SPECTACOLUL „PARALIMPICELOR”

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 16 septembrie 2012

Diaspora romaneasca_Spectacolul Paralimpicelor

Spectacolul Olimpiadei a fost urmat la Londra in acest sfarsit de vara din 2012 de cel al Jocurilor Paralimpice.

Parcul Olimpic din Stratford a ramas la fel de animat si plin de turisti si in perioada competitiilor dedicate sportivilor cu dizabilitati. Iar intrecerile sportive au fost urmarite cu interes si admiratie. Jocurile Paralimpice au avut propriile povesti de succes, cu eroi si performeri apreciati si aclamati la nivel international…

Pentru Romania, marele eveniment sportiv a insemnat prima participare cu o delegatie alcatuita din sase sportivi ce au obtinut prin propriile lor rezultate dreptul de a lua parte la eveniment. A fost cea mai numeroasa participare romaneasca din istorie. Tot in premiera, un roman a reusit sa castige aurul paralimpic. Si tot pentru intaia oara, delegatia sportiva a Romaniei a obtinut doua medalii, una de argint si una de aur.

Jocurile Paralimpice de la Londra s-au terminat in seara de 9 septembrie, odata cu festivitatea de inchidere la care au participat peste 40.000 de spectatori. Apoi, flacara olimpica a parasit metropola de pe Tamisa. Au ramas, insa, performantele extraordinare ale sportivilor paralimpici si povestile lor de viata fascinante…

 

 

Performante dincolo de limite

 

Ceremonia de inchidere a Jocurilor Paralimpice din 9 septembrie a pus capat la Londra unuia dintre cele mai grandioase evenimente sportive desfasurate in istorie. Competitiile desfasurate in metropola de pe Tamisa, incepand din 27 iulie, au echivalat cu gazduirea simultana a campionatelor mondiale la 26 de discipline olimpice si inca 20, paralimpice. Intrecerile au fost urmarite de peste patru miliarde de oameni, iar spectacolul a fost fascinant…

Jocurile Paralimpice de la Londra, desfasurate in perioada 29 august – 9 septembrie 2012, au reprezentat cea de-a XIV-a editie a intrecerilor sportive dedicate persoanelor cu dizabilitati. Peste 4.000 de concurenti au participat la acest eveniment, ei reprezentand 162 de state.

 

Scurta istorie

Miscarea Paralimpica a luat fiinta in 1948, la Stoke Mandeville, orasel din comitatul Buckinghamshire, situat in sud-vestul Angliei. La competitiile organizate atunci au luat parte doar veterani ai armatei britanice din al Doilea Razboi Mondial.

Jocurile Paralimpice de Vara au debutat in forma actuala la Roma, in 1960, iar cele de iarna s-au desfasurat pentru prima data in 1976, la Örnsköldsvik (Suedia). Ele sunt organizate cu regularitate, la 2-3 saptamani dupa incheierea Jocurilor Olimpice, doar din 1988, editia de la Seul fiind si prima care a avut aceasta titulatura.

Un moment important in istoria paralimpismului l-a constituit editia a IX-a a Jocurilor Olimpice de Iarna, organizate la Torino, in 2006. Peste 200.000 de spectatori au incurajat frenetic circa 600 de competitori, timp de zece zile, cu toate ca s-au organizat intreceri la doar cinci discipline: schi alpin, schi fond, biatlon, hochei si curling.

La Jocurile Paralimpice participa sase categorii de sportivi cu dizabilitati: cei care au suferit amputari, cei cu deficiente cerebrale, cei cu deficiente intelectuale, sportivi cu probleme locomotorii aflati in scaune cu rotile, sportivi cu probleme de vedere, dar si „alte categorii”, adica sportivi care sufera de alte afectiuni care nu se incadreaza in cele deja mentionate. Cei care iau startul la aceste intreceri pot concura la una din urmatoarele discipline: arc, atletism, ciclism, calarie, fotbal, judo, haltere, canotaj, tir sportiv, natatie, tenis de masa, volei, baschet, scrima, rugby si tenis de camp.

Jocurile Paralimpice se intemeiaza pe patru valori: curaj, determinare, inspiratie si egalitate.

 

„Londra paralimpica”

Editia a XIV-a a Jocurilor Paralimpice, incheiata recent la Londra, s-a bucurat de participarea a 4.280 de sportivi din 162 de tari. Ei au intrat in competitiile organizate in cadrul a 20 de discipline sportive. Acesta a fost cel mai mare numar de sportivi care au participat la Jocurile Paralimpice, de la prima editie a acestora, desfasurata in 1960.

