Spălare de bani masivă în City-ul londonez

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 29 octombrie 2015

uk-londra-spalare-de-bani-lire-sterline

Londra, capitala financiară a Europei e şi capitala mondială a fondurilor ilegale. Miliarde de lire sterline, euro şi dolari transferaţi din întreaga lume sunt spălaţi în City-ul londonez. În premieră, autorităţile britanice recunosc că există un risc foarte mare ca băncile din ţară să fie folosite pentru spălarea banilor murdari. Raportul oficial vorbeşte despre specialiştii în spălarea de bani capabili să construiască inginerii financiare complexe pe care statul nu le poate descoperi.

Factorii care fac din Marea Britanie un centru financiar atractiv sunt şi factorii care o fac pasibilă de spălarea de bani. Are stabilitate politică, un sector financiar sofisticat, o limbă internaţională şi legislaţie uşor de înţeles. E şi uşor de eludat, arată raportul Ministerul de Finanţe britanic asupra spălării de bani şi finanţărilor teroriste. Autorităţile responsabile cu identificarea cazurilor de acest gen au probleme în a identifica infracţiunile de spălare de bani şi acţionează cu slăbiciune de foarte mult timp.

Raportul vorbeşte despre lacune uriaşe la nivelul serviciilor de informaţii în mod special în ceea ce priveşte infracţiunile financiare foarte sofisticate, scrie digi24.ro.

—————————————

Organizaţiile anti-corupţie din ţară estimează că în Marea Britanie sunt spalate în fiecare an fonduri ilegale între 31 şi 77 de miliarde de euro.

—————————————

Autorităţile britanice sunt chiar mai pesimiste. Agenţia Naţională a criminalităţii estimează că de fapt în Marea Britanie s-ar spăla anual sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari.

 Şi totuşi, autorităţile britanice investighează în prezent cazuri în care sumele suspecte sunt de ordinul milioanelor. Sunt cazuri de corupţie internaţională în care banii ajung să fie în final spălaţi în Marea Britanie.

Raportul subliniază lipsa uriaşă de informaţii din umbra sectorului financiar şi concluzionează că tocmai mărimea şi complexitatea sectorului îl fac mult mai expus la infracţiuni comparativ cu alte ţări.

Băncile însele nu au mecanisme îndeajuns de puternice pentru a evita plimbarea fondurilor ilegale. Şi în lipsa unei supravegheri stricte din partea lor, dar şi a autorităţilor, apar cei care câştigă de pe urma ilegalităţilor.

—————————————

Raportul arată că vinovaţi ar fi inclusiv profesioniştii din domeniul legislativ care facilitează spălarea de bani. Ei desenează structuri corporative complexe cu numeroase vehicule înregistrate off-shore în aşa fel încât urmărirea fondurilor să fie imposibilă. În documente dispare volumul real al fondurilor şi, mai ales, adevăratul lor proprietar.

—————————————

Cu ajutorul lor sunt puse la cale tocmai acele inginerii sofisticate în care se spală cele mai mari sume, acele inginerii despre care autorităţile spun că sunt incapabile să le scoată la lumină.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!