Sperietoarea Brexit. Ar trebui să ne temem?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 27 februarie 2016

uk-cameron-discurs-downing-street-referendum

Pe 23 iunie va avea loc referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE. Dacă UK va rămâne în structurile UE, ar putea fi nişte restricţii la ajutoare sociale pentru cetăţenii UE care vor dori să se mute în Marea Britanie, dar nu prea curând şi nu fără un motiv bine întemeiat, acceptat de majoritatea celorlalte ţări UE. Iar dacă restricţiile se vor aplica, acestea vor fi impuse doar pe o perioadă de 7 ani. Al doilea aspect care ne interesează este că din 2020 alocaţiile pentru copiii rămaşi în ţară vor fi indexate în funcţie de ţara noastră, adică se vor micşora dramatic.

 

Căderea (repetată) în genunchi a românului mioritic

Românii pur şi simplu nu reuşesc să prindă tracţiune în Marea Britanie. Până în 1989, acei puţini români care ajungeau în UK erau primiţi cu braţele deschise. După Revoluţie, au mai sosit câţiva, astfel că în anii ‘90, când şi economia britanică mergea ca pe roate, românii se descurcau foarte bine în UK şi mulţi dintre ei chiar obţineau azil politic. Iar, prin 2000, când nu prea mai mergea cu azilul politic, au apărut vizele de business, o nouă rută către legalitate în Marea Britanie. Până ca românii să se dezmeticească şi să ceară aceste vize pe bandă rulantă, inclusiv din România, în 2004 a apărut scandalul acestor vize şi totul a fost frânat. Pentru ceilalţi est-europeni care în 2004 au intrat în UE cu drepturi depline n-a contat, însă pentru români şi bulgari a fost dezastruos. Noi, chiar dacă am intrat în UE în 2007 am dobândit dreptul de muncă deplin abia acum doi ani, în 2014. Şi, cum porţile Marii Britanii au devenit peste noapte larg deschise, chiar dacă treaba parcă nu mai merge aşa de bine ca înainte, românii au început să vină aici în număr tot mai mare.

Dar nici acum nu pare să fie momentul nostru, pentru că în vara aceasta va avea loc referendumul UE în Marea Britanie, din care, oricum ar ieşi, avem ceva de pierdut. Dacă Marea Britanie iese din UE, am pierdut totul (nu şi cei care au obţinut drepturi în UK), iar dacă rămâne în structurile europene, pierdem dreptul la nişte ajutoare sociale.

Cel puţin, de această dată nu am fi singurii afectaţi, ci vor fi afectaţi toţi ceilalţi cetăţeni europeni care s-ar stabili în Marea Britanie.

Şi să nu ne lăsăm speriaţi de titlurile convulsive apărute în presa românească, mai ales când acestea sunt inflamate de voci propagandistice.

 

Acord la Bruxelles: Marea Britanie, statut special în spaţiul comunitar

Potrivit primului ministru britanic, „vor fi noi restricţii, mai dure, privind accesul imigranţilor la sistemul nostru de asigurări sociale. Nu vor mai primi ceva pentru nimic. Marea Britanie nu va trece niciodată la moneda unică euro. Şi ne-am asigurat economia şi vom avea un cuvânt de spus privind regulile de pe piaţa comună rămânând în afara spaţiului euro”.

Printre altele, guvernul britanic îi va obliga pe imigranţi să-şi găsească un loc de muncă în patru luni de la data intrării în ţară, timp în care nu vor beneficia de ajutoare sociale.

 

Precizările preşedintelui României

Președintele a explicat la  Consiliul European că s-a decis crearea a două mecanisme în cazul Marii Britanii.

—————————————

„Primul mecanism este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetățenilor UE şi care are un caracter excepţional. Va putea fi aplicat pe o perioadă de timp de maximum șapte ani. Cetățenii români care lucrează deja pe piața muncii în Marea Britanie – atenţie, foarte important – nu vor fi afectaţi de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii în Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului, dar şi aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult în această chestiune și suntem foarte bucuroși că negocierea a dat acest rezultat.”

Klaus Iohannis

—————————————

Al doilea mecanism, a explicat președintele, va permite Marii Britanii să indexeze alocaţiile pentru copiii rămaşi acasă ai lucrătorilor altor state membre ale Uniunii. În acest caz, decizia are un caracter nediscriminatoriu şi ţine cont de diferenţele dintre statele membre.

„Marea Britanie va putea aplica indexările pentru cererile de alocații care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Este important pentru lucrătorii UE stabiliţi în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020. (…) Aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ”, a mai spus Iohannis.

 

trimiteri-sus-4

Victoria lui David „Sancho Panza” Cameron în faţa UE

Iohannis și Cioloș, mesaje pentru românii din diaspora (video)

Mesaj-instrucţiune din partea mai marilor lumii: „Dragă UK, rămâi în UE!”

Ieșirea UK din UE, pierdere de 466 de miliarde de lire sterline

trimiteri-jos-4

 

Şeful statului a subliniat că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocaţiile pentru copii la alte prestaţii sociale.

„România a obţinut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricționare a liberei circulații a persoanelor în conformitate cu articolul 45 al Tratatului UE vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important, fiindcă astfel vor fi evitate situaţii în care se iau decizii pur politice fără o motivaţie foarte serioasă. România a obţinut acest lucru prin negocieri foarte aplicate şi foarte bine pregătite altfel decât alţii care au vorbit poate un pic mai mult şi au obţinut probabil ceva mai puţin”, a mai spus președintele Iohannis.

 

Primul-ministru al Poloniei, victorios în faţa lui Cameron

Poziţia fermă pe care Beata Szydlo, primul ministru polonez, a avut-o la Bruxelles, este motivul principal pentru care summit-ul a durat nu mai puţin de 31 de ore. Aceasta s-a lăudat pe twitter că a reuşit să negocieze reducerea perioadei în care restricţiile la ajutoare sociale de până la 4 ani pot fi impuse cetăţenilor UE care se stabilesc în UK. Marea Britanie propunea 13 ani, dar a obţinut doar 7 ani.

Atât primul-ministru polonez, cât şi liderii maghiari, slovaci şi cehi, au confirmat că acordul reflectă cerinţele lor principale.

 

Referendumul UE se ţine pe 23 iunie

„Voi merge în Parlament şi voi propune ca britanicii să decidă viitorul nostru în Europa la un referendum care va avea loc joi, 23 iunie”, a spus Cameron într-o declarație de presă susținută în fața reședinței sale de la Downing Street 10, citată de Reuters, la o zi după acordul obţinut la Bruxelles în cadrul Consiliului European.

Liderul britanic a reiterat că Marea Britanie va fi „mai puternică, mai în siguranţă şi mai prosperă în cadrul unei UE reformate”.

Întrebarea la referendum este dacă Marii Britanii i-ar fi mai bine într-o Europă reformată sau pe cont propriu, a afirmat premierul britanic, potrivit BBC.

Acum urmează bătăliile interne. Primarul Londrei, Boris Johnson, doreşte să vadă UK în afara UE, în timp ce liderii din Scoţia au declarat deja că dacă se votează ieşirea din UK, ei vor forţa un nou referendum pentru independenţa Scoţiei de Marea Britanie. Iar Cehia aruncă pe masă o nouă sperietoare. Dacă UK va părăsi UE, o vor face şi ei!

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!