Spaga in spitale: 100 euro

Articol publicat in sectiunea Social pe data 23 decembrie 2013

spaga medic1Nu mai putin de 424 de lei (aproape 100 de euro) este suma medie pe care o cer unii medici si asistenti de la pacienti pentru a avea grija de ei, releva un studiu al Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, privind salarizarea in functie de performanta, scrie Romania Libera.

„Raportat la opinia comuna, procentul pe care-l ocupa conditionarea tratamentului de platile informale (cca. 6%) este mult mai mic decat cel indus de frecventa cu care acest aspect este vehiculat.

Atat din perspectiva normalitatii functionarii sistemului sanitar, cat si, mai ales, din punctul de vedere al intereselor pacientilor, procentul de aproape 6% este ingrijorator atunci cand vorbim de conditionarea actului medical, aceste cazuri inscriindu-se in categoria a ceea ce opinia publica desemneaza drept spaga, se arata in studiul citat de Federatia Sanitara din Romania.

„Valoarea medie a sumelor obtinute in cazul conditionarii actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondentii care au aratat existenta conditionarii actului medical) este de 424 lei”, se mentioneaza in document. In acelasi timp, 36,7% dintre respondenti au indicat existenta platilor informale voluntare facute de pacienti, iar cuantumul mediu al acestora ar fi de 166 lei.

Mai mult, 37% dintre medicii si asistentele care au participat la un studiu recunosc faptul ca pacientii sunt nevoiti sa-si cumpere materiale sanitare. Valoarea medie a costurilor suportate de pacienti (indicata doar de respondentii care au mentionat existenta unor astfel de situatii) este de 128 lei.

 

Salarizare in functie de performanta

Aproximativ 84% dintre salariatii din sanatate sunt de acord cu introducerea unui sistem de salarizare care sa garanteze salarizarea in functie de performanta, se mai arata in studiul citat de Federatia Sanitara din Romania. Aproximativ jumatate (50,3%) dintre respondenti considera ca sistemul platilor informale trebuie inlocuit de un sistem eficient de asigurari de sanatate, care sa genereze finantarea suplimentara a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizari corespunzatoare, iar alti 22,4% cred ca platile informale trebuie sa fie eliminate.

Pe de alta parte, aproximativ 19% dintre participantii la studiu au optat pentru oficializarea platilor informale si impartirea sumelor tuturor celor care participa la tratarea pacientului in unitate, iar alti 8,1% s-au pronuntat strict pentru oficializarea platilor informale. Marea majoritate (92%) a salariatilor care au indicat existenta platilor informale considera inechitabil acest „sistem”, de care ar beneficia in principal medicii, urmati de asistenti.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!