Spirescu, din nou în atenţia mass-mediei britanice

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 9 ianuarie 2015

Londra_Victor Spirescu3

Victor Spirescu, primul „invadator” român descoperit de jurnaliştii britanici în 1 ianuarie 2014, s-a aflat din nou în paginile celor mai importante publicaţii din regat, în primele zile ale lui 2015.

„Nu vreau să stau în această ţară pentru totdeauna” titrează The Telegraph în ediţia sa electronică din întâia zi a acestui an, citându-l pe Victor Spirescu. Declaraţiile sale au fost preluate şi de prestigiosul The Guardian, de tabloidele Daily Mail şi Mirror sau de cotidianul distribuit gratuit Metro.

 

„Nu mi-aş încuraja prietenii români să vină aici”

Viaţa în Marea Britanie nu este uşoară, iar capitala ţării, Londra, este mult prea aglomerată. „Nu mi-aş încuraja prietenii din România să vină aici”, le-a spus Victor Spirescu jurnaliştilor britanici, vorbindu-le despre experienţele pe care le-a avut pe parcursul anului 2014, trăind şi muncind în Regatul Unit. „Este greu să economiseşti bani în această ţară, dacă nu ai şi puţin noroc”, a mai afirmat românul de 30 de ani care se află de peste un an în atenţia presei britanice.

Spirescu a accentuat, exact ca şi în urmă cu un an, că nu s-a gândit nicicând să solicite beneficii sociale din partea statului britanic. „Am venit aici să muncesc şi să fac bani, nu pentru beneficii.” El a criticat discursurile panicarde ale politicienilor din regat care au indus în opinia publică falsa impresie a unei inventate invazii româno-bulgare, la începutul anului trecut. „Nigel Farage (preşedintele partidului naţionalist extremist UKIP – n.r.) are într-adevăr o problemă cu imigranţii, deşi soţia sa este, la rândul ei, un migrant UE stabilit în Marea Britanie. Vorbeşte multe prostii, cred că din cauza faptului că fumează prea mult…”, a spus Spirescu despre liderul UKIP pe care l-a şi întâlnit personal în primele zile după ce s-a stabilit în Marea Britanie.

————————————–

„Doamne, câţi politicieni sunt pe aici… Oameni buni, nu am venit aici să vă jefuiesc ţara. Am venit să lucrez, să fac bani pe care să îi trimit familiei mele din România.”

Victor Spirescu, declaraţie făcută pe Aeroportul Luton, în prima zi a sosirii sale în Marea Britanie

————————————–

 

„Nu credeţi ce înfloresc ziarele”

Victor Spirescu lucrează acum în construcţii şi câştigă 250 de lire sterline în fiecare zi, după ce în urmă cu un an, a lucrat într-o spălătorie de maşini, unde era plătit cu 30 de lire sterline pe zi, susţin cei de la The Telegraph despre primul român venit în Regatul Unit la 1 ianuarie 2014. Spirescu a negat, însă, cifrele redate în articolul publicat în 1 ianuarie 2015 de cotidianul The Telegraph.

„Nu credeţi ce înfloresc ziarele”, a atras atenţia românul într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook. „Referitor la articolul scris de cei din presă pot spune că în ultima lună şi jumătate am reuşit să câştig în jur la 250, dar nu în fiecare zi, datorită faptului că lucrez în preţ, dar asta poate fi numai pentru o perioadă de timp, pentru că ştiţi cum se lucrează în Londra în construcţii: azi ai, mâine poţi să pierzi contractul”, a explicat Victor Spirescu. El a mai scris: „Nu am declarat niciodată că am câştigat 60.000 (de lire sterline – n.r.) pe an”, contrazicând un alt articol publicat de Daily Mail la 2 ianuarie 2015, în care se preciza: „Victor câştigă peste 60.000 de lire sterline anual.”

————————————–

„O să încerc să îmi fac o mică firmă de construcţii. Dacă nu reuşesc, mă întorc în România, în satul meu. Am o casă acolo şi voi trăi ca un rege.”

Victor Spirescu, citat în The Telegraph, 1 ianuarie 2015

————————————–

 

A trecut un an….

Victor Spirescu este considerat primul român care a călcat pe tărâm britanic în 2014, ca şi cetăţean al României ce poate trăi şi munci neîngrădit, bucurându-se de toate drepturile prevăzute în tratatele şi normele UE, la fel ca oricare alt european. Acesta a ajuns pentru prima dată în Marea Britanie într-o aeronavă Wizz Air ce a aterizat la Luton anul trecut, în 1 ianuarie, dimineaţa, la 7:30, ora Londrei. El a fost „întâmpinat” pe aeroport de doi parlamentari britanici şi de „o armată” de jurnalişti…

Sosirea lui Victor Spirescu, perceput ca primul român venit să lucreze în Marea Britanie după liberalizarea pieţei muncii la nivelul UE, a fost cel mai mediatizat moment al începutului de an 2014. Toţi locuitorii acestei ţări au putut să afle astfel că tânărul de 30 de ani, considerat întâiul român ajuns în Regatul Unit în prima zi a lui 2014, a venit din satul Pelişor, judeţul Sibiu, pentru că i s-a promis un loc de muncă la Londra, într-o spălătorie de maşini.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!