Speed Dating: Întâlniri la foc continuu

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Timp liber pe data 14 februarie 2016

Din ce în ce mai mulţi oameni dornici să se îndrăgostească şi să îşi găsească sufletul pereche apelează, cam peste tot în lume, la Speed Dating. Un concept vechi şi totuşi nou, cel puţin în rândul românilor, ce are ca rol organizarea unor întâlniri la foc automat (5, 7 sau chiar 10 minute) între un grup de băieţi şi unul de fete. Speed Dating-ul este o metodă rapidă, distractivă şi deseori cu rezultate concrete între oamenii singuri care vor să cunoască, în timp real, faţă în faţă, persoane noi.

Crina este o româncă de 34 de ani din Iaşi care ne-a povestit că de când a ajuns în Anglia, în urmă cu patru ani, a avut numai şi numai experienţe neplăcute la capitolul „întâlniri”. Îşi doreşte cu desăvârşire să îşi găsească jumătatea, aşa că, de curând, a încercat o metodă nouă de a cunoaşte persoane noi: Speed Dating-ul. Cum a fost, cum s-a simţit şi ce părere i-a lăsat acest sistem de a întâlni oameni ne spune chiar ea…

 

Diaspora Românească: Cum ai aflat de Speed Dating şi ce te-a determinat să te înscrii la o astfel de agenţie?

Crina: Prima dată când am auzit de Speed Dating a fost în urmă cu trei ani de zile de la o fostă colegă de muncă, o argentiniană, ce a povestit atunci despre cum l-a întâlnit pe prietenul ei. Am privit la acea vreme cu oarecare neîncredere şi suspiciune toată această poveste. Atunci aflasem câteva detalii despre băieţii care se rotesc la mese, despre cele câteva minute pe care le petreci cu fiecare faţă în faţă, despre notele pe care trebuie să le dai celor pe care îi întâlneşti… cert este că m-a cam speriat toată acea poveste. Anul trecut, o prietenă din copilărie care locuieşte de câţiva ani în Bucureşti mi-a povestit că şi prin ţară au început să se organizeze prin restaurante, cluburi, pub-uri şi fel şi fel de localuri astfel de întâlniri. Şi că lumea, în special tinerii, sunt entuziasmaţi. M-a pus pe gânduri toată treaba asta, mai ales că în patru ani de zile, de când sunt aici, nu am reuşit să întâlnesc pe nimeni. Am avut chiar două experienţe groaznice. Am cunoscut, la o distanţă de câteva luni, doi băieţi pe internet despre care am aflat că erau însuraţi şi aveau copii în România. Nişte… nenorociţi! Pentru că ei erau înscrişi pe grupuri de socializare cu poze şi profiluri în care spuneau că sunt în căutare de relaţii. Aşa că, sătulă de „relaţii virtuale” şi „întâlniri nereuşite”, am început să caut pe internet agenţii care se ocupă cu Speed Dating. Am zis să încerc, că n-o fi foc… Am citit mai multe lucruri şi m-am înscris pe un site care mi-a plăcut cum făcuse descrierea, erau şi foarte multe păreri lăsate de cei care participaseră în trecut şi asta a fost.

————————————–

Grupurile la Speed Dating se realizează

în funcţie de multe aspecte

 

Potrivit organizatorilor, în spatele acestor întâlniri este o muncă uriaşă, pentru că staff-ul trebuie să pună cap la cap fiecare informaţie a fiecărei persoane în parte din cele care urmează să participe la un Speed Dating. Cele mai importante aspecte sunt: vârsta apropiată, ocupaţia să fie asemănătoare şi preferinţele să fie pe aceeaşi lungime de undă, pentru ca şansele ca doi oameni să se împrietenească să fie cât mai mari.

————————————–

 

trimiteri-sus-4

IUBIREA: ROMÂNII EXPERIMENTEAZĂ ÎN UK

Un anunț, o speranță și un suflet pereche

CUM ÎMI GĂSESC PERECHE?

ROMANIA + UK = LOVE

trimiteri-jos-4

 

D.R.: În ce constă şi cât costă înscrierea?

C.: Totul se realizează online pe site-ul agenţiei. Trebuie să îţi creezi un cont de utilizator şi apoi să completezi un formular, în care să treci datele personale cum ar fi vârsta, greutatea, înălţimea, ocupaţia, studiile, hobby-urile, lucruri din acestea, dar ţi se cere să completezi şi detaliile despre cum ai vrea să arate partenerul pe care îl cauţi. După ce trimiţi toate aceste informaţii, agenţia ţine legătura cu tine prin e-mail. Primeşti notificări cum că toate datele sunt păstrate cu stricteţe, că totul este confidenţial şi că în urma datelor trimise, cred că în funcţie de vârstă şi de preferinţe, reprezentanţii agenţiei vor forma grupuri, un număr egal de persoane, fete şi băieţi. De obicei 10-15 persoane în fiecare grup (noi am fost câte 12 de fiecare). Eu am plătit 40 de lire. În banii aceştia au fost incluse şi două băuturi de la bar, dar am văzut în timpul în care am tot căutat agenţii că preţurile variază, în funcţie de locaţie şi de cât consumă fiecare. De la 20 de lire la 80 de lire.

