Spitalele, nepregătite pentru cardul de sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 1 mai 2015

Spitalele care, la 1 mai, nu vor putea valida serviciile medicale prin card, întrucât nu și-au achiziționat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate să acorde consultații sau să interneze pacienții care prezintă cardul de sănătate sau o adeverință, spune ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu.

El a transmis direcțiilor de sănătate publică o informare prin care face precizări cu privire la introducerea, din 1 mai, a obligației utilizării cardurilor naționale de sănătate pentru a beneficia de orice serviciu medical, scrie Mediafax.

Persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, o adeverință de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverință are valabilitatea de trei luni.

Bănicioiu atenționează că spitalele vor fi obligate să acorde asistență medicală pacienților care prezintă card sau adeverință, chiar dacă sistemul de validare nu este funcțional.

„Vă rugăm să comunicați unităților spitalicești din raza dumneavoastră de competență că, în situația în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcțională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverință, au obligația de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienții care se prezintă cu un card sau o adeverință de asigurat validă. În cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă, din culpa unității spitalicești, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii”, a precizat ministrul Nicolae Bănicioiu, în informarea către direcții.

Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază este acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!