Jocurile Paralimpice de la Londra s-au dovedit a fi un adevarat succes, dupa cum au anuntat organizatorii, duminica, 10 septembrie. Acestea au inregistrat o audienta record, fiind vandute in total peste 2,7 milioane de bilete. „Puteam vinde chiar si mai multe, avand in vedere ca a existat o cerere fara precedent”, a precizat Lord Sebastian Coe, presedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Londra, citat de Agerpres. El a adaugat ca circa doua treimi din populatia Marii Britanii a urmarit spectacolul sportiv la televizor si ca intrecerile au fost transmise in peste 100 de state din intreaga lume.

Lordul Sebastian Coe apreciaza ca principalul castig al editiei din acest an a Jocurilor Paralimpice l-a constituit schimbarea perceptiei oamenilor fata de acest gen de intreceri sportive. „S-au nascut noi vedete, ele reusind sa dea o noua sansa sportului practicat de persoanele cu dizabilitati. Acesta este un lucru cu adevarat incurajator. Conform primelor sondaje efectuate, peste 70% dintre oameni vad acum Jocurile Paralimpice ca pe un spectacol sportiv de inalta calitate”, a mai spus Coe, politician britanic si detinatorul a patru medalii olimpice la atletism.

Din punct de vedere sportiv, recent incheiatele Jocuri Paralimpice au fost dominate de sportivii chinezi, care au cucerit 231 de medalii, dintre care 91 de aur. Pe locul doi in acest clasament s-a clasat Rusia, care a cumulat un total de 101 medalii, 35 dintre acestea fiind de aur. Marea Britanie a ocupat a treia pozitie in aceasta ierarhie, 34 de medalii de aur dintr-un numar total de 120.

Cei aproximativ 4.200 de sportivi participanti au luat startul la 503 probe sportive, cucerind in total peste 1.500 de medalii si stabilind 251 de recorduri mondiale.

 

 

Drumul romanesc

spre podiumul Paralimpicelor

Diaspora romaneasca_Spectacolul Paralimpicelor1

Participarea Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Londra a adus mai multe premiere… A fost cea mai numeroasa participare a sportivilor romani la acest gen de competitie care se organizeaza o data la patru ani. Și tot pentru prima oara, in metropola de pe Tamisa, un roman a castigat medalia de aur, facand sa se auda intonarea imnului Romaniei.

 

Șase editii si o medalie…

Primul roman care a participat la Jocurile Paralimpice a fost Alex Peer, inscris in competitie la tenis de masa, in 1972, in Germania, la Heidelberg. Apoi nimeni nu a mai reprezentat Romania la aceste competitii timp de peste 20 de ani.

La Jocurile Paralimpice de Vara din 1996, organizate in Atalanta (SUA), Romania a fost din nou reprezentata in competitie de un singur sportiv: halterofilul Aurel Berbec. La fel s-a intamplat si in 2000, la Sydney, Australia, cand Adrian Sandu a participat la randul sau la intrecerea de haltere.

In 2004, la Atena, delegatia paralimpica romana a fost compusa pentru prima oara din doi competitori: halterofilul Adrian Sandu si ciclistul Carol Eduard Novak, prezent si in acest an la Londra.

La editia trecuta a Jocurilor Paralimpice de Vara, Beijing 2008, au fost prezenti cinci sportivi romani: Carol Eduard Novak, Lehel Ruzsa si Aenold Csaba Butu (ciclism), Corina Viorica Custura (haltere) si Crina Steliana Țugui (tenis). Aceasta editie a consemnat si prima medalie paralimpica, prin argintul cucerit de Carol Eduard Novak. Acesta a fost de altfel singurul sportiv roman calificat la Jocurile Paralimpice de la Beijing, ceilalti patru participand la competitia desfasurata in China pe baza unui statut de invitat.

In fine, in 2010, la Vancouver (Canada), s-a consumat prima participare romaneasca la Jocurile Paralimpice de Iarna. Aceasta s-a datorat sportivei Laurei Valeanu care a luat startul la competitia de schi alpin.

 

Echipa paralimpica

Șase romani au fost prezenti in competitiile sportive organizate in cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra 2012. A fost cea mai numeroasa prezenta romaneasca la un astfel de eveniment si prima oara cand toti cei prezenti si-au obtinut dreptul de a intra in concurs calificandu-se prin parcurgerea etapelor preliminare. Și tot pentru intaia data, ciclistul Eduard Carol Novak a reusit sa obtina aurul paralimpic.

Delegatia de sportivi a Romaniei participanti la Jocurile Paralimpice de la Londra isi datoreaza existenta scotiencei Sally Wood Lamont. Aceasta traieste de mai multi ani la Cluj, unde s-a dedicat activitatii de ajutorare a persoanelor cu dizabilitati. Ea este in prezent presedintele Comitetului National Paralimpic din Romania.