————————————–

Simpatia trebuie să fie de ambele părţi

 

Confidenţialitatea este o regulă foarte bine stabilită. La o zi după participare, toţi cei care au fost prezenţi primesc o listă cu calificativele primite. Datele de contact ale persoanelor agreate sunt oferite numai în cazul în care şi respectivul participant vede, la rândul lui, în acea persoană un potenţial partener şi i-a oferit calificativul cel mai mare. Datele de contact nu pot fi divulgate decât cu acordul explicit al participanţilor si numai prin intermediul agenţiei.

————————————–

 

D.R.: Cum a fost Speed Dating-ul în sine?

C.: Mi-au trimis pe e-mail toate informaţiile, locul, data şi ora, şi mi s-a specificat să ajung chiar mai devreme cu un sfert de oră. În dimineaţa zilei în care era programat Speed Dating-ul m-au sunat să se asigure că am primit toate detaliile şi să fie siguri că voi fi prezentă. Odată ce am ajuns acolo, ne-au împărţit: fetele cu fetele, băieţii cu băieţii, în camere separate, şi au început să ne explice cum vor funcţiona aceste întâlniri. Am primit fiecare în parte un ecuson de hârtie cu numele său şi după ce ni s-a spus în ce va consta totul, noi, fetele, ne-am aşezat la mese. Aveam în faţă un alt formular, cu nişte coloane unde trebuia să acorzi un calificativ, de la 1 la 5 în funcţie de compatibilitate. Numărul 1 cred că înseamnă că nu îţi place sau nu ai nimic în comun cu persoana în cauză şi numărul 5 însemna că eşti dispus să te întâlneşti cu acea persoană şi că îţi dai acceptul ca datele tale să îi fie pasate. La ora stabilită, fără întârzieri, băieţii s-au alăturat şi fiecare s-a aşezat la o masă. Am avut la dispoziţie șapte minute să vorbesc cu primul. Apoi se auzea ca o sonerie şi cineva din staff striga: Schimbă! Venea un al doilea băiat, şi tot aşa… până la 12.

————————————–

„Am avut impresia, înainte să înceapă totul, că va trebui să vorbim cât de repede putem ca să putem spune cât mai multe despre noi în cele șapte minute… dar nu a fost aşa, totul a decurs normal, nu am simţit vreo grabă la nimeni. Lumea chiar vine relaxată acolo, cred că eram singura care eram aşa… panicată. Am realizat că ai nevoie de două-trei minute ca să faci cunoştinţă cu cineva, iar restul timpului îl foloseşti pentru a afla ceea ce te interesează mai mult. Nu trebuie să repeţi întrebările cu fiecare în parte, totul se leagă, decurge normal. Cu cineva vorbeşti mai mult despre studii, cu altcineva despre relaţii, cu altcineva despre profesie. A fost ok, o experienţă frumoasă, pe care o recomand tuturor celor care vor să întâlnească persoane noi.”

Crina, 34 de ani, despre experienţa sa la Speed Dating

————————————–

 

Ce promit organizatorii Speed Dating din Londra

 • Confidenţialitate 100%.
 • Întâlniri cu oameni educaţi, sociabili, care se află acolo cu acelaşi scop: de a întâlni o persoană cu care să lege o relaţie.
 • Mediul este unul foarte relaxant şi distractiv, de obicei astfel de întâlniri au loc în cafenele, pub-uri, restaurante cochete.
 • Întâlniri cu oameni noi care sunt singuri, dar şi şansa de a găsi pe cineva special.
 • Nu există niciun sentiment de presiune sau situaţii stânjenitoare dacă cineva îţi place sau nu.
 • Onele agenţii de Speed Dating oferă intrarea gratuită la următorul eveniment celor care nu au reuşit să întâlnească cel puţin o persoană care să le placă.
 • De asemenea, pe site-ul agenţiei, cei care au fost prezenţi la Speed Dating pot discuta între ei, prin mesaje gratuite.

Originile Speed Dating-ului sunt asociate cu rabinul Yaacov Deyo, care, în anii 90, l-a promovat în rândul evreilor singuri din New York, cu scopul de a-i cupla. Primul eveniment oficial de tipul Speed Dating a avut loc în anul 1998, într-o cafenea din Beverly Hills. Odată cu promovarea lui într-un episod din celebrul serial „Sex and the City”, fenomenul a devenit tot mai popular, ajungând să fie exploatat de tradiţionalele agenţii de matrimoniale, care şi-au specializat serviciile. În prezent, în SUA există sute de astfel de agenţii de întâlniri. Conceptul a fost externalizat în aproape toată Europa.

————————————–

„Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că băieţii… s-au dovedit a fi persoane interesante, faine, oameni cu funcţii, educaţi şi chiar drăguţi. Oameni pe care nu ai avea cum să îi întâlneşti pur şi simplu pe stradă şi să începi să flirtezi. Mi-am dat seama că poţi să găseşti pe cineva cu care să începi o relaţie. Eu am rămas şocată, în sensul bun, că astfel de oameni sunt singuri şi că apelează la astfel de întâlniri. Din păcate, în urma calificativelor, nu am mers la o a doua întâlnire cu nimeni, dar nu e timpul pierdut… o să merg din nou la un alt Speed Dating.”

Crina

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Speed Dating: Întâlniri la foc continuu”

 1. floca maria Spune:

  Sant o doamna educata cu bun simt si harnica dar fara noroc

 2. Florin Spune:

Spune-ti si tu parerea!