Spitale fără vată și seringi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 28 noiembrie 2014

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, face apel la managerii de spitale să facă economie, inclusiv printr-o negociere foarte bună pentru preţul materialelor sanitare. El a remarcat, în acest context, că în spitale se găsesc toate medicamentele scumpe, dar nu şi vată sau seringi.

Ciurchea a atras atenția că trebuie eficientizate costurile, întrucât instituţia pe care o conduce plăteşte o sumă „pe tarif pe caz”, care trebuie foarte bine gestionată, astfel încât bolnavului să i se ofere servicii medicale de calitate, dar care să se reflecte, apoi, în creşteri de venituri.

Potrivit preşedintelui CNAS, poate fi făcută economie printr-o „negociere foarte bună pe materiale sanitare, pe tot ce compune actul medical”.

„Dacă acei bani îi consumaţi refăcând analize, refăcând investigaţii, făcându-le de câteva ori, este treaba dumneavoastră. Eu plătesc cazul. Dar din acei bani încercaţi să fiţi cât mai eficienţi şi bolnavul să vină investigat din ambulator sau, dacă are deja un set de analize, să nu te apuci să i le faci tot pe acelea, să-i faci altele. Sigur că puteţi ajunge la ceva economii”, le-a transmis managerilor de spitale preşedintele CNAS, citat de Mediafax.

El a adăugat că managerii trebuie să fie interesaţi de creşterea calităţii actului medical, subliniind că se spune „pe bună dreptate” că, deşi în fiecare an au existat creşteri de buget pe toate domeniile, inclusiv pe spitale, „nu se vede nimic în calitatea actului medical, pacienţii sunt la fel de nemulţumiţi şi societatea în general”.

Pe de altă parte, el a mai afirmat că autorităţile trebuie să se gândească, în timp, şi la o „contribuţie a pacientului la medicamente”, care să îl responsabilizeze şi să îl facă să simtă că „un serviciu medical nu este sută la sută gratuit”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!