pentru companiile care opereaza in Romania? Inseamna ca societatile britanice care vor sa faca afaceri in Romania vor trebui sa evalueze riscurile de coruptie si sa ia masuri pentru a se proteja impotriva acestora. In acest fel, companiile britanice vor ajuta Romania in eforturile sale de a eradica coruptia si actele de dare si luare de mita.”

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii in Romania, despre Bribery Act 2010, pe blogul personal (iunie 2011)

——————————————

 

Se aplica si in Romania…

Noua Lege a mitei din Marea Britanie are efect si asupra romanilor din Marea Britanie, ca si asupra companiilor romanesti sau straine din Romania cu relatii de afaceri sau parteneri in Regatul Unit. Bribery Act 2010 se aplica cetatenilor si companiilor britanice, precum si tuturor companiilor care opereaza in Marea Britanie, indiferent de locul unde acestea sunt inmatriculate. Legea are efect practic asupra oricarei persoane „in stransa legatura cu Marea Britanie” si care comite infractiunea de dare si primire de mita, oriunde ar fi aceasta infaptuita.

Legea, care se aplica in egala masura marilor companii si persoanelor fizice, introduce o noua infractiune, si anume aceea de neprevenire a mitei de catre companii. In consecinta, conform Bribery Act, o societate comerciala va putea fi considerata responsabila pentru infractiunile ce includ mita, comise de orice persoana care actioneaza in numele ei. Infractiunea de neprevenire a mitei atrage raspunderea pentru lipsa unor proceduri adecvate de preventie, ducand la inceperea urmaririi penale indiferent daca procurorii pot sau nu sa demonstreze intentia de coruptie, dupa cum explica, in mai 2010, Guy Barrow, unul dintre cei mai influenti investitori britanici care traieste in Romania, citat de website-ul PR Romania.

Guy Burrow este partener la Candole Partners, o companie de consultanta independenta ce ofera servicii de public affairs si lobby de la inceputul anilor ’90. Compania are sediul la Praga si dispune de o retea de birouri in Europa Centrala si de Sud-Est, inclusiv in Bucuresti. Guy Barrow a detinut timp de 4 ani postul de managing director la Shell Romania, fiind unul dintre fondatorii Asociatiei Romane de Investitii Straine. Candole Partners este membra a Camerei de Comert Britanico-Romane (British Romanian Chamber of Commerce – BRCC), iar Burrow a fost presedinte al comisiei de consultanta BRCC. El locuieste in Bucuresti din 1991.

——————————————

„Marea Britanie este o tara exemplara din multe puncte de vedere, iar coruptia se manifesta doar izolat in aceasta tara. Intrarea in vigoare a Bribery Act 2010 era, totusi, necesara. Si cred ca multi dintre romanii care au avut de-a face cu marii oameni de afaceri britanici, cei care activeaza la nivel inalt, incheind contracte de mare valoare, inclusiv in Romania, vor fi de acord cu mine. Am observat la acestia o abilitate fantastica de a negocia si de a-si «convinge» partenerii… Practic, la acest nivel, cuvantul «spaga» nici nu mai este potrivit, pentru ca acesti oameni de afaceri au o anumita subtilitate de a te co-interesa; aproape ca nici nu iti dai seama cand ai fost momit cu sume foarte mari si tentante, prin intermediul unor practici ilegale.”

Un om de afaceri roman, despre unii dintre partenerii sai britanici

——————————————

 

 

Spaga britanica „Made in Romania”

 

In Marea Britanie nu se da „spaga”, afirma, cu satisfactie, cei mai multi romani care au ajuns sa traiasca in Marea Britanie. Totusi, subiectul „spaga, darul, bacsisul…” a fost pus in discutie pe unul dintre forumurile online frecventate de catre acestia. Iar unul dintre participantii la discutie a dezvaluit cum britanicii s-au obisnuit sa primeasca „atentii”. Iar cei care au introdus aceasta practica erau originari din… Romania.