Florin Cojoc, de 31 de ani, este originar din Iasi si a fost primul sportiv calificat pentru Jocurile Paralimpice de la Londra. Atletul a castigat in 2010 medalia de argint la 100 m si saritura in lungime in cadrul unei competitii internationale desfasurate la Bologna (Italia). In 2011, la Knowsley, Liverpool, el atingea baremul de calificare impus pentru competitia de la Londra la saritura in lungime. Iar in iunie 2012, el a devenit campion european, castigand medalia de aur la concursul de la Staadskanaal, Olanda. Acesta este antrenat de Viorica Ursana de la Școala Sportiva din Iasi, conform informatiilor puse la dispozitie de Sally Wood Lamont, prin intermediul Biroului de presa al Ambasadei Romaniei la Londra.

Din echipa romaneasca a mai facut parte ciclistul Imre Torok, nascut la Miercurea Ciuc in 1965. El a practicat patinajul viteza si dupa ce a trecut la ciclism, a castigat bronzul la o competitie desfasurata pe sosea in anul 2011, la Belgrad.

Naomi (17 ani) si Samuel Ciorap (19 ani) sunt sperantele inotului paralimpic romanesc. Ei sunt elevi la Școala de Nevazatori din Cluj si au participat cu succes in ultimii ani la mai multe competitii internationale.

Dacian Makszin are31 de ani, este din Cluj si joaca tenis de masa la nivel international din 2005, castigand numeroase medalii.

Toti cei cinci sportivi enumerati au obtinut prima lor participare la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012.

————————————–

„Eu am dat tot ce-am avut mai bun, nu ma gandisem de la inceput la o medalie, pentru ca inca mai am de practicat. Sunt cea mai tanara din grupa in care am concurat si voi continua sa practic inotul pentru ca, in 2016, la Rio, sa fiu mult mai bine pregatita, acolo voi merge cu gandul la o medalie.”

Naomi Ciorap, una din tinerele sperante ale inotului paralimpic romanesc

————————————–

 

Eroul „de aur”…

Carol Eduard Novak a fost eroul incontestabil al delegatiei noastre la Jocurile Paralimpice de la Londra. El a obtinut ambele medalii cucerite pentru Romania la aceasta competitie si este primul sportiv roman care castiga aurul paralimpic.

Eduard Novak are 35 de ani si este din Miercurea Ciuc. A fost initial campion la patinaj viteza. Apoi in urma unui accident de masina avut in adolescenta si-a pierdut laba piciorului. Acum poarta o proteza de carbon si a perseverat in ciclism, sport la care a devenit campion mondial. La Beijing, in 2008, el castiga argintul la proba de ciclism pe sosea si doua locuri 4 la alte probe. In 2011, a castigat titlul mondial la Campionatele Mondiale din Danemarca, plus o medalie de argint la cursa pe sosea. Iar in februarie 2012, a castigat titlul mondial si la velodrom.

La Londra, Carol Eduard Novak a obtinut medalia de aur la proba de urmarire din cadrul Jocurilor Paralimpice. Dupa aceasta performanta, sportivul si-a trecut in palmares si o medalie de argint, in proba de contra timp individual, pe distanta de 24 de kilometri.

Ciclistul a adus numele Romaniei pe buzele tuturor la proba de 5 km in velodrom. In calificari, el a concurat cu sportivul britanic Jody Cundy, favorit al cursei. Chiar daca toti spectatorii din velodrom l-au incurajat pe sportivul englez, Edi a reusit un timp extraordinar, doborand recordul mondial si calificandu-se in finala. In finala, el a concurat cu Jiri Jezek din Cehia, o legenda a ciclismului mondial. Romanul a reusit sa-l invinga cu aproape trei secunde, castigand medalia de aur.

„Acesta este rezultatul a doi ani de munca continua si intensa! Este o confirmare a faptului ca nu a fost o intamplare castigarea Campionatului Mondial din Los Angeles, din februarie 2012”, a declarat Cristiano Valoppi, antrenorul italian al ciclistului roman, conform unui comunicat al Ambasadei Romaniei la Londra.

Datorita lui Carol Eduard Novak, Romania s-a clasat pe locul 47 in clasamentul final al medaliilor la Jocurile Paralimpice de la Londra.

————————————–

„Mi-am indeplinit visul pentru care am muncit 25 de ani! Azi am ajuns in Rai!”

Eduard Carol Novak, dupa castigarea aurului paralimpic

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!