Spălătorie auto vestită, cu servicii în limba română

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 16 martie 2016

Londra_Pitstop_spalatorie auto_Aylesbury

Aproximativ 30 de români care spală zilnic mașini au transformat propriul lor loc de muncă într-o atracție locală. La serviciile lor și ale companiei pentru care ei lucrează apelează numeroși localnici, dar și alți clienți care parcurg uneori cale de zeci de mile distanță doar pentru a-și da mașinile pe mâna românilor.

 

După modelul competițiilor de Formula 1

În Aylesbury, la 60 de km nord-vest de Londra, sute de oameni stau la coadă, în fiecare zi, pentru a li se spăla mașinile. Iar autoturismele le sunt „lustruite” aproape din mers. Vin plouate ori prăfuite, dar devin curate și strălucitoare, după ce trec timp de doar câteva minute, printre două șiruri de băieți energici și săritori. Totul se petrece în mare viteză, iar șoferii din oraș sau din împrejurimi pleacă încântați și mulțumiți că au fost serviți impecabil de acești tineri atât de harnici, care vorbesc, aproape toți, limba română…

Cea mai cunoscută spălătorie de mașini din orașul Aylesbury, capitala districtului Aylesbury Vale din comitatul Buckinghamshire se numește Pitstop Hand Car Wash. Patronul, pe nume Arif Rehman s-a  inspirat, se pare, atunci când a pus nume companiei sale, de la oprirea de doar câteva secunde pe care o efectuează monoposturile de Formula 1 pe parcursul curselor Grand Prix atât de urmărite de către iubitorii competițiilor vitezei. Spălătoria auto funcționează din 2006. De atunci și până în prezent, dorința sa de a da strălucire mașinilor clienților săi, în cel mai scurt timp posibil, a devenit realitate.

 

La coadă la spălătorie auto

„Prima mea vizită la spălătoria auto a fost una dintre cele mai impresionante momente și a reușit să mă surprindă în mod deosebit de plăcut”, ne-a declarat Simion I., un român stabilit în Aylesbury, împreună cu familia, în urmă cu numai câteva luni.

El își amintește cum, înainte de sărbătorile de iarnă s-a gândit să își facă mașina frumoasă. „M-am învârtit mai întâi prin cartierul unde locuiesc, fiindcă auzisem că ar fi un «Car Wash» în apropiere. Dar nu am găsit nimic, așa că am întrebat pe cineva pe stradă, la întâmplare. Un bărbat m-a direcționat undeva spre centru, în apropierea unei sucursale bancare. Mi s-a părut însă cam departe… M-am uitat și pe internet, dar am descoperit aceeași spălătorie auto… Se afla la o distanță de doar 6 minute de mers cu mașina, așa că am pornit într-acolo”, ne destăinuie tânărul în vârstă de 35 de ani. Când a ajuns acolo, el a observat cu mirare un șir de vreo 20 de autoturisme care se întindea șerpuind într-o curte largă. Dar și mai surprins a fost să vadă aproape vreo 50 de tineri care munceau de zor.

„Imediat ce am intrat, un băiat m-a întrebat ce fel de spălare doresc pentru mașina mea. Vorbea engleza stâlcit, dar i-am explicat că vreau curățenie atât pe interior, cât și pe exterior. Mi-a întins imediat un card plasticat pe care scria numele serviciului pentru care optasem: «Mini Valet». M-a rugat să îl postez pe bordul mașinii pentru a putea fi văzut de colegii lui și m-a îndrumat să înaintez, în rândul care avansa cu mare rapiditate”, își povestește Simion experiența.

————————————–

„Pitstop Car Wash este unicul loc în care prefer să îmi duc mașina la spălat. Băieții de acolo fac o treabă grozavă și foarte rapidă, pentru un preț de doar 5 lire sterline. Am văzut că și proprietarii companiei sunt foarte apropiați de clienți și au grijă ca toate mașinile să fie spălate impecabil. Ce poți să aștepți mai mult decât atât la o spălătorie auto?!”