„Unde lucrez eu suntem un grup destul de marisor de romani… Ce vreau sa spun si sa aduc in discutie este faptul ca, din pacate, asa putini cati suntem, am reusit sa-i invatam pe astia din conducere cu SPAGA. Adica daruri date pentru a avea «shifturile» (programarea turelor de lucru – n.r.) puse mai avantajos sau pentru a avea concediile in perioada dorita”, povestea un roman care se semna Cata pe forumul romani-online.co.uk, in 2008. Acesta a dezvaluit forumistilor ca lucra de mai multi ani in Marea Britanie, pe un post din cadrul sistemului national de sanatate britanic (NHS). „Evident ca eu, din moment ce ridic aceasta problema, nu ma numar printre cei ce dau, dar efectiv mi se ridica parul de pe mine de furie cand vad ca, din pacate, metoda «prinde». Astia de aici nici nu aveau habar ce inseamna a primi mici daruri”, mai spune, descumpanit, romanul.

 

„Intrand cu sacosele pline”

Cata povesteste pe forumul romani-online.co.uk cat de nemultumit a fost cand, in trecut, a trait experiente in care s-a vazut nevoit sa dea mita in spitalele din Romania. „Si vin aici si ce vad… Romanasi de-ai mei, cu sacosele pline intrand si cu ele goale iesind… Am ramas mut… Am luat persoana deoparte si am intrebat: DE CE? Cica pentru ca sa-i aprobe vacanta atunci cand vrea ea, ca mai sunt si alte cereri depuse. Pai, zic, asa ii vei invata sa astepte tot timpul. Si fata imi zice nonsalant: Si ce, voi da tot timpul…”, continua dezvaluirea lui Cata.

„Daca asta reusim sa facem e grav. Mai stiti si voi sau ati auzit de astfel de cazuri?”, intreaba la final romanul pe ceilalti forumisti. „Stiu ca ne tragem de acolo din Balcani, unde a fost inventat bacsisul, dar sa ducem cu noi acest obicei aici si peste tot?”, concluzioneaza profund dezamagit romanul.

 

Reactii anti-spaga

Reactiile participantilor la discutiile despre obiceiul mitei, purtate pe forumul romani-online.co.uk, au fost multe si extrem de critice. „Sunt socata la auzirea celor spuse de tine si vreau sa spun ca n-am auzit in 12 ani, de cand traiesc aici, ca exista spaga in UK. Este ilegal – stiam eu, daca nu si imoral”, raspunde o romanca postarii lui Cata.

„Cred ca problema pe care o ai este, pur si simplu, ca lucrezi cu persoane din Romania, care cred ca lucrurile se rezolva si aici, ca acasa, cu spaga. Poate ca aceste persoane isi aduc cu ele obiceiurile, dar ma intreb, de ce oare?

Imi pare rau sa spun si nu vreau sa te dezamagesc: singura solutie este sa lucrezi intr-o institutie unde sunt mai multi englezi si unde conducerea, formata din englezi, este dreapta, cinstita… Si unde orice nedreptate este pedepsita”, continua raspunsurile de pe romani-online.co.uk.

——————————————

„Marea Britanie a avut si are probleme in ceea ce priveste coruptia (e drept, mult mai putine decat in Romania). Si aici pot sa amintesc cazul trezorierului Partidului Conservator, care si-a dat demisia dupa ce a fost filmat in timp ce aranja intalniri cu premierul britanic David Cameron, in schimbul unor mari sume de bani. Iar astfel de cazuri au fost mereu semnalate (cazul Peter Cruddas, martie 2012 – n.r.). In 1976, deputatul laburist John Stonehouse a demisionat inainte de inceperea executarii sentintei pentru delicte de coruptie, iar in 1954, deputatul conservator Peter Baker si-a pierdut mandatul ca urmare a condamnarii la sapte ani inchisoare pentru fals.”

William Branza, fost deputat PDL de Diaspora – declaratie facuta in 2012 pentru publicatia Diaspora Romaneasca

——————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!