Spitalele, datoare fata de pacienti

Articol publicat in sectiunea Social pe data 16 decembrie 2013

Spitalele ar putea fi obligate sa treaca, in fisa de externare, medicamentele, materialele sanitare si investigatiile platite de pacient, astfel incat acesta sa-si recupereze mai usor banii, propune dr. Sorin Paveliu, intr-un proiect in atentia ministrului sanatatii si a presedintelui CNAS.

Medicul Sorin Paveliu, fost membru al Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, explica proiectul intr-o scrisoare deschisa trimisa ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi.

Paveliu este promotorul Legii 157/2008 care prevede ca pacientii care si-au platit medicamentele sau investigatiile paraclinice in timpul internarii in spital beneficiaza, in baza unei dovezi, chitante sau facturi, de rambursarea tuturor cheltuielilor facute in aceasta perioada. Tot el a initiat Legea 123/2008 care interzice alimentele nesanatoase in scoli.

In scrisoarea deschisa, Paveliu ii felicita pe ministrul sanatatii si presedintele CNAS pentru ca s-au angajat sa sanctioneze pe cei care vor mai obliga pacientii sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare, pe durata internarii intr-un spital public. Pe de alta parte, insa, el propune o solutie pentru ca pacientul sa recupereze mai repede sumele cheltuite, in conditiile in care, in opinia lui, cadrul legislativ actual nu elimina „bariera birocratica”.

„Pentru ca pacientii trebuie sa treaca de bariera birocratica a solicitarii in scris sefului de sectie si managerului aprobarea rambursarii, propun instituirea obligatiei spitalului de a inscrie in scrisoarea medicala intocmita la externare a tuturor medicamentelor, materialelor sanitare si investigatiilor la care pacientii aveau dreptul gratuit si au fost nevoiti sa le achizitioneze personal”, se arata in scrisoarea deschisa catre autoritati, citata de Mediafax.

Potrivit propunerii lui Paveliu, decontarea acestor cheltuieli se va face la nivelul pretului platit de spital la ultima achizitie a respectivelor medicamente sau materiale, iar in cazul investigatiilor, la pretul de decontare practicat de CNAS in ambulatoriu pentru acestea.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!