Mayur Raja, unul din clienții spălătoriei auto din Aylesbury

————————————–

 

Cum se spală o mașină din mers?

Ce a urmat i s-a părut însă incredibil… „Grupuri de 4-5 băieți stăteau dispuși pe două rânduri paralele, lăsând coloana de autoturisme să treacă printre ei. Și toți executau cu rapiditate și precizie, câte o operație. Doi băieți mi-au stropit suprafața mașinii cu jeturi puternice de apă, alții mi-au săpunit-o cu dibăcie, afundând-o practic într-un nor de clăbuci. La un moment dat nu mai vedeam aproape nimic, dar înaintam încet, în coloană, ca pe autostradă, atunci când este trafic. La un moment dat au apărut vreo patru băieți care au început să șteragă cu cârpe uscate întreaga suprafață a autotursimului. Măinile li se mișcau continuu. M-am întrebat cum rezistă oare, să lucreze într-un asemenea ritm, ore în șir, într-o zi friguroasă de iarnă. Am mai văzut cum alți lucrători se grăbesc să îmi lustruiască cauciucurile folosind o soluție și pensule speciale… Și m-am trezit, în mai puțin de 5 minute, cu exteriorul mașinii perfect curat. Apoi am fost invitat să parchez într-o zonă mare, unde autoturismele stăteau dispuse paralel”, mai mărturisește românul din Aylesbury.

 

Limba română, dominantă

Simion I. nu se gândise că cele câteva minute petrecute într-o simplă spălătorie auto ar putea să îl marcheze atât de tare, deși experiența cea mai surprinzătoare pe care avea să o trăiască nu venise încă…

„Am parcat mașina și am coborât, pentru că am văzut că așa procedează și ceilalți șoferi. Urma curățenia interioară… Însă abia când m-am dat jos din mașină am avut surpriza cea mare… Toți acei tineri harnici vorbeau între ei românește. Nu mi-a venit să cred!”, spune cu vizibilă încântare bărbatul. „Am ciulit urechile efectiv, să aud mai bine și atunci mi-am dat seama că toate acele grupuri de băieți erau români. Nu vă pot spune cât am fost de încântat. Pur și simplu a crescut inima în mine. Mi-a venit să le spun câte ceva, să stau de vorbă cu ei, aș fi vrut să le comunic ce simt.”, continuă el.

Românii de la spălătoria auto din Aylesbury își vedeau însă de treabă. Treceau în cea mai mare viteză de la o mașină la alta. Munceau, nu aveau vreme să stea la povești.

După ce Simion a coborât din mașină, patru români s-au repezit cu aspiratoarele și au făcut curat fiecare colț din interiorul autoturismului. În paralel, alți doi dădeau cu silicon pe bordul mașinii și operau ultimele cosmetizări.

„Nu a durat mai mult de 2-3 minute și mașina mea a devenit super-curată. Cheile erau în contact, iar pe partea șoferului mi-au pus un carton pe care să calc, fără să nu murdăresc covorul. Iar pe oglindă atârna un odorizant nou. Eram de-a dreptul încântat. «Cui plătesc?», am întrebat satisfăcut și fără reținere, în limba română. „«La mine, șefu’!», mi-a răspuns băiatul, cu bucurie în glas și in priviri, la auzul limbii române. I-am dat banii și am continuat «Toți sunteți români aici?». «Mai mult de 70%», a spus el cu mândrie. Am mulțumit și i-am urat sărbători fericite. „Ne mai vedem!” a venit replica sa, înainte de a trece la următorul client”

„Am plecat cu mașina curată, dar și foarte mândru că sunt român”, își încheie Simion destăinuirea.

————————————–

„Servicii extraordinare pentru numai 5 pounds. Aproximativ 20 de tineri lucrează la spălarea fiecărui autoturism și fac totul în maxim cinci minute. Pănă și cauciucurile sau garniturile portierelor sunt curățate perfect.”

Alex Walker, unul din clienții spălătoriei auto din Aylesbury

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!