Spectator la Wimbledon

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 22 iulie 2015

Londra_Wimbledon

Turneul de tenis de la Wimbledon, cunoscut ca cea mai veche competiție din lume în „sportul alb”, precum și unul dintre cele mai bogate și spectaculoase turnee de Grand Slam ce se desfășoară în prezent, rămâne încă un „teritoriu” complet necunoscut pentru numeroși români stabiliți pe tărâmul Regatului Unit. Meciurile de pe iarba de la Wimbledon durează două săptămâni și atrag anual circa jumătate de milion de spectatori. Dar spectacolul pe care îl oferă turneul transcende dincolo de terenul de tenis și de tribunele asaltate de privitori…

 

Rezervări de bilete cu un an înainte

Victor S. este un informatician care a început să urmărească spectacolul de pe arenele înverzite de la Wimbledon (sudul-estul Londrei) în urmă cu mai bine de zece ani. „Biletele sunt cea mai mare problemă pentru cineva care își dorește foarte mult să ajungă acolo”, spune bărbatul în vârstă de 55 de ani, care a fost de acord să ne dezvăluie „secretele” grandiosului turneu de tenis.

Cei care își doresc să vizioneze meciurile de pe parcursul unei zile la turneul de la Wimbledon din 2016 ar trebui să înceapă să se preocupe de acest aspect încă de luna viitoare, adică din august 2015, atrage atenția Victor. „Formularul prin care soliciți bilete trebuie completat în intervalul august-decembrie, deci începând cu aproape un an mai repede de data competiției. Apoi se poate aplica pentru un loc la turneul ce are loc în iulie anul viitor începând din luna decembrie din acest an. Fiecare solicitant trebuie să trimită în acest sens un plic cu adresa proprie și timbrat pentru a-i fi luată în considerare intenția”, ne-a explicat Victor.

 

Mii de lire sterline pentru un singur bilet

Procedura complicată de înscriere pentru a obține un loc printre spectatorii turneului de la Wimbleon nu reprezintă o etapă la fel de dificilă ca și cea a achitării costurilor unui singur bilet. „Un bilet la una dintre arenele centrale poate costa sute de lire sterline, iar locurile la semifinalele și finalele competiției se plătesc cu bani și mai grei. Ele pot costa mii de lire sterline”, susține Victor.

Acesta ne-a expus și opțiunile cele mai puțin costisitoare de cumpărare a unui bilet. „Ca să obții un bilet la un preț favorabil pentru Wimbledon trebuie să ai statut de membru sau să ai un prieten cu acest statut. Membrii au acces prioritar la locurile din tribune. Ei pot cumpăra mai multe bilete și apoi își invită cunoscuții la meci cu bilete la prețuri mai rezonabile. Oricum, un loc în arena centrală nu prea coboară sub 100 de lire sterline nici dacă sportivii care joacă în primele zile ale turneului sunt aproape necunoscuți. Mai există și varianta de a sta la cozile care se formează în ziua meciurilor importante. Organizatorii repun în vânzare un număr limitat de bilete atunci când înaintea începerii unei confruntări sunt locuri care nu au fost ocupate. Dar, în această situație,  apare întotdeauna riscul de a aștepta ore întregi și de a rămâne, în final, fără bilet”, atrage atenția Victor. El mai povestește cum lumea se așază la coadă începând cu ora 5:00 dimineața sau chiar cu o seară înainte atunci când urmează să se dispute meciuri importante. „Este o adevărată nebunie…”, conchide Victor.

—————————————

„Spectacolul de la Wimbledon nu se reduce la terenul de tenis și tribune. Închipuiți-vă spații mari cu flori și gazon în jurul arenelor. Toată lumea poate servi cupe cu delicioase căpșuni și frișcă. Există restaurante deosebit de selecte unde se poate lua masa. Iar în afara complexului, există un teren uriaș unde pasionații de tenis care nu își permit un bilet se instalează cu corturile pe toată perioada desfășurării turneului. Ei pot urmări meciurile pe ecrane uriașe instalate de către organizatori. Este o atmosferă fantastică…”

Victor S., 55 ani, pasionat de tenis și spectator fidel la Wimbledon

—————————————

 

Spectacolul, văzut din tribune

Victor S. a început să fie un spectator fidel la Wimbledon „în urmă cu mulți ani”, când un prieten i-a luat bilet și l-a invitat. I-a plăcut foarte mult atât jocul, cât și atmosfera din tribune. De atunci a început să urmărească tenisul „cu alți ochi”.

„Am fost la multe meciuri. Am avut ocazia să văd sportivi foarte mari, atât din generațiile trecute, cât și din prezent. Dintre cei vechi mi-a plăcut foarte mult Stefan Edberg. În ultimii ani am fost în tribună când au jucat Roger Federer și Rafael Nadal. Și la disputele feminine le-am urmărit pe Serena Williams, Victoria Azarenca și Maria Sharapova”, spune bărbatul pasionat de spectacolul de la Wimbledon.

El spune că nu a avut ocazia să stea lângă mari vedete care asistă din tribune la meciurile de pe gazonul impecabil al arenelor. „Eu am avut întotdeauna locuri foarte sus pentru că nu am avut bani să plătesc biletele scumpe care îți rezervă un scaun mai aproape de teren. Vedetele stau de obicei în lojele rezervate, unde este obligatorie o anumită ținută vestimentară. Este greu să le distingi cu claritate de la mare distanță. Dar oricum, când ești acolo, ești mult mai captivat de intensitatea jocului decât de prezența cuiva anume”, susține Victor.

Acesta a mai povestit și despre atmosfera din tribune. „Este mult diferit față de cum se vede la televizor un meci de tenis. Nu sunt nici informațiile oferite de comentatorii tv sportivi ca să te ajute. De aceea, fiecare minge este urmărită de toată lumea cu sufletul la gură, într-o liniște mormântală. Este o atmosferă cu adevărat intensă. Și este fantastic când la finalul unui schimb de mingi foarte disputat toată mulțimea explodează și se aud ropotele de aplauze și uralele mulțimii”, mai spune Victor S.

El are un singur regret: acela că nu a reușit să vadă niciun meci al Simonei Halep în ultimii doi ani. „Aș vrea mult să fiu în tribună la un meci al Simonei Halep. Ea joacă cu foarte multă determinare și oferă spectacol, mai ales dacă este într-o zi bună”, apreciază informaticianul.

—————————————

Despre turneul de tenis de la Wimbledon

 

Wimbledon este cel mai vechi turneu de tenis din lume. Acesta se desfășoară la complexul All England Club (Londra) încă din 1877 și face parte din categoria celor patru competiții de Grand Slam, alături de Australian Open (Australia), Roland Garros (Franța) și US Open (SUA). Wimbledon este singurul concurs major care are loc pe iarbă.

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!